2024. április 25. 12:43

KezdőlapNE VEDD ELA Skoda megmutatta a Rally2-es Fabia vázát

A Skoda megmutatta a Rally2-es Fabia vázát

-

A fejlesztők több hónapos munkával elkészítettek egy félbevágott Skoda Fabia Rally2 evo-t. A modell ugyan kifut, hiszen jön az új Fabia, de a félbevágott autó  így is sosem látott részletességel mutat be szurkolóknak egy Rally2-es versenyautót.

Az új Fabia aerodinamikai fejlesztései után a régi autó legfontosabb részeit mutatta meg a Skoda. A Fabia Rally2 evo vázáról szól a hivatalos kommüniké, de a képeken a váz mellett gyakorlatilag minden lényeges elem megfigyelhető.

Skoda Fabia Rally2
foto: Skoda Motorsport

„Az alapkoncepció természetesen az előző vázon alapult. Az új projekthez a ŠKODA Fabia Rally2 evo technológiáját szerettük volna a lehető legjobban felfedni, de valami pluszt adtunk hozzá, hogy meglepjük rajongóinkat. Volt egy karosszériánk, amelyet a merevségi tesztek után már nem lehetett további fejlesztésekre használni, és le kellett volna selejtezni, ezért úgy döntöttünk, hogy az egész autóból készítünk egy vázat, és nem csak a hajtásláncból, mint az előzőnél” – mondta Pierre Litvak, a csapat egyik szakembere.

„A felhasznált alkatrészek túlnyomó többsége ugyanaz, mint egy igazi versenyautóban. A pazarlás csökkentése érdekében azonban igyekeztünk olyan alkatrészeket kiválasztani, amelyeket minőségi vagy egyéb okok miatt nem lehetett beszerelni az eladott ŠKODA FABIA Rally2 evo versenyautókba. Abban az esetben, ha nem volt ilyen alkatrészünk, vagy műszakilag nem volt könnyen adaptálható, akkor új alkatrészt használtunk, például a kipufogó vagy az ablakok esetében” – árulta el Litvak. A szakember azt is elmondta, hogy a legnehezebb a kerék átvágása volt, hiszen itt a fékeket és az agyakat is egyszerre kellett elvágni. Az eredménnyel azonban nagyon elégedettek voltak, a speciális vágási technikával ez a részlet is remekül sikerült.

Skoda Fabia Rally2
foto: Skoda Motorsport

Úgy gondolom, hogy a projekt fő előnye a versenyautóban használt technológia vizuális bemutatása és a sorozatgyártású modellekkel való összehasonlíthatóság lehetősége. Reméljük, hogy a félbevágott autó hozzásegíti az embereket a motorsporthoz, és megmutatja azokat a fejlett technikai megoldásokat, amelyekkel a ŠKODA Motorsport csapata rendelkezik” – foglalta össze a szakember a várt hatásokat.

Skoda Fabia Rally2
foto: Skoda Motorsport

A munka egyébként nyolc hónapig tartott, de nem folyamatosan dolgoztak rajta, hiszen a prioritási sorban az első az új Fabia Ralyy2 volt.

Skoda Fabia Rally2
foto: Skoda Motorsport

 

 

 

Friss