2024. április 25. 11:26

KezdőlapORBRanga Péter még mindig nem hiszi el, hogy ORB futamot nyert

Ranga Péter még mindig nem hiszi el, hogy ORB futamot nyert

-

A Székesfehérvár Rallyn második ORB futamgyőzelmét szerezte Ranga Péter, aki ezúttal Czakó Janekkel nyert magyar bajnoki futamot. A pécsi versenyző hétfő reggel is hitetlenkedett a hétvégén elért eredményük miatt.

„A tréningautóval vagyok elfoglalva, azt takarítom” – mondta nevetve arra a kérdésre, hogy a siker után keresi e már a támogatókat a teljes szezonra. „Próbáljuk felfogni ezt a hétvégét, mert nem gondoltunk rá, hogy akár csak a dobogóba is bele tudunk szólni. Titkon abban bíztam, hogy egy-két nekünk kedvező pályán tudunk jó részeredményeket elérni. A pályabejáráson már látszott, hogy nem lesz könnyű dolgunk. A saját hibánkból csak egy utcai autóval tudtunk menni és azt hittük, hogy emiatt nem tudjuk jól felírni a pályákat. Hála istennek nem így volt” – mondta Ranga Péter, aztán azt is elárulta, hogy a rengeteg előkészület miatt nem maradt idő arra, hogy kerítsenek egy megfelelő terepjárót a pályabejárásra.”

A szkepticizmusra az is okot adott, hogy a versenyen elsőként rajtoltak, és erre sem számítottak korábban.

„Péntek este tudtuk meg, hogy a nevezési lista, szerintem nem teljesen jó összeállítása miatt 11. autó voltunk, amiből a rajtsorrendbe Bútor Robi nem számított bele, emiatt mi takarítottuk a pályákat szombaton. 2017-ben már mentünk elsőnek, ezért tudtam, hogy ez elég nagy hátrányt jelent. Szerencsére ki tudtuk hozni a maximumot az első négy gyorsaságiból, így minimális, 12 másodperces hátránnyal fordultunk. Kevés gumit használtunk, emiatt vasárnap jól tudtunk sáfárkodni a gumikkal, illetve meglepően jól sikerültek az új gyorsasági szakaszok. Szerintem ez volt az igazi rally, három pályabejárásból, itinerből, teljesen a navigátorra hagyatkozva, szenzációs pályákon versenyeztünk.”

Ranga, Székesfehérvár
Fotó: Sári Péter

A második napon két szakaszgyőzelem után az élre állt a pécsi duó, de azt, hogy akár nyerhetnek is, még ekkor sem gondolták.

Én úgy vagyok ezzel, hogy általában nem merek belegondolni sem. Ezeken a pályákon bármikor bármi történhet, így csak a legvégén kezdtünk el azon gondolkodni, hogy győzhetünk. Az igazság az, hogy még most sem hiszem el teljesen, Janek is felhívott egy fél órája, hogy megnyertük a versenyt. Próbáljuk feldolgozni, a szerelőkkel is beszéltünk már, egyelőre hihetetlen, hogy kis csapatként ezt össze tudtuk rakni. Mindenki még csipkedi magát, hogy igaz e ez az egész” – mondta boldogan Ranga Péter, majd azt is elárulta, hogy szerinte mi kellett a sikerhez.

„Sikerült szenzációsan beállítani az autót. Volt egy nagyon jó alapbeállításunk, Bútor Robi is segített, amit nagyon köszönök neki ezúton is, és a teszten is finomítottunk a setup-on. Szerintem jól sikerült a gumiválasztás is. Az autón és a szerelőcsapaton kívül a másik fontos tényező, hogy Janekkal iszonyúan jó volt az összhang és utólag az is kiderült, hogy személyautó ide vagy oda, nagyon jó itinert írtunk. Összességében egy jó csapatmunkának gondolom, amiből ha bármelyik láncszem hiányzik, akkor biztos, hogy nem így sikerült volna.”

„Megint mintha fentről segítettek volna, én hiszek ebben. Óriási élmény volt, ezt visszük magunkkal egy ideig, ez biztos.”

Az eredmény értékét növeli, hogy gyakorlatilag új autóval versenyzett a páros, a Skodát tavaly év végén vásárolta a csapat. Az új autóval akár teher is lehetett volna a versenyzés, Ranga Péter és Czakó Janek mégis élvezte az autózást.

„Nagyon élveztük az autózást, de természetesen rajtunk és a csapaton is volt nyomás. Ahogy hallom Laci még jobban izgult a szervizparban és a célokban, mint mi. Szerencsére le tudom rúgni magamról a terhet a gyorsaságikra, és ahogy régen sem, most sem hibáztunk a nyomás alatt” –mondta Ranga Péter.

Ranga Péter
foto: STom

Kérdés, hogy merre viszi tovább ezt az eredményt a csapat, az eredetileg csak néhány versenyesre tervezett éven módosít e a siker.

„A Salgón valószínűleg nem leszünk ott. A Mecseket és Veszprémet tervezzük mindenképpen. Lacival majd felosztjuk egymás között ezeket, mert ő is szeretné kipróbálni a Skodát. Ahogy telnek az évek, mi is talán félig-meddig már hobbisták vagyunk, de ezeken a jó versenyeken, ahol szeretjük a pályát és a közeget, ott mindenképp elindulunk.”

Ranga
Fotó: Sári Péter

 

Friss