back to top
2024. május 15. 09:04

KezdőlapORBBoldog születésnapot Mads!

Boldog születésnapot Mads!

-

Ma 35 éves Mads Ostberg, 2020 WRC2 bajnoka, a magyar rally bajnokság listavezetője. Boldog születésnapot kívánunk!

Mads Ostberg négyévesen kezdte az autósportot, 13 évesen már navigált, 16 évesen pedig már a kormányhoz ült. Az ewrc adatbázisában 2004-ből szerepel az első versenye, egy Opel Ascona B-vel, majd egy 740-es Volvóval indult abban a szezonban. Nem véletlen tehát a vonzalma a hátsókerekes autók iránt, és egyben magyarázat arra, hogy az ózdi hétvége előtt miért terelgette olyan ügyesen Papp Arnie Ladáját. A családi kötődés is adott volt, édesapja Morten Ostberg ekkor már közel kétszáz rallyn indult, az anyagi hátteret pedig a jól menő számítógép biznisz adta.

A navigátorválasztás már az elején jól sikerült Ostbregnek, Ola Floene ült mellette a Volvóban. Floene ekkor már rutinos versenyző volt, később Ostberg mellett Pontus Tidemandnak és Andreas Mikkelsennek navigált.

Ostberg karrierje villámgyorsan ívelt felfelé, a következő szezon felénél, már a családi Impreza WRC-vel indult. Az első győzelemre 2006-ig kellett várni, a Rally Hadelandot nyerte meg Ragnar Engennel. A következő versenyük pedig már egy WRC futam volt, a Svéd Rallyn indultak.

Az első WRC szakaszgyőzelem volt a következő mérföldkő. 2007-ben a Svéd Rally nyerték meg a speciálszakaszt, majd a Finn Rallyn az első világbajnoki pontokat is megszerezték. Nyolcadikak lettek az S10-es Subaru Impreza WRC-vel, a navigátor már Ole Kristian Unnerud volt.

2009-ban félgyári csapatban versenyzett. Az Adapta Motorsport a Prodrive támogatását évezte miután a Subaru kivonult a vb-ről. Ebben az évben a szemét is megműtette, mert arra gyanakodott, hogy a látásproblémája miatt szenvedett korábban több balesetet.

Két szezonnal később véget ért a Subaru korszak, és a Stobart M-Sport Ford versenyzőjeként az igazi sikerek is megérkeztek. A Svéd Rallyn a 10. gyorsaságiig vezettek Jonas Anderssonnal, és végül a csapattárs Hirvonen mögött másodikak lettek. Év végén a Wales Rallyn is a dobogó második fokán álltak, a világbajnokságon pedig hatodikak lettek. Mellette a negyedik norvég bajnoki cím is a karácsonyfa alá került, szóval jó évük volt 2011-ben.

A következő év is jól alakult. Visszatértek az Adapta Motorsporthoz, de maradt a Fiesta WRC. A svédországban megszerzett harmadik hely mellé jött az első győzelem. A Portugál Rallyn Hirvonen kizárása után a dobogó tetejére álltak. 2005 után ők voltak az első nem francia vagy finn páros akik WRC futamot nyertek, és Ostberg lett a második norvég WRC futamgyőztes. A szezont a negyedik helyen fejezték be.

Ostberg 2015
foto: @World / Red Bull Content Pool

Újra egy M-Sportos év következett de már félgyári csapatként, hiszen a Ford is kivonult, majd 2014-ben a Citroenhez igazolt Mads Ostberg. Négy dobogóval ötödik lett a bajnokságban, megelőzte a csapattárs Kris Meeke-t aki hetedik helyen zárt az év végén. A következő szezonban pedig ismét a bajnokság negyedik helyén zártak, az eredmény értékézt növeli, hogy csak a Volkswagenek tudták megelőzni.

Ostberg 2016
foto: @World / Red Bull Content Pool

2016-ban újra az M-Sporthoz igazolt Ostberg, és Ola Floene is visszaült mellé. Két harmadik hely és a bajnoki hetedik pozíció volt a szezon mérlege. Jellemző, hogy a WRC futamok mellett is részt vett versenyeken, ostberg isten éösszesen 19 futamon indult, tehát világsztárként is fontos volt, hogy versenykilométereket gyűjtsön.

2017 kicsit kaotikusan alakult, de a legfontosabb esemény mégis az volt, hogy megszületett első gyermeke. A rallykon hol az M-Sport színeiben indult, hol privátként nevezett, és a navigátorok neve is ötször változott az autó oldalán.

Ostberg
foto: DuEn

2018-ban ismét Citroennel versenyzett, a C3 WRC-vel Ausztráliában és Finnországban állt dobogón. Egy évvel később már a C3 R5-tel indult és a WRC2 második helyén végzett a szezon végén, majd 2020-ban WRC2 bajnok lett.

Ostberg 2020
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

2021-től már mi is közellről figyelhettük a pályafutását. A TRT Citroenjével a magyar bajnokságban is indult. A WRC2-ben második lett, a magyar értékelésben pedig harmadik. 2022-ben az Ózd Rally után vezeti a hazai bajnokságot.

Boldog születésnapot Mads!

Ostberg
Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Friss