2024. május 03. 18:00

KezdőlapNE VEDD ELA rallytörténelem ritka darabja: Colin McRae Skodája

A rallytörténelem ritka darabja: Colin McRae Skodája

-

Colin McRae esetében a Subaru, a Ford, esetleg a Citroen jut eszünkbe, de a rallylegenda a Skoda Fabia WRC-vel is versenyzett. Az autó amellyel indult most megvásárolható.

McRae 1995-ben rally világbajnok lett. Akkoriban mindössze 27 éves volt, így Kalle Rovanpera előtt ő volt a valaha volt legfiatalabb pilóta, aki világbajnoki címet szerzett.

Ez volt McRae egyetlen világbajnoki címe, bár három másik szezonban is a második helyen végzett. 2005-ben McRae raliversenyzői karrierje úgy tűnt, hogy véget ér, de a ŠKODA Motorsport felajánlotta neki a lehetőséget egy gyári Fabia WRC-ben.

A csapat ekkor már leigazolta Armin Schwartzot, hogy a Fabia WRC-t vezesse a debütáló WRC-szezonban, de a lehetőség, hogy McRae-t ültessék a volán mögé, túl izgalmas volt ahhoz, hogy kihagyják. A csapat épített egy második autót, kifejezetten neki.

foto: Skoda Motorsport

Így McRae hazai versenyén a Wales Rallyn indult Nicky Gristtel, és alig várta, hogy bebizonyítsa, hogy tévedtek azok, akik azt állították, hogy már túl van a csúcson. A brit rallyrajongók özönlöttek az eseményre, alig várták, hogy ismét szurkolhassanak hősüknek.

Érthető módon kellett néhány kilométer, hogy belerázódjon a ritmusba, de a harmadik gyorsaságin elért hatodik hely megmutatta, hogy McRae mire képes. A következő napot az a fajta következetesen gyors versenyzés jellemezte, amelyről McRae egész pályafutása során híres volt. A 15. gyorsaságin feljött a hetedik helyre és úgy tűnt, hogy még előrébb léphet, de sajnos egy végzetes baleset miatt a rally utolsó két szakaszát törölték, és McRae a 7. helyen végzett. Annak ellenére, hogy ez volt élete első versenye a Fabia WRC-vel, McRae majdnem hat perccel előzte meg csapattársát, Schwartzot.

Az Ausztrál Rallyn, McRae a harmadik helyen állt, és a csapat történetének első dobogós helyezését szerezte volna meg – de a kuplungcserével kapcsolatos problémák miatt feladta  a versenyt, pedig mindössze egy gyorsasági volt hátra.

Ez a két verseny beíródott a Škoda Motorsport történetébe, és a csapat továbbra is rendkívül büszke arra, hogy a repülő skót náluk versenyzett ezen a két futamon.

A szezon végén a Monza Rally Shown még indult a Fabia WRC-vel Colin McRae, és ezzel ért véget a kapcsolata a Skodával. A Fabia WRC amit számára építettek, most eladó. A motort és a váltót felújították, tartalék alkatrészeket is adnak hozzá, így akár versenyeken is indulhat vele a vásárló.

Friss