2024. április 29. 03:57

KezdőlapHírekTisztázta az MNASZ a romániai versenyek kérdését

Tisztázta az MNASZ a romániai versenyek kérdését

-

Szujó Zoltán az MNASZ elnöke közleményben tisztázta a Kovászna Rally kapcsán újra felszínre került tiltott romániai versenyek kérdéskörét.

„Az Automobil Clubul Roman (ACR) tájékoztatása alapján felhívom tisztelt tagszervezeteink és versenyzőink figyelmét, hogy az alábbi esemény tiltott versenynek minősül az FIA Nemzetközi Sportkódex 2.1.5 pontjának megfelelően:
2024.02.02-03. – Winter Rally Covasna, Románia
Az esemény nem szerepel a román ASN versenynaptárában, sem az FIA Nemzetközi
versenynaptárában.
Amennyiben egy versenyző/nevező az MNASZ által kibocsátott licenccel részt vesz az
eseményen, az fegyelmi vétségnek minősül és eljárást vonhat maga után” – írta az MNASZ főtitkára jaunár 31-i közelményében.

Az FIA nemzetközi sporkódexének említett pontja így szól:

„Minden olyan verseny vagy tervezett verseny, amelyet nem a Kódexnek vagy az érintett ASN nemzeti versenyszabályainak megfelelően rendeznek meg, el nem ismert versenynek minősül.
Ha egy rendezői engedéllyel bíró rendezvény tartalmaz ilyen versenyt, a rendezői engedély érvénytelen és semmis.
Egy ilyen verseny semmiképpen sem kvalifikálhat versenyzőt olyan bajnokságban, kupában, trófeában, challange-ben vagy sorozatban való részvételre, amely szerepel valamely ASN versenynaptárában, vagy a Nemzetközi Versenynaptárban.”

A helyzet egyértelmű: az FIA érvényes szabályai alapján tiltott versenyen nem vehetnek részt az MNASZ licensszel versenyzők. A kérdés az, hogy a tájékoztatás miért ilyen későn érkezett, hiszen több magyar páros is nevezett a versenyre, lefoglalta már a szállását és a szurkolók közül is sokan készültek a havas versenyre.

Szujó Zoltán közleménye választ ad erre a kérdésre, valamint megvilágítja azt a romániai helyzetet is, amely ide vezetett.

foto: MNASZ

A román nemzeti szövetség nem az MNASZ-t, hanem a Magyar Autóklubot tájékoztatta arról, hogy a Kovászna Rally tiltott verseny, ezért született meg a hazai felhívás a hónap utolsó napjaiban. A két külföldi szervezet közötti ellentét pedig romániai belügy, amelyre egyetlen külföldi nemzeti szövetségnek sincs ráhatása, tehát más országok versenyzői sem indulhattak el a Kovászna Rallyn.

A megoldás a két romániai szervezet és az FIA kezében van, a többi ország sportszövetségei csak közvetítői szerepet láthatnak el, amennyiben ebben partnerek az érintettek.

Friss