2024. április 25. 12:31

KezdőlapORBÚtfelújítások és megfeszített munka: az utolsó pillanatban is zajlik a Salgó Rally...

Útfelújítások és megfeszített munka: az utolsó pillanatban is zajlik a Salgó Rally előkészítése

-

Számos hátráltató tényezőt is le kellett küzdenie a TRP Hungary csapatának és partnereinek az idei Salgó Rally megrendezése érdekében. Több szakaszon is útfelújításokra volt szükség, de a legtöbb helyi közösség üdvözölte a versenyt és a hatóságok is engedélyezték a rendezést. Ennek ellenére az egyik gyorsasági szakasz távját csökkenteni kell.   

Nagy érdeklődés övezi a 2023-as Salgó Rally megrendezését: több mint 150 versenyzőpáros nevezett a HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második fordulójára, a közösségi médiában több tízezer fős közönséghez jutott el a verseny híre és a verseny által érintett települések is üdvözölték az 1974 óta létező rendezvény folytatását.

A TRP Hungary csapata az elmúlt hónapok során folyamatosan egyeztetett polgármesterekkel és helyi lakosokkal, hogy felmérjék, milyen felújításokkal, együttműködési lehetőségekkel lehet tenni azért, hogy a rally által érintett településeken a rendező hozzájárulhasson a térség életéhez.

„Erre jó példa a ceredi önkormányzattal létrejött megállapodás, hogy használhatjuk az utat, nem csak idén, hanem a következő években is, mi pedig megoldottunk egy olyan problémát, amit ők nem tudnak megoldani. Cered és Tótújfalu között rendbe hoztuk azt az utat, amit mi most két napig használunk, az itt élők élete viszont a következő években könnyebb lesz ezáltal. Úgy gondolom, hogy ezzel minden érintett jól jár, és a verseny minden helyszínén igyekszünk azon dolgozni, hogy picit jobb állapotban adjuk vissza a környezetet, mint ahogy átvettük” – nyilatkozta Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója.

„Sajnos az élet nem várt problémák elé állított minket, az időjárás miatt még kedden is javítási munkák zajlottak, mert az óriási esőzés elmosott egy utat, amit helyre kell állítani.”

A Mátraalmás-Szorospatak szakaszon megtörtént a helyreállítás, így újabb akadály hárult el a verseny megrendezése elől. Hasonló együttműködések több településsel és közösséggel is kialakultak, valamint az összes releváns szakhatóság is engedélyezte a verseny megrendezését, beleértve az állami közútkezelőt, a rendőrséget, a zöldhatóságot és egyéb szakmai testületeket is.

Salgó
foto: TRP Events

Ennek ellenére, a rendező sajnálattal tudomásul veszi, hogy többszöri egyeztetés, megoldáskeresés, kompromisszumra való törekvés ellenére Mátraszentimre polgármestere nem járult hozzá ahhoz, hogy a Salgó Rally vonatkozó gyorsasági szakasza érintse a 2408-as számú utat.

A rendező álláspontja szerint az európa-bajnoki szintű versenyek megrendezése terén is referenciával rendelkező csapatuk olyan tervet készített a Salgó Rally lebonyolítására vonatkozóan, ami minimalizálja a környéken élőket érő hatásokat, ennek ellenére a polgármester többszöri felkérés ellenére is elutasította az együttműködést.

A kialakult helyzetre tekintettel a Mátrakeresztes-Mátraszentimre szakasz célját előrébb kell hozni, így Fallóskút, Somhegy utcánál lesz a rendőri zárás, ez a 18+500-as kilométerszelvényt jelenti. A szakasz rajtja és a rajtnál lévő zárás az eredeti tervek szerint, változatlan helyen lesz. A szakasz neve is Mátrakeresztes-re változott.

Kérjük a versenyzők, a lakosság és a szurkolók megértését. A döntés az MNASZ Rallysport Bizottságának határozatával vált hivatalossá.

forrás: MNASZ

 

Friss