2024. április 26. 12:33

KezdőlapORBMilyen volt számodra a 2022-es bajnokság? - Foczkó Ákos

Milyen volt számodra a 2022-es bajnokság? – Foczkó Ákos

-

Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs idén megnyerte az ORC bajnokságot, pedig az év nem volt zökkenőmentes. A szezonról beszélgettünk a népszerű versenyzővel.

Mivel a Spitzmüller Csaba által támogatott Foczkó Ákosnak és Madarász Szabolcsnak a tavalyi év nem sikerült jól, próbáltak az idei szezon előtt jobban felkészülni.

“A tavalyi sikertelenséget szerettük volna kiküszöbölni, teljesen felújítottuk az autót és az összegyűjtött tapasztalatok alapján úgy gondoltunk képesek lehetünk megnyerni az ORC-t – mondta Foczkó Ákos a Rallycafe.hu-nak. – Amit végül sikerült is elérnünk.”

Fotó: Sári Péter

A szezon első versenyére nem készült el az autó, így ismét Ladába ült a páros, majd a Mitsubishivel is voltak problémás versenyek, azonban év végén így is sikerült elérni a kitűzött célt.

”Az első versenyre nem készült el az autónk, így a Ladával álltunk rajthoz és megpróbáltunk pár abszolút pontot elhozni, amivel meg alapozhattuk az évünket, bár nem voltunk túl boldogak. A következő versenyek már jól sikerültek, két futamunkat is győzelem követte. Pécsen egy féktáv elmérése miatt szalagkorlátnak ütköztünk és feladni kényszerültünk a versenyt a második gyorsaságin. Rendkívül dühös voltam magamra, elmondani se tudom mennyire!

Fotó: Sári Péter

A Veszprém Rallyn nagyon jól kezdtünk, szerettünk volna az egész versenyen folytatni a domináns teljesítményt, ám egy bosszantó technikai hiba hátráltatta egész versenyünket, ami miatt az autó indokolatlanul leállt a gyorsaságikon és újraindítást követően mintha misem történt volna mentünk tovább, azonban ez sok másodpercbe került. Végül csak a 3. helyen végeztünk Kertész Krisztiánnal, Szabolcs betegség miatt nem tudott eljönni, köszönjük Krisztiánnak a segítséget!

Fotó: Sári Péter

Ózd Rally következett, ahol egy stabil autózással szerettünk volna pontot gyűjteni és így nagyon kedvezően érkehettünk volnai az utolsó zempléni fordulóra, ám egy váltó probléma miatt kiestünk a versenyből. A csalódottság óriási volt bennem. Zemplénben hárman voltunk esélyesek a bajnoki címre, nem kis teher volt rajtunk. A tempónk nem volt elég jó, igyekeztünk mindent kihozni magunkból, három hibát is vétettem a verseny alatt, így nem tudtunk kellő nyomást helyezni az előttünk haladókra. Végül kiestek az ellenfeleink, így mi jöttünk ki győztesen az évad végére. Úgy érzem az egész éves teljesítményünkhöz mérten megérdemelten állhattunk a dobogó legfelső fokára.”

A bajnoki címnek pedig nagyon örül Foczkó Ákos, hiszen 2015-ben még MARB versenyeken indult, majd hét év alatt sikerült eljutni az ORC bajnoki címig.

Fotó: Sári Péter

“Elképesztő az örömöt jelent a bajnoki cím, 2015-ben Ladával kezdtem versenyezni amatőr szinten, most pedig ide is eljuthattam, varázslatos érzés.”

Végezetül a 2023-as évre megfogalmazott tervekről kérdeztük Ákost.

“Konkrétat még nem tudok, úgy gondolom maradunk ugyanebben a felállásban jövőre is. És akkor már meg is kell tudni védeni a címünket. Köszönöm a támogatást mind a család, a csapat és a támogatóink részéről, a szurkolóktól egyaránt, hogy eljuthattunk ehhez a sikerhez is!”

Fotó: Sári Péter

Friss