2024. április 27. 05:38

KezdőlapNE VEDD ELŐry Tamás: Tovább fejlődik a ZEG Rally Show

Őry Tamás: Tovább fejlődik a ZEG Rally Show

-

A TRP Hungary ügyvezetőjével a II. ZEG Rally Show tapasztalatairól beszélgettünk. Természetesen a jövő is szóba került.

A legfontosabb, hogy növelni tudtuk a nevezők létszámát. A 61 induló 20 százalékos növekedést jelent, ami azért nagyon fontos, mert fiatal rendezvényről beszélünk. Ha annak a tükrében értékeljük mindezt, hogy a versennyel egy időben volt néhány rallys rendezvény, valamint a Hungarian Baja, akkor még pozitívabb a nevezők magas létszáma.

Sok változás volt már a második évben is, mi volt a legfontosabb ezek közül?

Jelentősen megnöveltük a verseny távját, több mint a másfélszeresére. Ezt nagyon pozitívan vették a versenyzők. Bekerült két városon kívüli rallypálya, ezekkel, és a megnövekedett gyorsasági hosszakkal együtt már Rally3 versenynek megfelelő versenytávval rendelkezünk.

A nézők is értékelték ezeket a változtatásokat?

Nagyon örülök, hogy a nézők ugyanúgy eljöttek, mint az előző évben is, dacára annak, hogy a nyaralószezon közepén voltunk. Különösen jó volt látni, hogy az utolsó körben a SmartCitynél mennyire sokan voltak. A belvárosi gyorsasági pedig ahogy tavaly, most is nagyon nagy siker volt.

ZEG Rally
foto: MK Racing Photography

A látványra sem lehetett panasz, 2022-re is jutott egy premier.

A tavalyi évben volt egy Citroen WRC Bútor Robitól, most pedig az országban levő legfiatalabb 2021-es WRC-t hozta el Schubert István. Fantasztikus autó, nagy öröm volt látni, köszönjük szépen Subinak, hogy a ZEG Rally Shown autózott először a közönség előtt az autóval. Ne feledjük Csík Zoltánt sem, ahogy tavaly, idén is nagy sikert aratott a gyönyörű Subaru WRC-je.

Tehát aki WRC-t vesz, az úgy tervezzen, hogy a ZEG Rally Shown mutassa be először.

Igen, lassan hagyomány lesz, hogy nálunk debütálnak ezek a ritkaságok, aminek természetesen nagyon örülünk. K

Köszönjük a versenyzőknek is, hogy felismerték, hogy egy ilyen esemény a legjobb alkalom arra, hogy megmutassák ezeket a csodákat.

A csúcskategória mellett a másik oldal is megjelent a versenyen. A legfiatalabbak is megmutathatták magukat. Gondolom ez is tudatos volt.

Hagyományteremtő szándékkal alakítottunk ki nekik egy kategóriát. A MOTAM-ban végzett munkánk során láttuk, hogy a fiataloknak mennyire fontos a versenyzési lehetőség. A ZalaZONE-ban indulhattak a juniorok, biztonságos körülmények között, de nézők előtt, ami hatalmas lehetőség számukra. A jövőben ezt szeretnénk tovább fejleszteni, a sztároktól a legfiatalabbakig mindenkinek lehetőséget akarunk adni a ZEG Rally Shown. Úgy láttam, hogy a nézőknek is tetszett a kezdeményezés, nagyon sportszerűen szurkoltak a junior versenyzőknek is.

ZEG Rally
foto: ZEG Rally Show/MK Racing Photography

A ZalaZONE-nal egyedi helyszínre került a rendezvény, ahogy láttam, most is sokan rácsodálkoztak a komplexumra.

Köszönjük a ZalaZONE-nak, hogy beenged minket és a nézőknek is bepillantást nyújt egy alapvetően zárt létesítménybe. Sokaktól hallottuk, hogy lenyűgözte őket, hogy ez milyen komoly komplexum. Jó volt látni, hogy egy év alatt mennyit fejlődött a ZalaZONE, új utak épültek, és látszik, hogy több helyen folynak további beruházások. Zalaegerszeg városának pedig természetesen köszönjük, hogy másodszor is vendégül látott minket. Úgy gondolom, hogy a belvárosi gyorsaságival az ott lakóknak is igazán különleges élményt tudtunk nyújtani. Ezen felül köszönjük Nagylengyelnek és Gellénházának is a támogatást, és az Enduro GP kapcsán Bocföldét sem hagyhatom ki a felsorolásból, ott is nagyon szívesen fogadtak minket. Igyekeztünk minimalizálni a lakosság terheit és a verseny miatti kényelmetlenséget, ez volt az oka annak is, hogy a belvárosi gyorsaságin egy alkalommal mentek végig a versenyzők.

Nehéz volt megtalálni az új helyszíneket, pályákat?

Amikor gyorsasági szakaszokat kerestünk, akkor több alternatívát dolgoztunk ki. Volt olyan település, ahol a vezetőség és a lakók nem szerették volna, hogy oda vigyük a rallyt. Mi ezt tudomásul vettük, mentünk tovább, és ez a jövőben is így lesz.

Csak oda megyünk, ahol szívesen látnak minket, és jó kapcsolatot tudunk kialakítani a helyi lakosokkal.

