2024. március 28. 12:49

KezdőlapORBJanika: A magyar autósport tetszhalott állapotban van, minőségi változás kell

Janika: A magyar autósport tetszhalott állapotban van, minőségi változás kell

-

Minőségi változást sürget a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség tisztújító közgyűlése előtt a magyar rali egyik legendás versenyzője, ifj. Tóth János. Janika szerint Szujó Zoltán elnökjelölt szakmai párbeszédet hoz létre a magyar autósportban, képviselheti a szövetségből jelenleg hiányzó menedzser szemléletet és jövőképet adhat a sportágnak.  

Versenyzőként senkinek sem kell téged bemutatni, manapság milyen feladatot látsz el a sportban?

Bizonyos szinten benne vagyok a Rallyban. A Peugeot Kupa mentora vagyok, így az összes aszfaltos futamon ott vagyok és idén a Veszprém Rallyra is elmentem. Teljes mélységben nem látok bele a hazai rally életbe, a viszont pontosan látom, hogy milyen problémák, hibák vannak. A szervizparkban sokakkal beszélgetek, ezért valamennyi rálátásom van.

Kell a változás?

Nagyon! Minőségi változásra van szükség! Azt gondolom, hogy most mérföldkőhöz érkeztünk a magyar autósportban. Két alternatíva van előttünk. Vannak az eddigiek, és van egy egészen új. Szujó Zoli személyében egy nagyon komoly szakmai programot felvázoló új elnökjelöltünk van. Én már régóta benne vagyok az autósportban, de ilyen komoly tervezetet és elképzelést még nem láttam. Ez a részéről és a mögötte álló csapat részéről egy határozott szándék, hogy ezeket a dolgokat megvalósítsa.

Az „Új korszak a magyar autósportban” stratégia már mindenki számára elérhető. Megtaláltad benne a válaszokat a kérdésekre?

Az anyag minden olyan területet érint, ami jelenleg problémás és javítani kellene. Nem is tudnék kiemelni egy-egy fontos területet, de ha mégis kellene, akkor az lenne a legfontosabb, hogy a támogatási rendszert kellene megreformálni. Ha valamilyen formában a rallyt be lehetne emelni a látványsportok közé, az óriási eredmény lenne. Nyilván elsősorban a rallyról beszélek, mert az én szívem csücske ez, de természetesen az autósport minden szakágának ez az érdeke. természetesen az átláthatóság, a tisztán látás, a rendezvények színesítése, színvonalas rendezvények szervezése, az utánpótlás is fontos. Gyakorlatilag az összes pontot felsorolhatnám, mert minden benne van a szakmai programban, ami fontos, és amire szükségünk lenne.

Nem véletlenül szerepel a program elején alapvetésként a szervezet megújítása, mert az lehet az alap, amire fel lehet építeni a jövőt.

Ez is egy nagy probléma a mostani rendszerben. Egyszemélyi vezetés van most. Nem működnek a bizottságok, nincs Elnökség, nincs Sporttanács. A szakmaiságnak a legkisebb jelét sem találni, tetszhalotti állapot van. Nagyon remélem, hogy ezt a tagság jól látja, és megértik, hogy ez egy olyan lehetőség nekik, ami nem biztos, hogy meg lesz négy év múlva. Most megvan, és jól át kell gondolni. Én azt gondolom, hogy ez a fejlődés lehetősége.

Azt, hogy az elnökjelölti programot több helyszínen személyesen mutatja be Szujó Zoltán, és ezeken az eseményeken a tagság véleményére, meglátásaira is kíváncsi, szinkronban van a stratégia alapvetéseivel?

Abszolút jónak tartom, és ha tudok én is szívesen segítek a meglátásaimmal. Nagyon pozitív a fogadtatása, és olyan dolgokról lehet személyesen beszélni, amelyeket csak így lehet megvitatni. Ez az országjárás számomra azt mutatja, hogy tényleg érdekli őket a tagság véleménye, foglalkoznak a problémákkal. Jól látják, hogy mennyi probléma van, és milyen területen vannak gondok, ez pedig azt mutatja, hogy felkészültek.

Szujó Zoltán, MNASZ
foto: Duen

Az egyik probléma épp a párbeszéd hiánya, amit már ez az országjárás már el is kezd orvosolni.

Pontosan. Nagyon ritkán volt ilyen. Egy-két összejövetel volt korábban is, de ez az átfogó párbeszéd már önmagában különleges. Azt gondolom, hogy kell ide ez a fajta menedzser szemléletű gondolkodás. A szakmát majd adják a versenyzők és a csapatok, a vezetésbe kell ez a fajta szemlélet.

De ehhez kell az is, hogy a szakma hangját meghallja a vezetés.

Benne is van a stratégiában. Ezért is mondtam, hogy ennyire komoly programot én még nem láttam.

A képzés és oktatás régóta Szujó Zoli szívügye. Nem is feltétlenül csak a szakmai képzésekre gondolok, hanem a nézők, szurkolók edukációjára is.

A megfelelő kommunikáció. Igen, ez is egy új eleme ennek a vezetésnek. Ezzel sem foglalkozott senki ilyen szinten. Nagyon fontos része az autósportnak, hogy ne csak a versenyzőkkel, hanem a nézőkkel, szakemberekkel, sportbírókkal is egy jól megtervezett stratégia mentén foglalkozzon a vezetés.

A tagságnak én azt tanácsolom, hogy jól gondolják át, hogyan döntenek december 1-én. Azt kell látniuk, hogy mit hoz ez a magyar autósportnak. Ezen belül a rally fontos része az egésznek, mert nagyon népszerű szakág, nagy részét adja a tagságnak. Mérlegelni kell, hogy mi a jövőkép, hol van jobb jövőkép. Hol tudunk előre mozdulni ebből az állapotból, hogy kicsit vonzóbbak legyünk, előre lépjünk. Ezt kell mérlegelni.

ifj. Tóth János, Janika
foto: Duen

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss