2023. június 07. 13:56
KezdőlapORBKlausz Kristóf: Letaroltuk az elejét

Klausz Kristóf: Letaroltuk az elejét

-

A Dunakanyar Rally első gyorsaságijának első komolyabb kanyarja pecsételte meg Klausz Kristóf és Csányi Botond versenyét, ahol a hideg gumikon elúszott a Skoda Fabia Rally2 evo hátulja és a szalagkorlátnak ütköztek. A sérülés nem volt nagy, de a törött felni miatt kereket kellett cserélniük. Pechükre az elektromos kulcs gyorskioldója is eltört és a vésztartalék pipakulccsal kellett kereket cserélniük. Így összességében több mint hat percet veszítettek, amivel a 32. helyen végeztek. 

„Az én hibám volt – szögezte le Klausz Kristóf. – A gyorsasági rajtja előtt hosszasan kellett várakozni, ami alatt lehűltek a gumik. A lengéscsillapítónk sem volt tökéletesen olyan, mint amilyennel korábban versenyeztünk, de sokkal inkább a gumik hőmérsékletén múlott. Elúszott a hátulja, nekimentünk a szalagkorlátnak és letaroltuk az elejét. 

Nagyrészt fénysérüléssel megúsztuk, de elrepedt az egyik felni, ami miatt kereket kellett cserélnünk. Az elektromos kerékkulcs gyorskioldója eltört és nem tudtuk kivenni a kulcsot. Szerencsére a Skodában van egy tartalék pipakulcs is, de azzal sokkal lassabb volt a kerékcsere, ezért veszítettünk annyi időt.“

Klausz Kristóf
Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

Egy ilyen hiba után nem könnyű visszazökkenni a normális kerékvágásba, de a legfontosabb, hogy a sofőr visszaszerezze az önbizalmát. 

„Na ez nem sikerült. Azonnal tudtam, hogy az én hibám és nagyon bosszús is voltam magamra, aminek az egész kerékcsere alatt hangot is adtam. Utána próbáltuk valahogy visszaszerezni az önbizalmunkat, mentünk negyedik időt is, de őszintén szólva csapnivalóan vezettem utána, és nem is nagyon tudtam kijönni az önbizalomvesztésből.“

A Klausz–Csányi kettős az Országos Rallybajnokság második futamán, a Boldogkő Rallyn egy árokba csúszás miatt esett ki, amelyet követően az autójuk felújítása még folyamatban van, ezért bérautóval indultak a Dunakanyar Rallyn. 

Klausz Kristóf
Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

„Az autó jó volt. A Skodának van egy adatlapja, amit ha kitöltesz és elküldöd a bérbeadónak, akkor az ülést, a kormányt és a pedálsort is rád tudják állítani. Először az autó saját ülését – ami eredetileg Kopeckyé volt – próbáltam ki, de nagy volt, úgyhogy beszereltük az enyémet. 

A saját autónk és a bérautó között a lengéscsillapítóban volt a legnagyobb különbség. Ezt hiába állítod ugyanoda, mint a másik autón, függ a szelepeléstől és gáznyomástól is. Rudabányán teszteltünk, ahol nem jött ki annyira a különbség, de a versenyen éreztem, hogy egy kicsit keményebb, mint a mi gátlóink, ezért az első nap végén kicseréltük, beraktuk a mi gátlóinkat. Innentől kezdve az autónk tökéletes volt, csak a sofőr nem. 

Időeredményben annyira le voltunk maradva, hogy a pontszerzésre már nem volt esélyünk, azért mentünk tovább, hogy az önbizalmamat visszaszerezzem, de ez sem nagyon sikerült. A következő versenyünk előtt szükség lesz egy hosszabb tesztre, hogy megtaláljam az év eleji Klausz Kristófot.“

Klausz Kristóf
Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

A csapat autója készülőben van, a héten megy fényezőhöz, a jövő héten kezdhetik el az összeszerelést, ami kb. négy napig tart. Ha kész, akkor jöhet a teszt, és csak ha ez megvan, akkor a következő verseny. 

Az osztrák bajnokságban, ahol a Klausz–Csányi kettős szintén érdekelt, június 17–19-e között rendezik a Hirter Rallyt, egy héttel később, június 23–25-én pedig a magyar bajnoki Mecsek Rallyt. 

„Eredetileg mind a két versenyt terveztük, de most még nem tudom megmondani, hogy az osztrák bajnokin rajthoz tudunk-e állni. Nem akarunk kapkodni, most az a legfontosabb, hogy a saját autónk tökéletes állapotban legyen, hogy tudjunk egyet tesztelni, nem is az autó, hanem saját magam miatt, és ha már mindenki tökéletesen készen áll, akkor vágunk neki a következő versenynek.“

Fotó: MGR Images // Klausz Kristóf

Klausz Kristóf és Csányi Botond az Országos Rallybajnokságban három futam után a tizedik helyen áll. Az Osztrák Rallybajnokságban a Dunakanyar Rallyval egyidőben rendezték a Hartbergerland Rallyt, ami kihagytak, így az eddigi három futamból kettőn indulva állnak a bajnokság negyedik helyén, mindössze négy pont hátrányban a második helyezetthez képest. 

A Dunakanyar Rally hivatalos eredményei itt találhatók.

Friss