Mi ezt próbáljuk úgy meghálálni, hogy a szervezés, a pályaépítés, a lezárások során a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzunk a lakosságnak. A szakaszokra érkező több ezres tömeg pedig azt bizonyítja, hogy ezt értékelik is a nézők. Jó a kapcsolatunk a rendőrséggel, az Önkormányzattal. Igyekeztünk bevonni a helyi médiát a lakossági tájékoztatásba, és ennek köszönhető, hogy gördülékenyen tudtuk megvalósítani a városi gyorsasági szakaszt.

ZEG Rally Show
foto: ZEG Rally Show/MK Racing Photography

Mind a két évben ott volt a támogatók közt a HUMDA. Nem csak klasszikus szponzori szerepben, hanem sokkal inkább partnerként.

A rendezvény nem jött volna létre, ha nincs a HUMDA. Nagyon köszönjük a támogatást. A ZEG Rally Show beleillik abba koncepcióba, hogy az autó-motor sport és a közlekedésbiztonság erősítse egymást. Két olyan rendezvény is zajlott, ami a HUMDA céljait szolgálja. Az egyik a Moto Safety, amely ismét teltházzal ment és a motorosok vezetéstechnikai képzését szolgálta. A másik pedig a Road Safety, ami a fiatalabb korosztálynak segít megalapozni a tudatos közlekedésbiztonságra irányuló gondolkodást. Itt érdemes megemlíteni Hoffer Zsoltot, aki a közlekedésbiztonság rallys nagyköveteként egyfajta kapocs a rally és a közlekedésbiztonság között. Mellette Zsolték csapata a Hungarian Police Rallye Team egy saját közlekedésbiztonsági parkkal is ott volt az eseményen, a rendőrautót idéző dekorációjú Ford Fiesta Rally3-as versenyautója pedig mindig rengeteg gyereknek nyeri el a tetszését.

ZEG Rally Show
foto: ZEG Rally Show/MK Racing Photography

Rallyversenyző vagy, imádod ezt a sportot. Személyesen mit jelent, hogy egy ilyen rendezvényt hívtál életre?

A TRP történetében látszik, hogy mi alkalmasak vagyunk arra, hogy olyan helyekre vigyük el a rallyt, ami nem annyira tradicionális. Erre volt nagyon jó példa Nyíregyháza, és erre jó példa Zalaegerszeg.

Az, hogy felépítsünk egy rendezvényt egy olyan helyen, ahol mondjuk úgy, nincs az emberek DNS-ében, nagyon szép feladat.

Ezt nagyon szeretjük. Az a minőségű városi szakaszt, amit ebben a két városban létrehoztunk, bátran állíthatom, hogy rajtunk kívül senki nem tudja Magyarországon, erre joggal lehetünk büszkék. Nagyon büszke vagyok arra a csapatra, akik a pályaépítésben és rendezvényszervezésben segítenek. Itt Árvai Dánielt és a MITKO csapatát szeretném kiemelni.

ZEG Rally Show
foto: ZEG Rally Show/MK Racing Photography

Nem fáj a szíved, hogy nem ülhetsz be egy versenyautóba?

Volt most is meghívásom, de nincs idő ezen gondolkodni, mert üzleti kötelezettségeim vannak, a vendégeinkkel kell foglalkoznom. Úgy gondolom, hogy a magyar rallysport szempontjából így hasznosabb tevékenységet végeztem. Egyébként persze, nagyon szívesen mennék én is a gyorsaságikon.

A ZEG Rally Show mellett egy hasonlóan nagy, vagy talán még nagyobb rendezvényt is megvalósított a TRP. Párhuzamosan zajlott az Enduro GP, ami egy nagyon komoly világesemény.

A Superenduro kapcsán megszerettük az enduro versenyzést, és most jött egy lehetőség a FIM részéről. Egy új nemzetközi promóter kezébe került a világbajnokság szervezése, és nagyon szerettek volna egy versenyt Magyarországon. Elvállaltuk a szervezést. Tudok is rögtön egy rallys párhuzamot mondani. Amikor a depóban sétáltam az ugrott be, hogy az a hangulat, ami ott van, az a rally legszebb időszakát idézi.

Sok kiváló versenyző rivalizált egymással, de a pályán kívül családias hangulat volt.

Tárgyalunk a folytatásról, és ismét csak köszönetet tudok mondani mindenkinek, aki segített befogadni ezt a rendezvényt. A nemzetközi promóter nagyon elégedett volt a versennyel, szerintem jó hírét vittük az országnak és Zalaegerszegnek a világban.

ZEG Rally Show
foto: ZEG Rally Show/MK Racing Photography

Amikor egy verseny véget ér, akkor kezdődik a következő év szervezése. A III. ZEG Rally Show első nevezője is megvan már, Csomós Mixi már jelezte, hogy jövőre végi akar menni a versenyen.

Nagyon köszönöm a versenyzőknek és a nézőknek, hogy ennyien eljöttek a rendezvényekre. A jövő évi célunk az lesz, hogy egy picit nemzetközi irányba nyissuk ezt a showt. Talán a Covid után egyre nagyobb az igény arra, hogy legyenek nemzetközi rendezvények. Remélem a gazdasági helyzet is lehetővé teszi, hogy ezt a célunkat elérjük.

Akkor lehet, hogy jövőre az egyik WRC nem magyar rendszámos lesz?

Remek lenne! Van rá esély.

 

Forrás:zegrally.hu

Friss