2024. április 29. 20:53

KezdőlapNE VEDD ELHogy állnak a FIA kontinens bajnokságok? - Dél-Amerikai Rally Bajnokság (CODASUR)

Hogy állnak a FIA kontinens bajnokságok? – Dél-Amerikai Rally Bajnokság (CODASUR)

-

A Dél-Amerikai Rally Bajnokság (CODASUR) idei szezonjából, csakúgy, mint az ERC-ben már csak egy verseny van hátra, azonban még mindig hárman esélyesek a végső bajnoki címre. 

A CODASUR idei szezonja során öt murvás versenyt rendeznek, melyből négy már lezajlott. A bajnokság a paraguayi Rally Trans Itapúa versennyel kezdődött, majd az Argentin Rally, a brazil Erechim Rally, a bolíviai Santa Cruz Rally következett, az uruguayi Rally del Atlántico versenyt pedig november 24-26. között rendezik meg. 

A paraguayi szezonnyitót a hazai környezetben versenyző Hyundai i20 N Rally2-öt vezető Fabrizio Zaldivar és az olasz licenszel rendelkező Marcelo Der Ohannesian kezdte győzelemmel a paraguayi-argentin Agustin Alonso és Edgardo Galindo (VW Polo GTI R5), valamint ugyancsak paraguayi-argentin Augusto Bestard és José Luis Diaz (VW Polo GTI R5) párosok előtt. 

A második versenyen, Argentínában hármas hazai siker született, Alejandro Cancio és Diego Cagnotti (Skoda Fabia R5) nyert, Martin Scuncio és chilei navigátora, Javiera Roman (Skoda Fabia Rally2 evo), valamint Federico Villagra és Virginia Klus (Hyundai i20 R5) előtt. Ezen a versenyen Augusto Bestard az ötödik, Fabrizio Zaldivar a hatodikhelyen zárt. 

Brazíliában azonban már CODASUR bajnokságban teljes évet tervező versenyzők voltak a leggyorsabbak, Fabrizio Zaldivar szerezte meg a győzelmet Augusto Bestard és Agustin Alonso előtt, míg a legjobb brazil versenyzőként Milton Pagliosa és Vinicius Anziliero a negyedik helyen zárt Evo X-es Mitsubishivel. 

Bolíviában azonban újra a helyi versenyzők voltak a leggyorsabbak, Bruno Bulacia és Lucas Hurtado Hyundai i20 R5-tel nyert, míg honfitársai, Sebastian Franco Contreras és Diego Startari Guzman Citroen C3 Rally2-vel értek célba a második helyen. A harmadik helyet Augusto Bestard szerezte meg. 

Bár korábban azt írtuk erről a versenyről, hogy Fabrizio Zaldivar nyert, végül csak a negyedik helyet szerezte meg egy 40 másodperces büntetés miatt. 

A bajnokságot azonban négy versenyt követően Fabrizio Zaldivar vezeti 11 pont előnnyel Augusto Bestard előtt, így Uruguayban ketten a legnagyobb esélyesei az abszolút bajnoki címnek, azonban a 29 pont hátránnyal harmadik helyen álló Agustin Alonsonak még szintén van matematikai esélye, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Zaldivar és Bestard komoly problémába ütközzön Uruguayban. 

Friss