2024. április 28. 00:58

KezdőlapHírekMozifilm készült a rally vb-k történetének egyik legnagyobb csatájáról

Mozifilm készült a rally vb-k történetének egyik legnagyobb csatájáról

-

Január ötödikén jelenik meg az a film, ami az 1983-as rally világbajnokság eseményeit dolgozza fel. A vb 11. szezonjában az Audi és a Lancia harcolt a győzelemért.

1983-ban Walter Röhrl világbajnokként kezdte a szezont, de az Opeltől erre az évre a Lanciához igazolt, hogy már az új 037-essel védje meg címét. Marku Alénnel együtt így két élpilótát igazolt az olasz csapat.

A vetélytárs Audi ugyanakkor a Hannu Mikkola-Michèle Mouton-Stig Blomqvist trióval akarta megvédeni gyártói bajnoki címét és mellé megszerezni az egyéni trófeát is. Az Opel is erős csapattal érkezett, Ari Vatanen és Henry Toivonen volt a két sztár, de Colin McRae édesapja Jimmy McRae is náluk versenyzett.

Hamar kiderült, hogy az év a Lancia és az Audi küzdelméről szól majd 1983. A két autó a 12 versenyből tízet megnyert, és a 36 dobogós helyezéséből 30-at szerzett meg. A gyártói címet végül a Lancia nyerte meg, úgy, hogy a két utolsó versenyen el sem indultak.

„Sok millió lírával vagyunk a költségvetés felett. Nagyon drága dolog ezeket az Audikat kergetni a világ körül!” – indokolták a távolmaradást, de két ponttal így is megelőzték a riválist, mert a gyártói bajnokságba csak tíz futam számított.

Az egyéni bajnokságot az Audival versenyző Hannu Mikola szerezte meg, igaz, ő minden futamon rajthoz állt, miközben Röhrl és Alén csak hat, illetve hét versenyen szerepelt.

A két márka közötti küzdelem Jeremy Clarksont is lenyűgőzte, három évvel ezelőtt közel húsz perces filmben dolgozta fel a negyven évvel ezelőtti eseményeket.

Friss