2024. április 24. 15:39

KezdőlapNE VEDD ELKirúgása után új navigátorral is nyert Oliver Solberg

Kirúgása után új navigátorral is nyert Oliver Solberg

-

Oliver Solberg győzelemmel kezdte a Hyundai utáni korszakot. A svéd versenyző úgy is magabiztosan nyerte a Cambrian Rallyt, hogy megszokott navigátora helyett egy beugró diktálta az itinert.

„Egész hétvégén széles mosoly volt az arcomon, remek autóval versenyeztem ezeken a nagyszerű gyorsaságikon… Játszottam, néha csak keresztben csapattuk, és egyszerűen csak jól éreztem magam, nagyszerű volt”  -mondta Oliver Solberg a Cambrian Rally végén.

Ez volt az első versenye az után, hogy a Hyundai közölte, nem hosszabbít vele szerződést. A fiatal Solberg hamar talpra állt, azonnal benevezett a családi történelemhez szorosan kötődő Cambrian Rallyra, hogy a sáros, csúszós walesi pályákon mutassa meg a rally fontos döntéshozóinak, hogy mennyit tanult ebben a szezonban.

Versenyautónak egy Volkswagen Polo GTi R5-öt választott, ami nem volt véletlen, 2019-ben amikor első WRC futamán indult itt, szintén egy Volkswagennel állt rajthoz. A fejlődés szemmel látható, három éve egy balesettel fejezték be a hétvégét, idén pedig majdnem kétperces előnnyel nyertek.

Az amúgy sem hosszú felkészülést egy baleset is hátráltatta. Solberg navigátora Elliot Edmondson mountain bike-kal elesett és eltörte a jobb karját. A helyettese Craig Drew lett erre a versenyre. Ő amolyan vándormadár volt ebben az évben – vagy nevezhetjük Jolly Jokernek is – mert Chris Ingrammel, Georg Linnamae-val és Robert Virves-szel is teljesített néhány rallyt.

foto: Oliver Solberg

„Nagy köszönet a navigátori csapatnak! Először is Craig Drew-nak a kiváló munkáért a Cambrian Rallyn, nagyszerű, hogy újra vele dolgozhattam, és megnyerhette az 52. versenyét. Elliott is nagyszerű munkát végzett, amikor az elmúlt hetekben csapatmenedzseri szerepkörbe lépett, és gyógyulása közben segített hogy elindulhassunk ezen a rallyn” – mondta Solberg a navigátorokról.

A Cambrian Rally első gyorsaságiján harmadik lett a páros, utána minden szakaszon a leggyorsabbak voltak, végül az utolsó gyorsaságin vettek csak vissza és egy harmadik idővel fejezték be a versenyt.

foto: Oliver Solberg

Oliver Solberg a Hyundainál töltött szezonról is beszélt, a szavai különösen Ott Tanak távozásának fényében érdekesek.

„Szerintem idén az év eleje is jól sikerült, legalább Svédországban mosoly volt az arcomon, de utána nagyon nehéz idők voltak a csapatban és minden egyéb területen is. Szóval nem volt olyan élvezetes, hogy őszinte legyek, és azt hiszem, ugyanez látszott Ott-on is, ez nehéz volt” – árulta el a versenyző.

Svédországban hatodik lett Oliver Solberg, ami nagyon jó eredmény volt a csalódást keltő szezonnyitó után. Monte Carlóban ugyanis az autóba beszivárgó kipufogógáztól lett rosszul Oliver Solberg, ezért kellett feladniuk a versenyt. A szezon közepén öt hétvégén csak szenvedett a 20 éves pilóta, aztán a belgiumi negyedik, majd az új-zélandi ötödik hely megmutatta, hogy a tehetsége megvan. Ekkor valószínűleg már késő volt, a Hyundai már eldönötte, hogy jövőre nem vele folytatják.

Persze a walesi győzelem nem lesz elég ahhoz, hogy meggyőzze az M-Sportot vagy a Toyotát, hogy Solberget leigazolja a 2023-as szezonra. Arra viszont tökéletes volt a Cambrian Rally, hogy Oliver Solberg újra megtalálja az élvezetet a rallyban, és nyomás nélkül versenyezzen. Néha pedig épp ez kell ahhoz, hogy egy fiatal versenyző elérje azt az áttörést és fellépjen azon az utolsó lépcsőfokon, ami a legnagyobb sikerhez vezet.

foto: Oliver Solberg

Friss