2024. május 01. 20:36

KezdőlapHírekA pálya másik kanyarjában landolt a japán versenyző a brutálisan nagy baleset...

A pálya másik kanyarjában landolt a japán versenyző a brutálisan nagy baleset után (videó)

-

Nem mindennapi baleset borzolta a kedélyeket az első számú japán formaautós sorozat szuzukai versenyhétvégéjének első futamán.

Hatalmas baleset miatt idő előtt véget ért a japán Super Formula idei 8. versenye Szuzukában. A bajnokság utolsó előtti viadalának 4. körében Ocu Hiroki próbálta előzni Szaszahara Ukjót a hírhedt 130R kanyarban, amikor a két autó összeért, és mindkettő nagy sebességgel a védőkorlátnak csapódott. Ám míg Ocu autóját megfogta a védősáv, addig Szaszahara versenygépe átrepült azon, sőt, a kasztnit a védőkerítés sem fogta meg, és azon is átszaltózva végül nem itt, hanem az amögötti lejtő aljában, a Degner 1-es kanyar mellett állt meg, míg a kocsi hátulja maradt a védőkerítés tövében. (hogy érthetőbb legyen, IDE KATTINTVA megnézhető a pálya kanyarnevekkel ellátott rajza)

A bukás:

Ezeken a képeken jól látszik, ahogy a pilóta átrepül a törmelékfogó fölött:

Ocu saját lábán szállt ki a roncsból, míg az eszméleténél levő Szaszaharát az orvosi központba szállították ellenőrzésre, és később agyrázkódást állapítottak meg nála, így az éjszakát kórházban tölti, és értelemszerűen nem vesz részt a vasárnapi futamon, ami a Super Formula idei évének záróversenye lesz.

A baleset után először beküldték a biztonsági autót, majd félbeszakították a versenyt, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a pálya javítása olyan sok időt vesz igénybe, hogy nem fogják tudni újraindítani azt. Végül helyi idő szerint délután fél 4-kor döntöttek úgy, hogy nem lesz folytatás, és a legjobb tíz a pontok felét kapja meg. A pálya javításával végül este 8 órára készültek el.

Az alsó képen látszik, hol állt meg a kasztni:

A versenyt az első három kör eredménye alapján Nodzsiri Tomoki nyerte a pontversenyt vezető Mijata Ritomó előtt, a harmadik helyen pedig Ota Kakunosin végzett. A Red Bull juniorja, a Daniel Ricciardót 5 F1-es futamon helyettesítő Liam Lawson ötödik lett, ami az idei második legrosszabb eredménye, és mindössze 2,5 pontot ért. Ezzel az új-zélandi pilóta nagyon messze került a bajnoki címtől, hiszen az utolsó verseny előtt 15 pont a hátránya Mijata mögött az összetett harmadik helyén, míg a második helyezett Nodzsiri 6,5 ponttal követi az éllovast.

Vasárnap egyébként nemcsak a 17. helyen rangsorolt, a baleset okozása miatt 30 másodperces időbüntetést kapó Szaszahara, hanem a beugró pilótaként szereplő Ocu sem fog tudni részt venni az idényzárón, mivel az ő autója is sérült annyira, hogy a csapata nem tudja azt megjavítani másnapra.

Friss