2024. április 25. 12:40

KezdőlapNE VEDD ELHétvégén jön a Bajnokok Tornája

Hétvégén jön a Bajnokok Tornája

-

Február 5-6-án a svédországi Pite Havsbadban rendezik a 2022-es Bajnokok Tornáját. A 25 éves jubileumát ünneplő eseményen először versenyeznek havas jeges pályán az indulók.

Az ötlet nagyszerű! Autósport szurkolók körében rendszerint hamar előkerül a kérdés, hogy a szakágak versenyzői közül ki a legjobb. Vajon a rallys elkeni a száját a piperkőc pályaversenyzőnek? Vagy az igazán kemény legények a padlógázzal köröző amerikai pilóták? Esetleg dobjunk közéjük egy rallycross bajnokot aki mindenkit megtanít vezetni? vagy jöjjön Loeb aki külön kategória?

A kérdés 25 évvel ezelőtt is aktuális volt, úgyhogy a legendás versenyzőnő Michèle Mouton és az IMP elnőke Fredrik Johnsson kitalálta, hogy egyforma autókban engedjék össze akkor még csak a legjobb rally pilótákat. Nem mellesleg a versennyel megemlékeztek a Korzika Rallyn elhunyt Henri Toivonenről is, akinek emlékére azóta is minden Bajnokok Tornáján átadják a Henri Toivonen Memorial Trophy-t.

Az első eseményt Párizsban rendezték, Juha Kankkunen nyert Timo Salonen, Walter Röhrl és Stig Blomqvist előtt. Egy évvel később már a Nürburgringen tartották a Bajnokok Tornáját, és ekkor váltottak az immár klasszikus párhuzamos pályára. Barcelona és Madrid után a Kanári-szigeteken lelt otthonra a ROC. 2003-ig itt mérték össze tudásukat a rally sztárjai, és ezt nevezhetjük akár aranykornak is. Didier Auriol volt az ásza ennek az időszaknak, négyszer is ő lett a bajnokok bajnoka. 1999-től a Nemzetek Kupáját is kiírták, a csapatversenyben érdekes módon csak elsőre nyertek a finnek, aztán másokat is hagytak érvényesülni.


2004-ben jött az új korszak, a verseny a világ nagy, aztán később kevésbé nagy, ám kellően gazdag stadionjaiba költözött. A párizsi Stade de France, a londoni Wembley, a pekingi Madárfészek Stadion, a düsseldorfi ESPRIT aréna után Bangkok, Barbados, Miami, Rijád és Mexikó is feliratkozott a rendezők listájára.

A versenyzők köre pedig kibővült. Egyre több pilótának tetszett meg a holtszezoni móka. Jöttek az ászok a különféle sorozatokból. 2004-ben egy pillanat alatt tanulta meg mindenki Heiiki Kovalainen nevét, amikor az akkor mégy „csak” World Series by Nissan győztes és F1 tesztpilóta finn elpáholta Loeb-öt, Schumachert és Grönholmot. Persze egy évvel később már Loeb nyert… Mattias Ekström, Filipe Albuquerque, Sébastien Ogier, Romain Grosjean, David Coulthard, Sebastian Vettel, Juan Pablo Montoya majd 2019-ben, az utolsó mexikói versenyen Benito Guerra neve is felkerült a trófeára.

No itt azért már a vérbeli Bajnokok Tornája rajongókban is felmerülhetett a kérdés, hogy tényleg az életében négy alkalommal WRC-vel versenyző mexikói rallys e a világ legjobbja? Netán a Bajnok Tornája nem is annyira a sportszakmáról, hanem a show-ról szól? Maradjunk annyiban, hogy jó eséllyel az utóbbiról van szó, de annak azért kifejezetten jó.

2020-ban és 2021-ben az autósportban is a COVID diktálta a tempót, a szervezők meg sem próbáltak versenyezni a vírussal. 2020-ban online versennyel próbálkoztak, de ők is belátták, hogy ez így nem fog menni.


2022-ben aztán újraéledt a Bajnokok Tornája, és hogy valami különlegeset is mutassanak jégre vitték a versenyt. Az északi sarkkörhöz meglehetősen közel fekvő Pite Havsbad lett a helyszín, a pálya pedig a Botteni-öböl jegére került. Ha valaki csodálkozna a helyszín választáson, akkor talán magyarázatot ad, hogy Pite Havstad csak 200 kilométerre van a február végi Svéd Rally központjától Umeától. A helybéliek pedig úgy tűnik, megszerették az autósportot, ezért mindent megtesznek azért, hogy nagyszabású eseményeket rendezhessenek.

A jeges pályára is megszületett az ideológia: amellett, hogy jégen autózni mindig nagyon látványos, a pálya építése sem jár nagy környezetszennyezéssel. Járulékos előny, hogy a téli szezon végéig megtartják a pályát, így a ROC után privát autósok is kipróbálhatják azt.


A pályánál is nagyobb durranás, hogy a kétéves szünet (és a mexikói gyengébb mezőny) után újra igazi ászok állnak majd rajthoz. A lista:

Sebastian Vettel
Mick Schumacher
Valtteri Bottas
Mika Hakkinen
Sebastien Loeb
Colton Herta
Jimmie Johnson
David Coulthard
Jamie Chadwick
Mattias Ekström
Johann Kristoffersson
Benito Guerra
Helio Castroneves
Tom Kristensen
Oliver Solberg
Petter Solberg
Timmy Hansen
Didier Auriol

A nevek mellé talán nem is kell bajnoki címeket írni, 14 korábbi ROC első helyezettje került a listára. Érdekes lesz, hogy idén Loeb vagy Ekström utoléri e a négyszeres győztes Auriolt. De az is nagy kérdés, hogy Tom Kristensen öt második hely után tud e végre nyerni. A Nemzetek Kupájában pedig többek közt Vettel és Schumacher, Bottas és Hakkinen, Loeb és Auriol, valamint Petter Solberg és Oliver Solberg is egy csapatban indul.


Mindig érdekes kérdés, hogy milyen autókkal versenyeznek a bajnokok. Ezúttal a Porsche jelentkezett hivatalos partnernek, így az egyik autó egy Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Mellette bioüzemanyaggal hajtott RX Supercar Lites, elektromos RX2e és az itt bemutatkozó FC1-X névre hallgató 1000 lóerős elektromos SUV is pályára lép majd. Utóbbi három járművet az Olsbergs MSE építi.

A kétnapos verseny programja:

Február 5., szombat – ROC NATIONS CUP 

11:00 Megnyitó
11:45 Pilóták bemutatása
12:00 ROC Nations Cup versenyek
15:00 Zárás

​Február 6., vasárnap – RACE OF CHAMPIONS

11:00 Megnyitó
11:45 Pilóták bemutatása
12:00 ROC Nations Champion versenyek
15:00 Zárás

A versenyt Magyarországról a raceofchampions.com élő közvetítésén lehet követni.

Vasárnap tehát kiderül, ki a bajnokok bajnoka, de az eredménytől függetlenül a kérdés továbbra is nyitott marad majd: ki a legjobb autóversenyző? Mert az idei ROC erről jó eséllyel nem fog dönteni, de az biztos, hogy hétvégi szórakozásnak remek lesz.

Friss