back to top
2024. szeptember 08. 01:36

KezdőlapHírekGumiproblémák után villámgyors felzárkózás az Alpok-Adria-kupában

Gumiproblémák után villámgyors felzárkózás az Alpok-Adria-kupában

-

Négy magyar páros indult az Alpok-Adria-kupa legutóbbi állomásán, közülük kettő ért célba, Hoffer Zsoltéknak a hazaitól drasztikusan eltérő körülményekkel is meg kellett küzdeniük.

Az Alpok-Adria-kupa negyedik állomása volt a már hagyományosnak mondható Zelezniki Rally, a szlovéniai versenyt ugyanis már tizenegyedik alkalommal rendezték meg. A Ljubljanától nem messze található hegyi pályákon a hat országból érkező versenyzők között négy magyar páros is szerepelt. Összesen egyébként 67-en neveztek Zelezniki Rallyra, tehát meglehetősen népes mezőny gyűlt össze a Selca-völgyben – a futam egyébként a szlovén bajnokság része is volt. A mezőny az első napon négy gyorsaságit teljesített, a második napot pedig hat gyorsasági várt a versenyzőkre.

Hoffer Zsolt
Fotó: Werner Schneider

„A hazai sajátosságoktól drasztikusan eltérnek a kinti körülmények, mi pedig itthon próbáltunk felkészülni mint az autóbeállításokkal, mint a gumiabroncs-választással – mondta a versenyről Hoffer Zsolt, aki a Škoda Fabia Rally2 evo volánjánál és Szilassy Arnold navigálásával versenyzett Szlovéniában. – Ez nem sikerült, így életemben először elgumiztam magam, a mezőnnyel ellentétben a harmincöt fokban feltettem a kemény gumikat, és nagyon lehűltek az abroncsok. Egyáltalán nem volt tapadás, először azt hittem, hogy defektem van, így a leghosszabb gyorsaságin úgy jöttem át, hogy arra figyeltem, nehogy leessünk a szakadékokba, és elengedjem a mögöttem rajtolók közül a nálam gyorsabbakat.”

A nehéz kezdés után aztán a második napon sikerült javítani – a négy magyar párosból végül kettő ért célba, a Gyarmati Ariel, Kocsis György, valamint a Fischer Dániel, Buna Zoltán kettősnek is ki kellett állnia – az utóbbinak a legvégén.

„Két rosszul sikerült gyorsasági után eléggé hátrakerültünk a mezőnyben, az abszolút harmincnyolcadik helyéről kezdtük meg a felzárkózást – folytatta Hoffer Zsolt. – Természetesen abroncsot cseréltünk, és próbáltunk pontosítani az itineren is. A verseny végére az abszuolút tizenhatodik helyig tudunk feljönni, és az Alpok-Adria-kupában visszakapaszkodtunk a második helyig.”

Hoffer Zsolt
Fotó: Hoffer Zsolt

A negyedik magyar páros kifejezetten jól ment, Gutai Marcell és Hajdina Martin az abszolút 15. helyen végzett a Peugeot 208 R2-vel, és kétkerékmeghajtásban az első helyet szerezték meg az Alpok-Adria-kupában.

A sorozatból még hat verseny van hátra, legközelebb Olaszországban, a Citta de Corze Rally következik augusztus 3–4-én. Hoffer Zsolték a terveik szerint legközelebb ugyancsak Olaszországban, a Piancavallo Rallyn indulnak augusztus 30–31-én.

Friss