2024. április 29. 14:28

KezdőlapORBMecsek Rally: Velenczei és Vincze megszorongatta, de Ostberg nyert

Mecsek Rally: Velenczei és Vincze megszorongatta, de Ostberg nyert

-

Mecsek Rally: Idei harmadik győzelmét aratta Mads Ostberg és Patrik Barth Citroën C3 Rally2-vel az Országos Rallybajnokságban, és 2021 után másodszorra nyerte meg a pécsi futamot. A Velenczei Ádám–Vánsza Zsolt kettős pénteken még vezette a versenyt és szombaton is alaposan megszorongatta Ostberget, de végül egy lassító érintés miatt a harmadik helyre esett vissza. A második helyet, idén negyedszerre szerezte meg Vincze Ferenc és Németh Gergely.

Hatalmas meleg és 138 gyorsasági kilométer várta az Országos Rallybajnokság mezőnyét a sorozat negyedik futamán, a Mecsek Rallyn, amely a Boldogkő Rally után a második futam volt, amely 1,2-szeres szorzóval szerepelt a bajnokságban. Az első napon szombat este kétszer kellett teljesíteni a Trefortpuszta–Hatos és a Hosszúhetény–Pécsvárad szakaszokat.

Az első gyorsaságit Vincze nyerte és ezzel ő állt a verseny élére. A második szakaszon Velenczei volt a leggyorsabb és átvette a vezetést. A második kört ugyanígy osztotta le egymás között a két magyar versenyző, Trefortpusztát megint Vincze, Hosszúhetényt Velenczei nyerte.

Péntek éjszaka, 62 gyorsasági kilométer után Velenczei vezetett 5,9 másodperc előnnyel az első napi teljesítményével nem nagyon elégedett Ostberg és 6,9-cel Vincze előtt.

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Másnap három pályát kellett kétszer teljesíteni. Az előzőnapi első szakaszt megfordították, így a Hatos–Trefortpuszta gyorsasági ebben az irányban először szerepelt a programban. Ezen kívül, a már jól ismert Árpádtető–Orfű valamint Hetvehely–Golgota szakaszok vártak a mezőnyre.

Az új pálya Ostbergnek feküdt jobban, aki 4,5 másodperc előnnyel nyerte és 0,6 másodperc előnnyel átvette a vezetést. Árpádtetőn megint csak lepirított Mads és egy újabb szakaszgyőzelemmel 6,8 másodpercre növelte előnyét.

Mecsek Rally
Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Ez a két szakasz volt a verseny kulcsa Ostberg számára, de Velenczei nem hagyta annyiba, az első kör végén 0,9 másodpercet, a második kör elején pedig 0,2 másodpercet faragott hátrányából.

Az utolsó előtti gyorsasági nem nagyon tetszett Velenczeinek, de nem is az 5,2 másodperc hátrány volt a sok, hanem az a 10 másodperc büntetés, amit lassító érintés miatt kapott.

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Az utolsó és egyben power stage előtt Ostberg 12,8 illetve 20,9 másodperc előnnyel vezetett Vincze és a harmadik helyre visszaeső Velenczei előtt, így nem is nagyon kellett nyomnia. Nem is nyomta, egy harmadik idővel is simán nyert.

„Nagyon örülök, nem igazán találtam a ritmust, de küzdöttem még akkor is, ha nem mindig voltam a komfortzónámban” – mondta Ostberg.

Vincze Feri 13,9 másodperc hátránnyal szerezte meg a második helyet. Ezzel az idén minden ORB-futamot a második helyen fejezett be.

Velenczei természetesen nagyon bosszankodott 10 másodperc büntetés miatt és hogy visszacsúszott a harmadik helyre. A power stage győzelmével azonban kárpótolta magát.

A poweren Turán lett a második, akit Ostberg, Vincze és Német követett.

Az első hely sorsába ezúttal nem tudott beleszólni Turán Frigyes és Farnadi Ágnes. Ők a Volkswagen Polo GTI R5 beállításával küzdöttek főleg szombaton, de végül sikerült beletalálniuk és megszerezték a negyedik helyet.

Mecsek Rally
Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

László Martin és Berendi Dávid senkitől sem zavartatva tartották végig az ötödik helyüket a Skoda Fabia Rally2 evóval.

Német Gábor és Adorján Szabolcs etapon kaptak defektet így a gyorsaságin jobb hátra nem megfelelő gumit kellett feltenniük. Csúszkáltak is rendesen, még egy lassítót is elvittek, aminek köszönhetően egy időre elvesztették a hatodik helyet, de két szakasszal a vége előtt visszaszerezték, így a hatodik helyen végeztek.

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Jóízű versenyzést ígért Klausz Kristóf és Csányi Botond a Mecsek Rallyra újjáépült Skoda Fabia Rally2 evóval, de Kristóf messze nem volt elégedett a teljesítményével. Két nullázás után azonban a hetedik helyen legalább újra pontot szereztek.

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Őket követte a Tóth Tibor–Szabó József, a Trencsényi József–Verba Gábor és az Osváth Péter–Papp Tamás kettősök.

Az élmezőnyből a Bodolai–Deák páros már az első gyorsaságin kiesett baleset miatt, szuper rallyval visszaálltak ugyan, de a pontszerzésre nem volt esélyük.

Az Országos Rallybajnokság július 22–23-a között folytatódik a szezon első és egyben egyetlen murvás versenyével, a Székesfehérvár–Veszprém Rallyval.

A Mecsek Rally eredményei itt találhatók.

 

Friss