2024. április 28. 00:22

KezdőlapHírekLatvala nyert Finnországban, Érdi második az Eb értékelésben

Latvala nyert Finnországban, Érdi második az Eb értékelésben

-

Jari-Matti Latvala és Énni Malkönen megnyerte a Lahti Historic Rallyt. A Toyota WRC csapatának vezetője több mint hétperces előnnyel fejezte be a 12 gyorsasági szakaszból álló kétnapos versenyt. A Histric Eb értékelésben ifj. Érdi Tibor és Kerék István második helyen végzett, abszolútban harmadikak lettek, ezzel életben tartották Eb győzelmi esélyeiket.

Latvaláék sikere tulajdonképpen csak a technikán múlott, de a KAM583-as rendszámú legendás Toyota Celica nagyobb proléma nélkül teljesítette a versenyt, így a finn páros a péntek esti előnyére még rátett 4.5 percet és 7 perc 11 másodperces különbséggel nyert a honfitárs Marko Uutela-Makela Ville duó előtt.

FRISSÍTÉS: A verseny után a második helyen célba érő finn párost technikai szabálytalanság miatt kizárták, így Érdiék abszolútban is másodikak lettek.

Latvala
foto: Lahti Historic Rally

Érdiék a pénteki turbócsere után hímes tojásként bántak a Sierrával, és a Múmia a végéig kitartott. 36 másodperccel maradtak el a második párostól, de másfél perccel jobbak voltak a negyedik helyezett duónál. Teljesítményüket talán még jobban megvilágítja, hogy az ismeretlen pályákon, gyakorlatilag aszfaltos beállításokkal a gyors murván, a magyar duó úgy lett harmadik, hogy a legjobb hétben rajtuk kívül csak finnek voltak.

A verseny érdekessége volt, hogy két Latvala is ott volt a mezőnyben, Jari-Matti Latvala édesapja, a 66 éves Jari Latvala szintén egy Celicával indult és a 10. helyen ért célba.

A finn verseny másik magyar indulója, a Rónay Richárd – Rónay Lucie páros abszolútban 19. lett a Ford Escort RS 1800 MK II-vel, kategóriájukban pedig a második helyen végeztek.

Érdi
foto: Király Gábor

 

 

Friss