2024. április 29. 03:48

KezdőlapHírekAz észt bajnokság is átnyúlik a határokon

Az észt bajnokság is átnyúlik a határokon

-

Először fordul elő az észt rallybajnokság történetében, hogy egy fordulót a Balti-tenger túlsó partján Finnországban rendeznek.

Észtország és Finnország csak egy lépésre van egymástól, 2024-ben pedig nemzeti bajnokságuk közös fordulójával mélyítik el a közös kapcsolatot a rally terén. A két szövetség közötti kapcsolatok egy ideje ingadoznak. Még Markko Märtin és Marcus Grönholm idejében baráti rivalizálás volt közöttük, de inkább a rivalizáláson volt a hangsúly. Ott Tänak az utolsó finn wrc futamain négyből három versenyt nyert, ami nyilván nem tetszett túlságosan a finneknek.

Tavaly az Észt Rally igazgatója világossá tette, hogy nagy jövőt lát mind az országa, mind Finnország számára, ha együttműködnek a rally világbajnoki futamok népszerűsítése terén. Ennek eredményét nyáron a Battle of the Champions Rally Pass jelezte, amely mindkét ország szurkolóinak kedvezményes jegyet kínált a két WRC-fordulóra.

Ez a kezdeményezés nagy sikert aratott. Jövő májusban pedig az észt rally bajnokság a finnországi Turku városában rendezett Länsirannikon Rallyn vendégeskedik.

foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Kuldar Sikk navigátor, az észt rallysport egyik legismertebb arca, jelenleg az Észt Autósport Szövetség sportigazgatója már előre látta, hogy ez az együttműködés létrejön.

„Erről a kérdésről többé-kevésbé már majdnem 10 éve beszélünk, nagyszerű, hogy végre megtörténik. Általánosságban fontos, hogy a különböző országok szövetségei, különösen a szomszédos országok, együttműködjenek, így együtt erősebbek lehetünk” – mondta Sikk.

Finn részről Henrik Frank nyilatkozott hasonló tartalommal.

„Igazán gyümölcsöző megbeszéléseket folytattunk észt kollégáinkkal, és bizonyára segített, hogy abból az irányból is érdeklődés mutatkozott, hogy Finnországba jöjjenek versenyezni. Nagyon sok lehetőséget látok itt az együttműködés fejlesztésére a következő években is.”

A Länsirannikon Rally szervezőbizottságának elnöke, Markku Suvanto örül, hogy rendezvényük történelmet írhat ebben a finn-észt rallys kapcsolatokban.

„Szeretettel várjuk az észt versenyzőket, hogy itt versenyezzenek. Emiatt lesz némi változás a rendezésben, de semmi olyan, ami túl komoly kihívás lenne. Alig várom, hogy lássam, hogy a két nemzet legjobb rallysztárjai hogyan néznek szembe egymással a turkui régió gyors útjain.”

A jelenség főként azért érdekes, mert mindkét ország könnyedén megrendezhetné azt az egy bajnoki futamot külön-külön is. Inkább a tendencia miatt fontos, hiszen a Közép-Európa Rally is rámutatott, hogy az országok és nemzeti szövetségek közötti összefogás jó irányba is mutathat. Ez talán egy magyar világbajnoki futam rendezés szempontjából is előremutató lehet, a szomszédokkal közösen több esélyünk lehetne egy WRC fordulóra.

foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss