2024. április 26. 03:15

KezdőlapORBTóth-Gili Tamás alsótagozatból lép gimnáziumba

Tóth-Gili Tamás alsótagozatból lép gimnáziumba

-

Tóth-Gili Tamás tavaly a historic bajnokságban állt rajthoz, az idei évben azonban már sokkal modernebb autóra vált és erősebb bajnokságban indul. 

Tóth-Gili Tamás régebben vízilabdázó volt, ám karrierjét kénytelen volt befejezni egy betegség miatt, ami miatt az autóversenyek előtti felkészülést sem tudta ideálisan elvégezni. Ez az időszak azonban az idei évvel véget ért. 

Fotó: Sári Péter

“Mozgalmasan telt nagyon a tél – mondta Tóth-Gili Tamás a RallyCafe.hu oldalnak. – Másfél évvel ezelőtt egy szívizom gyulladás miatt abba kellett hagynom a profi sportolói karrieremet a vízilabdában, de most januártól végre újra elkezdhettem fokozatosan edzeni. Nehéz volt visszarázódni a mindennapos edzésekbe, de mostanra már egész jól tudok teljesíteni a medencében edzéseken és mérkőzéseken is Pécsett, a PEAC csapatában. Részt vettem a navigátor sulin is, ahol rengeteget tudtam tanulni tapasztalt és rutinos navigátoroktól. Nyilván nehéz ezt a négy hónapot kibírni versenyzés nélkül, és az ember kicsit be is rozsdásodik, de március 18-án az RCup Challenge első futamán végre újra autóban ülhetek. Tehát mondhatni a téli időszak a fizikális és mentális felkészüléssel telt főként számomra.” 

Tóth-Gili Ferenc fiának nagyon tetszik az MNASZ idei versenynaptára is, melyben új versenyek is helyet kaptak, ami kiegyenlítik a rutinos és kevesebb tapasztalattal rendelkező versenyzők közötti erőviszonyt. 

“Örülök, hogy a régi, klasszikus helyszínek mellett több új verseny is lesz, amiken egyenlőbb eséllyel indulhatok rutinos versenytársaim ellen, mivel ezek számukra is többnyire ismeretlenek lesznek, nem csak nekem.” 

Fotó: Sári Péter

Tóth-Gili Tamás azt követően, hogy tavaly egy historic Toyota Corollával versenyzett, az idei szezonban már jóval modernebb autóval folytatja. 

“Terveink szerint az ORB első osztályban indulunk a Peugeot Kupában, ami számomra egy elég nagy lépés a tavalyi historic bajnoksághoz képest, mind az autó fejlettsége, mind a versenytávok miatt is. Mondhatni, hogy alsó tagozatból kerülök most gimnáziumba. Az első versenyt, a murvás Fehérvár Rallyt mi kihagyjuk, helyette valószínűleg az Esztergom Rally teszt kategóriájában fogunk indulni, és csak utána csatlakozunk a bajnokság többi futamához. E döntés magyarázata, hogy murván még soha életemben nem mentem, és szeretnék az új autóval az első pár versenyen legalább ismert viszonyok között menni, amíg össze nem csiszolódunk.” 

Azonban nemcsak az autó változik 2023-ban.  

“Tavaly Aczél Andrissal mentem, de ő kvázi csak “kölcsönben” volt velem, így idén visszaül Fehérvári Csabi mellé. Idén Molnár Mózes barátommal ülünk össze, aki fiatal kora ellenére nagy rutinnal rendelkezik, és mind szakmailag mind emberileg nagyra becsülöm, nem mellesleg a mentalitása is példaértékű szóval bízom benne, hogy az első évünk végén már meg tudjuk mutatni, hogy milyen jó csapat vagyunk együtt.” 

A bajnokság, autó és navigátor változás miatt pedig az idei év a tanulás jegyében fog telni. 

“Nagyon fontos leszögezni, hogy számunkra ez egy tanuló év lesz. Versenyzői pályafutásomat még csak tavaly kezdtem, és elég nagy ugrás számomra a Peugeot Kupa. Mindazonáltal úgy érzem, hogy felnőttem a feladatra, de türelmesnek kell lennem magamhoz, mert hosszú út áll még előttünk, ahol rengeteget szeretnék fejlődni és tanulni. A kupa résztvevői között vannak rutinos versenyzők, illetve olyanok is, akik, mint jómagam, még nem mentek éles versenykörülmények között ezzel az autóval, szóval, ha a bajnokság végén úgy érzem, hogy kihoztuk magunkból a maximumot, akkor eredménytől függetlenül is boldog leszek. Szeretném megköszönni szüleimnek a töretlen lelkesedést és a mindenkori segítséget. Továbbá sok sikert kívánok a tavalyi csapatomnak, a Proformance Rally Classicnak az idei szezonhoz is. Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a nézőknek és a szurkolóknak a rengeteg támogatást, és Isten tartsa meg ezt a jó szokásukat, találkozunk a pályán!” 

Fotó: Sári Péter

Friss