2024. április 19. 23:54

KezdőlapNE VEDD ELHarri Rovanperä visszatér

Harri Rovanperä visszatér

-

Az ezredforduló korábbi WRC sztárja áprilisban visszatér a nyugdíjból és részt vesz a Rally of Nations Guanajuato versenyen Mexikóban.

Az egyszeres rally vb-futamgyőztes és a jelenlegi Toyota WRC gyári pilótája, Kalle Rovanperä édesapja bejelentette, hogy egy évtizednyi távollét után visszatér a mexikói versenyen.

Harri Rovanperä 1993 és 2006 között 15 dobogós helyezést ért el vb-pályafutása során, a gyári SEAT, Peugeot és Mitsubishi csapatoknál. A finn egyetlen győzelmét a 2001-es Svéd Rallyn szerezte Peugeot-val. Rovanperä nálunk is népszerű versenyző, 2006-os fellépését a Mecsek Rallyn a mai napig emlegeti aki látta. Azok a szerencsések pedig akik személyesen is találkoztak vele Pécsen, azt is megtapasztalták, hogy mennyire szimpatikus egyéniség.


Az április 1. és 3. között megrendezett Rally of Nations Guanajuato a Mexikói Rally szervezőinek ötlete. Arra tesznek vele kísérletet, hogy a rally élvonalát visszavigyék a régióba, egyúttal megerősítik azt, hogy Mexikó 2023-ban szeretne visszatérni a világbajnoki naptárba. Az idei murvás versenyen a nemzetek mérkőznek meg egymással.

A Mexikói Rally 2004-től – 2009-et kivéve – minden évben ott volt a WRC-naptárban, de a legutóbbi 2020-as futam óta a világjárvány miatt elmaradt.

Rovanpera a vb-n is versenyzett Mexikóban, 2005-ben ötödik lett a Mitsubishi Lancer WRC-vel. A 2002-es versenyt, amely még nem volt világbajnoki futam, megnyerte egy Peugeot 206 WRC-vel. A szervezők felkérésre Rovanpera azonnal igent mondott az idei indulásra.

„Mindig is szerettem a Mexikó Rallyt, nem csak a pályákat, hanem az embereket is. Gilles (Spitalier, a főszervező) és az egész szervezőcsapat nagyon kedves emberek. Számomra valami különleges dolog, hogy visszatérjek, és újra részt vegyek ezen a rallyn” – mondta Rovanpera.

„A rally szervezése mindig tökéletes volt, a szakaszok pedig nagyon szépek. Ezért lett az egyik kedvenc versenyem. Jó lenne, ha ugyanazzal a különbséggel nyerhetnék, mint az első alkalommal! Természetesen 2002-ben más autóban mentünk riválisainkkal – biztos vagyok benne, hogy most sokkal szorosabb lesz. És persze a vezetés ismét valami új lesz számomra. Ez lesz az első alkalom, hogy több mint 10 év után rallyautó vezetőülésében ülök” – fűzte hozzá Rovanpera, akit bizonyára az is inspirált, hogy fia Kalle mennyire jól szerepel a világbajnokságon.

Mi pedig abban bízhatunk, hogy a korábbi legendák közül egyre többen kapnak kedvet, hogy visszaüljenek a versenyautóba. Így akár az is összejöhet, hogy Rovanpera és korábbi nagy versenytársa Marcus Grönholm is újra megmérkőzzön egymással.

Grönholm Rovanpera
foto: Ivo Kivistik / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss