2024. április 29. 21:53

KezdőlapORBMajdnem minden megszerezhető pontot begyűjtött idén Vincze Ferenc és Percze Nándor

Majdnem minden megszerezhető pontot begyűjtött idén Vincze Ferenc és Percze Nándor

-

A HUMDA Országos Rally Bajnokság a feléhez érkezett és a Vincze Ferenc – Percze Nándor duó eddig a maximálisan megszerezhető 105 pontból 98-at gyűjtött, így csak hét pontot veszítettek. Természetesen ezzel vezetik a bajnokságot, az előnyük 28 pont Turán Frigyes és Farnadi Ágnes előtt.

A páros a Székesfehérvár Rallyn második lett, a Salgón és a Mecseken első. A versenyek végén a Power Stage-eken is hasonlóan szerepeltek, Fehérváron másodikak lettek, de ami meglepőbb, hogy azon a két versenyen ahol vezettek, nem spóroltak a végén, és az utolsó szakasz győzelméért járó 5 pontot is begyűjtötték.

” Nem akartunk biztonságit autózni, kell a pont, bajnokok szeretnénk lenni az év végén! „

Így indokolt Percze Nándi a Salgó Rally céldobogója előtt, és azt, hogy komoly a szándék a Mecseken is megmutatták.

Vincze Ferenc
foto: Vincze Ferenc

„A célunk a bajnoki cím, ennek megfelelően szeretnénk versenyezni, a nagy képet nézve, nem szeretnénk hibázni, kiesni, jó helyeken szeretnénk célba érni a folytatásban is.”

Ezt pedig Vincze Ferenc nyilatkozta a Mecsek Rally után, tehát a következetesség megvan a párosban. Pedig akár azt is gondolhatnánk, hogy az idei jó szereplés kissé érthetetlen, hiszen a statisztikák alapján Vincze utoljára 2020-ban nyert Egerben, Percze Nándor pedig 2011-ben Kazár Miklóssal állt utoljára a dobogó tetején Kazár Miklóssal együtt.

Mecsek Rally
Fotó: Danyik Bence Photography / Vincze Ferenc

Amit viszont nem mutatnak a statisztikák – de a rallyban jártasak pontosan tudják -, hogy a párosban, amolyan sportos nyelven szólva, benne van ez az eredmény. Vincze Ferenc 2019-ben már megmutatta, hogy képes megnyerni a bajnokságot. Percze Nándor pedig Kazár Miklós mellett Asinak és Turi Tamásnak is navigált, és ért el velük sok-sok futamgyőzelmet.

A Mecsek Rallyn is okosan építették fel a stratégiát, és persze pokoli gyorsak is voltak. Vincze Ferenc így idézte fel a versenyen történteket.

„Szerintem ez volt az idei legnehezebb versenyünk eddig: a mecseki pályák amúgy sem könnyűek, de most az időjárás tovább nehezítette őket a futam bizonyos pontjain. Pénteken az első körben kemény keverékű gumival mentünk ki, ami utólag nem bizonyult jó döntésnek – talán a közepes keverékkel kicsit gyorsabbak lehettünk volna, de legalább ezt is megtanultuk most. Az időink viszont így sem voltak olyan rosszak, mint amilyen rossznak éreztük őket, és jó csatát vívtunk az első helyért” – nyilatkozta a pilóta az első napról.

Vincze
Fotó: Sári Péter
„Szombat reggel aztán Ádámék hibáztak az első szakaszon, így ismét az élen találtuk magunkat – mi azon a gyorsaságin egyáltalán nem akartunk kockáztatni, óvatosan jöttünk a nedvesebb úton. A következő rajtban aztán nem volt őszinte a mosolyunk: leszakadt az eső, slick gumin voltunk mi is, ahogy a többiek is, ott nagyon lassan tudtunk csak autózni, de az idő nem lett rossz, mert a többiek sem tudtak sietni ilyen körülmények között.
Majd a hetvehelyi szakasz már száraz volt, és onnantól sikerült végig lendületesen, tempósan autózni, és a hátralévő négy gyorsasági mindegyikét megnyerni. Nem rizikóztunk, a power stage-re sem úgy álltunk oda, hogy mindenképpen kell az öt pont, de szerencsére jól alakult minden – volt egy kisebb műszaki problémánk a hátsó differenciálművel, de ez nem hátráltatott jelentősen (csak a kézifékünk nem oldott le), így sikerült megnyernünk a versenyt, és maximális pontszámot gyűjteni” – foglalta össze a zárónapot Vincze Ferenc, aki először nyert Mecsek Rallyt.
A folytatás Veszprémben következik augusztus elején, ha itt is Turánék előtt érnek célba, nagy lépést tehetnek a bajnoki cím felé.
„Nándival nagyon jó a közös munka, jó az összhang, nagyon nagy szerepe van abban, hogy eddig ilyen sikeresen tudunk szerepelni, úgyhogy tényleg minden jól működik egyelőre” – árulta el a siker egyik titkát Vincze Ferenc.
Vincze
Fotó: Sári Péter

 

Friss