2024. április 28. 07:56

KezdőlapNE VEDD ELHogy állnak a FIA kontinens bajnokságok? – Afrika (ARC)

Hogy állnak a FIA kontinens bajnokságok? – Afrika (ARC)

-

Az Afrikai Rally Bajnokság (ARC) hét futamos szezonjából még három verseny van hátra, és úgy tűnik, hogy még három versenyző tud harcolni az abszolút bajnoki címért. 

Az ARC naptárba idén hét verseny került, Elefántcsontpart, a kenyai Egyenlítői Rally, Uganda, Burundi, Ruanda, Zambia és Tanzánia. 

A szezon február végén a korábban WRC naptárban is szerepelt Elefántcsontpart Rallyval indult, ahol a 2014-es bajnok Gary Chaynes és Romain Comas tudott nyerni Evo X-es Mitsubishivel a subarus Cyril Bottarit és Abdallah Hyjazit megelőzve, míg a harmadik helyen a francia Patrice Servant és Paul Servant zárt Toyota Corolla AE86-tal. Így kettős hazai siker született. 

A március közepi Egyenlítő Rallyn ugyancsak hazai versenyző, Karan Patel és Tauseef Khan tudott nyerni Ford Fiesta R5-tel, míg az ARC értékelés második és harmadik helyét ugandai versenyzők, a Rally2-es Forddal induló Yasin Nasser és Ali Katumba, valamint az Evo X R4-gyel induló Jas Mangat és Joseph Kamya zárt. 

A harmadik versenyen, Ugandában azonban már Nasser tudott nyerni, a kenyai Rio Smith előtt, a harmadik helyet pedig Mangat szerezte meg. 

Az eddigi utoljára megrendezett versenyt Burundiban azonban megismétlődött a kenyai eredményt, Patel nyert Nasser és Mangat előtt. 

A hétvégi Ruanda Hegyi Gorilla Rallyt így négy verseny után Yasin Nasser várhatja a bajnokság éléről 15 ponttal megelőzve Jan Mangatot és 18 ponttal Karan Patelt. 

A szezonból ugyan még három verseny van hátra, úgy tűnik a fenti három versenyző tervez teljes szezont az ARC-ben, így vélhetően közülük kerül ki a végső győztes is a november közepi Tanzánia Rally végén. 

Friss