2024. április 23. 16:27

KezdőlapNE VEDD ELSoha ilyen magasan nem járt még Porsche a történelemben (videó)

Soha ilyen magasan nem járt még Porsche a történelemben (videó)

-

Jövőre lesz 60 éve, hogy a legendássá vált Porsche 911-es első változata legördült a gyártósorról, ebből az alkalomból pedig a stuttgartiak úgy döntöttek, hogy felállítanak egy rekordot.

Mondhatni nem megszokott, hogy 6000 méteres tengerszint feletti magasságban az emberrel egy Porsche 911-es – vagy bármilyen autó – jöjjön szembe, de aki jókor tervezett egy kis kirándulást a világ legnagyobb működő vulkánjához, a Chilében található Ojos del Saladóhoz, az mindjárt kettőt is láthatott. A Porsche ugyanis úgy döntött, hogy két, kísérleti jelleggel átalakított 911-essel kipróbálja, milyen a nyugati félteke második legmagasabb hegyén csapatni. Íme:

Nincsenek utak, ritka a levegő, és a növények sem élnek meg. Ilyen helyre vitte el a stuttgarti gyártó a két módosított sportkocsit. A Le Mans-i 24 órást háromszor megnyerő Romain Dumas vezette csapat rekordot állított fel, hiszen soha korábban nem jutott még Porsche ilyen magasságba (egyéb, kerekeken guruló jármű sem nagyon).

Az egészen 6007 méterig felkapaszkodó csapat jégmezőkön, -30 fokos hőmérséklet mellett is tesztelte az autókat, miközben az oxigénszint fele volt a tengerszinten tapasztalhatónak.

„Nagyon emlékezetes és különleges élmény volt egy olyan helyen, ami egyszerre gyönyörű és brutális. Szerintem ma csak a repülőgépek voltak nálunk magasabban. A csapat és az autó számára a tanulásról szólt ez a teszt, a kocsi pedig az első pillanattól fogva jól és fürgén mozgott. Kemények voltunk magunkkal és egyből nagy kihívás elé állítottuk, de így is otthon érezte magát” – összegezte a tapasztalatokat Dumas, majd kitért arra, hogy ennél följebb a hó és jégfalak miatt már nem tudtak menni.

„Varázslatos volt egy olyan 911-est építeni, amelyet még soha nem látott a világ. Ezt egy rajongó mérnökökből álló kis csoport tette lehetővé – nyilatkozta Michael Rösler, a Porsche 911-es főmérnöke. – A 911-es már bizonyított a pályán és az utakon. Ezzel a projekttel viszont egy olyan helyre fókuszáltunk, ahol nincsenek utak. A lehető legkeményebb környezetben teszteltük le, hogy működnek-e az elméleteink, és sikerrel jártunk a világ legmagasabb vulkánján.”

Porsche 911, Chile, Vulkán
Fotó: Porsche

Ami az autók műszaki paramétereit illeti, mindkét 911 (Type 992) Carrera 4S-t a gyári, 180 fokos hengerszögű, hathengeres turbófeltöltős, manuális váltóval ellátott, sztenderd körülmények között 443 lóerő leadására képes motort hajtotta. Mindkét autó bukókeretet, karbon üléseket és verseny biztonsági övet kapott, megemelték a hasmagasságát és rövidítettek a váltóáttételeken. Emellett könnyű, de nagyon erős haspáncélt is szereltek rájuk, hogy elviseljék a sziklákhoz verődést.

Használtak továbbá egy Porsche Warp-Connecter nevű szerkezetet, ami mechanikusan kapcsolja össze a kerekeket, hogy folyamatosan terhelve legyenek, és a lehető legnagyobb tapadást biztosítsák az autónak. Ezen kívül manuális, állítható differenciálzárral és csörlővel szerelték fel az autókat, illetve feljebb helyezték a hűtést, hogy megóvják az esetleges sérülésektől.

Friss