2024. május 05. 06:47

KezdőlapNE VEDD ELVouilloz 2008-ban elképesztően kiegyensúlyozott teljesítménnyel lett bajnok az IRC-ben

Vouilloz 2008-ban elképesztően kiegyensúlyozott teljesítménnyel lett bajnok az IRC-ben

-

Nicolas Vouilloz 2007-ben még kikapott csapattársától, Enrique Garcia Ojedától az IRC bajnokságban, azonban egy évvel később olyan stabil teljesítményt tudott nyújtani, amivel már a szezonzáró előtt bajnoki címet szerzett. 

A 2007-es IRC szezon után a 2008-as során is a kiegyensúlyozott teljesítmény vezetett bajnoki címre, ráadásul Enrique Garcia Ojeda első helye után, ismét egy Peugeot-os versenyző, Nicolas Vouilloz és navigátora, Nicolas Klinger tudott az élen zárni. 

A francia versenyző 15 évvel ezelőtti IRC szezonja ráadásul kísértetiesen hasonlított Hayden Paddon idei ERC szezonjára, annak ellenére, hogy az új-zélandi versenyző egyelőre csak halad a bajnoki cím felé. 

Paddon az ERC idei öt versenyéből csak egyet a szezonnyitót tudta megnyernie, azóta pedig sorban szerzi a második helyezéseket, amivel már 34 pont előnnyel vezeti a bajnokságot. 

Nicolas Vouilloz 15 éve a Peugeot Bel-Lux csapat 207 S2000-es autójával, pedig ugyancsak egy versenyt tudott nyerni, azonban az összes többi versenyen, melyet figyelembe vettek év végén második helyen zárt, így a szezonzáró Kína Rally előtt már Svájcban megszerezte a bajnoki címet Freddy Loix és a 2006-os IRC bajnok Giandomenico Basso előtt. 

Az IRC szezon abban az évben 10 futamból állt, azonban csak a legjobb nyolc eredmény számított év végén, így a francia versenyző Portugál Rallyn elért harmadik, és orosz ötödik helye mínuszolva lett. 

“Fantasztikus érzés végre megnyerni ezt a komoly bajnokságot – mondta Vouilloz a svájci Rally du Valais versenyen megszerzett második hely után, mellyel biztossá vált az év végi elsőség. – Egész évben nagyon következetesen versenyeztünk, és igyekeztünk elkerülni még a legkisebb hibákat is. Minden verseny nagyon magas színvonalú volt nagyon gyors versenyzőkkel. Emiatt nagyon értékes számunkra a bajnoki cím. Az IRC bajnokság nagyon erős sorozat volt idén, és azt hiszem, a jövőben csak erősödni fog. Amikor tavaly elvesztettem a bajnoki címet, elhatároztam, hogy idén mindent megteszek a megszerzéséért. A Peugeot Bel-Lux autóit felkészítő Kronos Racing nagyon jó autót biztosított minden futamon, ezért nagy köszönettel tartozom az egész csapatnak.” 

Az idén 47 éves Nicolas Vouilloz egyetlen nemzetközi bajnoki címe volt a 2008-as IRC cím, a francia versenyző 2009-ben teljesítette utolsó teljes szezonját karrierje során, akkor azonban már csak a negyedik helyet tudta megszerezni az IRC-ben, később pedig csak egy-egy versenyen tudott elindulni, utolsó versenyén pedig 2018-ban állt rajthoz. 

Friss