2024. április 26. 18:36

KezdőlapNE VEDD ELBenik önkritikát gyakorol és bedobja magát

Benik önkritikát gyakorol és bedobja magát

-

Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy Benik Balázs rajthoz tud-e állni a Legendák Tornáján, de átszervezte életét és az egykori gokart- és rallybajnok is ott lesz április 18-án, húsvéthétfőn a RabócsiRingen, hogy életre-halálra megküzdjön a magyar autósport legendáival. 

„Nem, nem! Nem lesz életre-halálra – nevet Benik a telefonban. – Szálljunk vissza a talajra, évek óta nem versenyeztem.“

Ezt mi el is hinnénk, ha nem Benik Balázsról lenne szó. Emlékeznek még a kis srácra, aki a gokarttal mindenkit elvert, majd egy év Rally2 után egy WRC-vel debütált a Rally1-ben? 

Alig nyolc évet töltött az első osztályban, de mind a nyolcszor dobogós helyezéssel fejezte be a szezont. Három bajnoki címet nyert, 2008 végén pedig visszavonult. 

Kilenc évvel később a Veszprém Rallyn visszatért és mi történt? Kis híján megnyerte a versenyt, végül második lett. Jól be volt rozsdásodva, mi?

„Az már régen volt“ – legyint. (2017-ben.) – Az évek és a kilók száma azóta rendesen gyarapodott, a reflexeim viszont nem javultak. Vagyis a lassulásban is jól haladok – nevet. – De nagyon motivál ez a verseny. 

Először is megtiszteltetés, hogy engem is meghívtak, és nagyon jó lesz a régi versenyzőtársakkal találkozni. Asival, Turán Fricivel sokat vívtunk egymással, de lesznek olyan ellenfelek is, akiknek a tévé előtt szurkoltam. Nagyon jó a mezőny.“

Balázs nem csak a szavak, hanem a tettek terén is komolyan veszi a Legendát Tornáját. 

„Igen, elkezdtem edzeni és a ráncaimat kisimítani. Nem tudom, hogyan fogalmazzam meg neked, lehet, hogy a legegyszerűbb, ha önkritikát gyakorlok és kimondom: még fogyózok is“ – nevet az interjú alatt talán a legjobban. 

Természetesen Beniktől is megkérdeztem, hogy milyen eredményre számít a gokartban, a driftautóban és a Rally5-ös Clióban. A gokartban fiatalon az ország egyik legnagyobb tehetsége volt. 

„Na látod, ez tényleg nagyon régen volt. Persze olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni, de azt kevesen tudják, hogy a gokart igényli a legkomolyabb fizikumot az autósportban. Lehet, hogy ezen a téren lesznek felkészültebbek is a mezőnyben. 

Pontozásra még soha sem drifteltem és Rally5-ös autóval sem mentem még egy métert sem. Biztos, sokat fogok bénázni, remélem, ezt megbocsátják a szurkolók, de azt megígérhetem, hogy odateszem magam. 

Végülis ez egy jótékonysági rendezvény, nem vérre megy. 18 olyan versenyző indul, akiktől nem szégyen kikapni, de szerintem nem is az eredmény lesz a legfontosabb, hanem, hogy jól érezzük magunkat. A szurkolók is és mi is.“

Ehhez nem is kell többet hozzáfűzni. 

A Legendák Tornájáról itt találtok még több információt, kedvezményes árú, elővételes jegyet pedig itt tudtok venni.

Friss