2024. május 03. 09:59

KezdőlapHírekA Lausitz Rally lesz az FIA tehetségkutatójának utolsó versenye

A Lausitz Rally lesz az FIA tehetségkutatójának utolsó versenye

-

Az FIA Rally Star Training Season november 10-11-én a Lausitz Rallyn zárul. Hat fiatal tehetség kap utolsó esélyt arra, hogy elnyerje a lehetőséget az indulásra a 2024-es Junior WRC világbajnokságon.

A murvás 26. Lausitz Rallye a hatodik verseny a tehetségkutató versenynaptárában. A San Marino Rallye, a Rallye Weiz, a Rally Nova Gorica, a Saaremaa Rallye és a RallyRACC után ez a verseny kínál újabb lehetőséget az FIA Rally Star versenyzőinek, hogy tanuljanak és fejlődjenek a szövetség teljes támogatásával.

Ahhoz, hogy részt vehessen az FIA Rally Star Training Seasonban, a hat versenyzőnek először a kontinentális döntőbe kellett kvalifikálnia magát a nemzeti szövetségek által szervezett válogatókon vagy online versenyeken keresztül, az FIA azon célkitűzésének részeként, hogy világszerte növelje a motorsportban való részvételt.

Az öt kontinentális döntő győztesei és a női döntő győztese ezután május végén részt vehetett egy intenzív szardíniai edzőtáborban, majd következtek a futamok. A jövő tehetségei Ford Fiesta Rally3-asokkal versenyeznek, Pirelli gumikat használnak és az M-Sport Poland üzemelteti őket, ugyanazzal a csomaggal, amelyet a Junior WRC bajnokságban használnak.

foto: FIA

A Lausitz Rallye után a résztvevők Genfbe utaznak egy utolsó értékelő napra, majd azt követő napokban kiderül, hogy ki lesz közülük az a négy, aki indulhat a 2024-es Junior WRC versenyeken.

A Lausitz Rallyn nyolc szakaszt és 138 kilométert kell teljesíteniük az indulóknak, pénteken és szombaton. A nyitónapon egy éjszakai gyorsasági is nehezíti a feladatot. A murvás verseny Romet Jürgensonnak kedvezhet, aki a múlt hónapban megnyerte a RallyRACC Rally3-as kategóriáját.

Az ausztrál Taylor Gill megfogadta, hogy megmutatja „sebességét és potenciálját”, amely érzése szerint hiányzott Spanyolországban, ahol csak hetedik lett. A dél-afrikai Max Smart is bizonyítani akart, mert ugyan második lett az utolsó versenyen, de a tempója messze volt Jürgensontól.

A csapat hölgyversenyzője a perui Annia Cilloniz a negyedik versenyen még kilométerenként öt másodpercet kapott az élmezőnytől, a spanyol futamon már csak hármat, de ez még mindig fényévekre van a legjobbaktól. Hasonló helyzetben van az  ománi Abdullah Al-Tawqi is, neki „csak” 2 másodperc hiányzik kilométerenként, de a szezon ötödik futamát kórházban fejezte be, így a Lausitz Rallyn az önbizalmát is újra kell építenie. A hatodik versenyző a szintén perui Jose ‘Abito’ Caparó, aki az utolsó gyorsaságin esett ki Spanyolországban, de a tempója és a korábbi eredményei alapján ő követi legszorosabban az észt Jürgensont.

foto: FIA

Friss