2024. április 26. 20:47

KezdőlapORBItt a 2023-as Rally versenynaptár tervezet

Itt a 2023-as Rally versenynaptár tervezet

-

Az MNASZ közzétette a 2023-as Rally versenynaptár tervezetet. A naptár kilenc versenyt tartalmaz, ebből hat lesz első osztályú ORB futam.

A versenynaptár tervezet elkészítésekor a Rallysport Bizottság a legfontosabb irányelveket öt pontban foglalta össze.

  • a bajnoki események gyorsasági össztávjának országos bajnoki színvonalra történő korrigálása (emelése),
  • két murvás verseny naptárba illesztése,
  • a murvás versenyek esetében megfelelő felkészülési idő (+1 év) biztosítása az ORB2 számára,
  • régi-új helyszínek bevonása,
  • az egyensúly visszaállítása a versenyek területi elhelyezkedésében.

Ezeket az irányelveket a tagsággal folytatott konzultációk alapján határozták meg. Létrejött egy olyan egységes alapkövetelmény rendszer, amelyben az egyes bajnokságok legfontosabb jellemzőit is kialakították. A szakaszok (napok) száma, az össztáv és a gyorsasági szakaszok száma mellett a rajtceremónia és a prológ szükségességét is előírták.

Egy első osztályú verseny másfél vagy két napos, aszfalton minimum 130, murván 120 kilométeres, a gyorsaságik száma minimálisan 4, a rajt- és célceremónia megtartása kötelező, a prológ pedig opcionális. A másodosztály és a harmadosztály rövidebb távokon, kevesebb gyorsasági szakaszon versenyez.

A 2023-as hazai szezon, ahogy az már korábban ismerté vált, a Székesfehérvár Rallyval kezdődik március végén. Ezt követi az ORB2, ORB3 és Historic részére kiírt Esztergom Rally. A Salgó Rallyn újra autóba ül az első osztály is, a versenyt május végén rendezik.

Egy hónapos szünet után a Historic Eb-nek is helyt adó Mecsek Rally következik, majd két hét múlva ismét egy másodosztályú verseny kjön, az East Rally, egyelőre meg nem nevezett versenyközponttal.

Augusztus elején az év második murvás versenye a Veszprém Rally lesz, ez egyben FIA kandidáló futam is! Ismét egy hónap szünet következik, majd a Győr Rally Show egy új régióba viszi el a hazai rallyt egy aszfaltos futammal. Szeptember végén Miskolcon az ORB2 és ORB3 lezárja az évet, október elején pedig az ERC futam lesz az ORB szezonzárója is, ezzel megkoronázza a 2023-as szezont.

versenynaptár 2023
foto: MNASZ

Friss