2024. április 28. 01:15

KezdőlapORBNemes Csaba emlékére

Nemes Csaba emlékére

-

Május elején beszéltünk. „Én még papíralapú versenyző vagyok” – mondta akkor nevetve, utalva arra, hogy a rallyt még a hőskorban kezdte, amikor a digitális világ még távol volt. A Salgó Rallyra készült, alkatrészek után szaladgált, karosszériaelemeket gyártatott, élvezte a készülődést. A rally volt életének egyik központja. Teljes szezont tervezett, az utolsót. Sajnos az lett, de másképpen.

„Együtt jártunk óvodába és általános iskolába, aztán Csángó Ferinél fertőzött meg minket a rally. Ő két házzal mellette lakott, én pedig mellette dolgoztam” – mondja Osváth Péter, a barát. Nehezen jönnek a szavak, egy nappal a baleset után is felfoghatatlan a tragédia.

Közös évek a Ladában, aztán versenyzés egymás mellett, egymás ellen, kisebb nagyobb szünetekkel, de a barátság mindvégig megmaradt. Mert régivágású rallys volt, papíralapú, ahogy mondta.

Imádta a murvát, a Veszprém Rally és a Mikulás Rally mindig szerepelt a naptárában, akkor is, amikor kevesebb jutott a versenyzésből. A nagybetűs versenyautó pedig a Lada volt. Kipróbált mást is, Mitsubishit, R5-ös Fabiát, de az igazi a Lada maradt. Adott annyi örömet, ami neki elég volt, amiért hálás volt. „Boldog volt az autóban” – mondja Osváth Péter.

2023 fontos év lett volna, a két murvás futam annyira fellelkesítette Csabát, hogy teljes szezont tervezett. Fehérvár, Salgó, Mecsek, Veszprém és Győr, a kedvencei. Jól felkészített autóval a bajnoki cím volt a cél. Nem mondta ki, inkább csak a barátok tudtak róla, hogy ez a nagy álom, így akarta befejezni a pályafutását. A Salgó előtt még szabadkozott is az interjúban, hogy ő nem autózik látványosan, gyorsan akar menni.

„Én, ha vezetek, nem látok semmit. Mindenki mondja, hogy integetett, de én annyira koncentrálok a vezetésre, hogy ilyenkor nem tudok másra figyelni.”

Tudta, hol megy, tudta mire kell figyelni, még az itinert is átbeszélték a gyerekkori baráttal, mert ugyanazt az itinert használták. Felkészült, mert régivágású rallys volt… olyan papíralapú.

Erre viszont nem lehetett felkészülni.

Elveszítettünk egy versenyzőt. Régivágásút. Egy igazi ralist.

Friss