2024. április 25. 03:04

KezdőlapORBBútor továbbra is vezet, Ostberg űridőt ment reggel

Bútor továbbra is vezet, Ostberg űridőt ment reggel

-

Hegyesd – Kislőd – Kislőtér, ezzel a három gyorsasági szakasszal folytatódott a rally ob negyedik versenye, a Székesfehérvár-Veszprém Rally. A szombati négy mért szakasszal együtt hét gyorsasági után továbbra is Bútor Róbert és Tagai Róbert vezet a Citroen C3 WRC-vel. A második helyen Mads Ostberg áll, a harmadikon Klausz Kristóf.

Kerekedtek a szemek rendesen, amikor a hegyesdi gyorsasági beírójában kilencessel kezdődött Mads Ostberg és Patrik Barth ideje a táblán. A páros 9:58.6-ot autózott, amit a vasárnap visszaálló Turánék is csak 11.2 másodpercre tudtak megközelíteni. A harmadik Vincze Ferenc már majdnem 20 másodpercet kapott, és a túl kemény gumival autózó Bútorék szombat esti 39 másodperces összetettbeli előnye is nyolcra apadt Ostberg előtt.

Ami miatt mégis büszkén figyelhettük a stopban a nyilatkozatokat, az a végtelen korrektség volt, ahogy a magyar mezőny hozzáállt ahhoz, hogy – ne szépítsük – a norvég világsztár elkapalpálta őket Hegyesden. Sorra jöttek a WRC2 világbajnok tempóját elismerő nyilatozatok, egyenként is fair play díjat érdemeltek volna. Ostberg később a titkot is elárulta, „Az első gyors olyan volt mint az észt pálya” – mondta a norvég, azon a felületen pedig neki a végtelenhez erősen közelítő tapasztalata van, míg a mieink más jellegű gyorsaságikon nevelkedtek.

Ezt gyorsan be is igazolták a hazai élversenyzők, a vasárnapi második és harmadik szakaszon már vissza is vágtak. Kislődön Turán Frici nyert, Bútor lett a második, Ostberg pedig kilenc másodpercet veszített. Igaz ő nem velük versenyez, hiszen Turán a szombati műszaki hiba után szuperralizik, Bútorék pedig vélhetően újra leadják a menetlevelet. Klauszék a takarítás miatt kicsit lassabbak voltak a szokásosnál és hatodikak lettek, de őrizték az összettet harmadik helyüket, Ollé Sasa pedig élvezte a szép időjárást, és azt, hogy nem kell takarítania, így ötödik idővel hozta le a Skodát.

Fotó: Sári Péter

A délelőtti kör végén a Kislőtéren Bútorék megmutatták, hogy nem csak évezetes a WRC az ilyen terepen, hanem pokoli gyors is. Öt másodperccel voltak gyorsabbak a tét nélkül roppant kiegyensúlyozott és nagyon gyors Turánéknál. Ostbergék 16 másodpercet kaptak itt, amivel Bútorék előnye ismét fél percre nőtt az összetettben. Klausz becsülettel kapaszkodott és alig volt lassabb a norvégnál. Vincze Ferenc a szombati két defekt után biztosra ment a gumival, defektet nem is kapott, ellenben csúszkált mindenhol, így ötödik időt autózott. Balogh Janiék próbálnak kigyenesúlyozottan menni, ami nem is rossz taktika, mert a kislőtéri hatodik idővel még mindig tartják az összetett ötödik helyét. Velenczei Ádám pedig fogcsikorgatva takarítja a pályákat, hetedik időt ment a hetes gyorsaságin és ezzel Klauszék mögött a negyedik helyen már 10 másodperc felett van a hátrányuk.

Az RC4-ben Zagyva Lajos eddig betartja ígéretét. Azt mondta a verseny előtt, hogy nyerni szeretne, és három gyorsaságival a vége előtt vezet is 26 másodperccel Hangodi Bendegúz előtt. Az RC3-ban László Zoltánék előnye már több mint egy perc, Hoffer Zsolték viszont becsülettel küzdenek a második helyen. Abszolútban Zagyváék a 15., Lászlóék a 19. helyen állnak.

A Székesfehérvár-Veszprém Rally vasárnap délután három gyorsaságival ér véget, a versenyzők ismét teljesítik a délelőtti Hegyesd-Kislőd-Kislőtér kört.

Fotó: Sári Péter

Friss