2024. április 24. 21:28

KezdőlapORBÉrdi az Eb-n sem ment ennyire erős autóval

Érdi az Eb-n sem ment ennyire erős autóval

-

Historic bajnok lett ifj. Érdi Tibor és Csökő Zoltán a Zemplén Rallyn. A szezonzárón az öreg Sierra is összekapta magát, probléma nélkül teljesítette a kétnapos versenyt.

„Mióta nálunk van az autó, még sosem működött így. Ennyire problémamentes versenyről eddig csak álmodni tudtunk. Év végre ez sikerült. Csak arra kellett figyelnünk, hogy mi ne hibázzunk, ne kapjunk defektet, ne okozzunk maradandó károsodást az autóban. Az első napon ez már működött, a nap végén majdnem öt perccel vezettünk, a második napon pedig ezt megdupláztuk” – mondta ifj. Érdi Tibor a vereny után. Az pedig, hogy az egész évben makrancos Sierra gond nélkül teljesítette a 12 gyorsaságit azért is meglepő, mert Érdi nem bírta ki és azt a gombot is megnyomta, amit eddig még sosem.

„Ezt az autót külföldön nem használhatjuk ALS-szel. A mádi gyorsaságin úgy gondoltuk, hogy kipróbáljuk, hogyan működik vele az autó. Brutális volt! Sok mindent megéltem a 22 év alatt, de amikor lejöttünk, az adrenalintól remegett a kezem-lábam. Borzasztóan nagy élmény volt. Ha ez az autó jól működik, akkor elmondhatatlan élményt ad.”

A 2022-es szezon elején komoly döntést hozott a páros. Nem csak kategóriát, hanem bajnokságot is váltottak, a Histroic Eb-n indultak egy frissen megvásárolt Ford Sierra Coswothttal, majd év közben a hazai bajnokságban is elindultak. Először csak azért, hogy versenykilométereket gyűjtsenek, de később ráébredtek, hogy a bajnoki cím is elérhető.

„Nem is volt még olyan évünk, hogy párhuzamosan megyünk két bajnokságban. Büszke vagyok rá, hogy mindkettőben helytálltunk egy olyan autóval, ami teljesen új volt a csapat számára. Küzdelmes év volt, ennyit talán csak a pályafutásunk elején dolgoztunk a Mazdával, hogy valamilyen autó legyen belőle. Most az élet újraírta magát, a sok munka meghozta a gyümölcsét. Az Eb harmadik hely mellett itthon bajnokok lettünk. Év elején ezt azonnal aláírtam volna” – mondta Érdi Tibor. Az pedig nem csak a remek eredményeknek köszönhető, hogy év végén is úgy érzi, jó döntés volt a Historic bajnokságokra váltás.

„A világ legjobb döntése volt. Visszarepültem abba a korszakba, amikor a Mitsubishivel pályafutásom legjobb éveit futottam. Akkor maradandó barátságok születtek, és a Historicban is ez alatt az egy év alatt sikerült olyan bensőséges viszonyt kialakítani versenyzőkkel, ami nagyon jó érzés. Most is volt már olyan külföldi versenyzőtársunk, aki már gratulált a magyar bajnoki címhez.”

Érdi Tibor, Csökő Zoltán, Ford Sierra
foto: Érdi Rally Team

Az elmondottak alapján a kék Sierra egyfajta időkapszulaként is működik, nem csak technikájában, hanem a versenyek hangulatában is megidézi azt a korszakot, ahonnan származik. A párhuzam igazságáról Érdi csak részben tud nyilatkozni, hiszen ő még „csak” 22 éve versenyez, az autó pedig a kilencvenes évek elején volt a rally elitjében.

Én 2001-ben kezdtem, így nem tudom milyen volt akkoriban, de a pályafutásom elején is sokkal barátságosabb volt a közeg, mint most. Ez a bajnokság és ez az autó, kicsit valóban visszarepít abba a korba. Szorosabbak a kapcsolatok a Historicban. Figyeled a másikat, aggódsz érte, drukkolsz neki. Most a Zemplén Rallyn is megálltunk Mádon, amikor Wirtmann Feri beesett. A következő gyorsaságin pedig beesett egy piros BMW, és amikor lassítottak minket a nézők, és ott is megálltunk, Csökő Zoli meg is ijedt egy pillanatra, mert azt hitte, hogy megint Feriék estek be. Szóval odafigyelünk egymásra, és a fiatalokra, mint például kis Gilire vagy Balura.”

Az Eb dobogó és a hazai bajnoki cím remek eredmény, de a folytatásban a cél mégis a nemzetközi első hely lesz, a hazai címvédés nem szerepel a tervek között.

„Jövőre már valószínűleg csak az Eb-re koncentrálunk. Ha az autó olyan hibátlanul működik, mint ezen a hétvégén, akkor csatában lehetünk az Eb címért. Itthon ezzel a technikával kicsit kimagaslunk a mezőnyből, és persze nagyon örülünk, hogy 22 év után megszereztük a bajnoki címet, de a címvédés helyett az Európa-bajnokság lesz a fontos” – fejezte be ifj. Érdi Tibor

Érdi Tibor, Csökő Zoltán, Ford Sierra
foto: Érdi Rally Team

Friss