2024. április 20. 07:01

KezdőlapNE VEDD ELKovalainen komoly rallyversenyt nyert

Kovalainen komoly rallyversenyt nyert

-

Pályafutása legjobb rally eredményét érte el 2008-as Forma–1-es Magyar Nagydíj győztese, Heikki Kovalainen, aki egy Skoda Fabia R5 volánja mögött nyerte meg a Shinshiro Rallyt, a japán bajnokság nyitófutamát. Nem kis meglepetésre vezeti a bajnokságot. 

„Első abszolút győzelmem a japán rallybajnokságban és az első győzelmem a Skoda Fabia R5-tel. Kicsit váratlanul ért, de a verseny minden szakaszát élveztem! Nagyon nagy köszönet a csapatnak és navigátoromnak Sae Kitagawának“ – írta Kovalainen közösségi oldalán. 

A finn versenyző 2007 és 2013 között 112 Forma–1-es futamon indult, legjobb eredményét a 2008-as Magyar Nagydíjon érte el, amelyet a McLaren csapat színeiben, Lewis Hamilton csapattársaként megnyert. 

2015-ben nyergelt át a japán Super GT-bajnokságra, ahol előbb a Lexus, majd a Toyota színeiben indult. 2016-ban bajnok lett. 

Rally karriere, a legtöbb finn Forma–1-es versenyzőhöz hasonlóan az Arctic Rallyn kezdődött még 2015-ben, ahol egy Ford Fiesta R5-tel indult. A következő évben állt rajthoz először a japán rallybajnokságban egy Toyota GT86 CS-R3-mal, amellyel több kategória győzelmet is aratott, tavaly pedig megnyerte vele a JN-2-es (kategória) bajnokságot. 

Idén váltott Skoda Fabia R5-re, amellyel az abszolút bajnokság esélyesévé lépett elő. Ha sikerülne megnyernie, akkor a 2006-os World Series by Renault és a 2016-os Super GT mellett a japán rallybajnokságban szerezhetné pályafutása harmadik (abszolút) bajnoki címét. 

A versenyen egyébként Osamu Fukunagát győzte le, aki szintén Skoda Fabia R5-tel indult. A harmadik és negyedik helyen két japán rally legenda végzett. Norihiko Katsuta, a rally-vb-n a Toyota gyári versenyzőjeként induló Takamoto Katsuta apja, egy Toyota GR Yarisszal lett a harmadik, míg a rally vb-ről is jól ismert veterán Toshihiro Arai egy Subaru WRX STI-vel a negyedik. 

Kovalainenen kívül egyébként csak japán versenyzők indultak hazájuk bajnoki futamán. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss