2024. április 24. 19:03

KezdőlapNE VEDD ELMésziati: Zsigulival a Col de Turinin

Mésziati: Zsigulival a Col de Turinin

-

Nem mindennapi feladatra vállalkozott Mésziati és Kalapács Zsolt, akik a kereklámpás Zsigulival a világ leghíresebb gyorsaságiján, a Monte-Carlo Rallyról ismert Col de Turinin versenyeznek a hétvégén. A Historic Antibes Rally pályabejárása után lelkesedéssel tele hívta fel szerkesztőségünket. 

„Túl vagyunk a szombati és a vasárnapi pályák felírásán is, etappal, mindennel. Hallod, annyi kanyar van itt, hogy el sem hiszed. Szerintem nincs ember, aki fejből tudna végig menni ezeken a pályákon – lelkendezett Mésziati. – Kétszer tudtunk végigmenni minden pályán, de van belsőkamerás felvételünk is, este azok alapján pontosítjuk az itinert.”

Mésziatiékról már megszokhattuk, hogy a nemzetközi historic sorozatokban indulnak. Idén a TER Historicot nézték ki, amelynek az első futamát, a Rally Storico Valle del Teverét megnyerték a Zsigulival. Most a sorozat második futamán próbálnak szerencsét.

„Régi álmom volt, hogy a Turini gyorsaságin versenyezhessek, szerintem ez a világ leghíresebb szakasza, minden versenyző erről álmodik. El sem hiszem, hogy itt vagyunk.

Vasárnap lesz a Turini (La Bollène–Col de Turini–Peïra-Cava) a klasszikus 18 kilométeres pályán, utána lesz egy szintén 18 kilométeres lefelé, amit 32 visszafordító van. Nem fogják bírni, sem a gumik, sem a fék, de már most hatalmas élmény itt lenni.

Fotó: Mésziati // A pályabejárás dokumentuma

(Kalapács) Zsolti nagyon jól teszi a dolgát. Otthon ő is vezet, úgyhogy gondoltam, majd be kell neki segítenem, de annyira jól teszi eddig a dolgát, hogy jobb, ha nem szólok bele a navigálásba.”

Mésziatival még megbeszéltük gyorsan a Monte élményeinket, a péket, ami a Turini rajtja előtt van a faluban és valami isteni péksüteményeket árul. A Montén hajnalban mindig dugó volt előtte, mert aki ment ki versenyt nézni, az megállt, hogy feltankoljon egy-két croissant-nal.

„Mi is így jártunk – nevet Mésziati. – Parkoló nincs, félreálltam és Zsolti szaladt be.”

Mésziati
Fotó: Mésziati

Majd komolyra fordult a szó.

„Hú nagyon szurkoljatok. Mienk a leggyengébb autó a mezőnyben. Öt versenyből áll a (TER Historic) bajnokság, mi talán még év végén, Szardínián tudunk indulni, de ha három futamon indulsz, azért már jár bónusz pont is, úgyhogy akár egy év végi harmadik helyet is összehozhatunk.”

Hát akkor nincs más dolgunk, mint hogy nagyon szurkolunk Mésziatinak és Kalapács Zsoltnak. Hajrá fiúk! Mutassátok meg a 2101-essel!

A Rallye d’Antibes – Cote d’Azur Historic eredményei itt követhetők.

Friss