2024. április 29. 16:40

KezdőlapORBNem volt igazi győzelem - mondja Ranga Péter a Veszprém Rallyról

Nem volt igazi győzelem – mondja Ranga Péter a Veszprém Rallyról

-

A Veszprém Rally után az eredmény egyátalán nem fontos, ám a szabályok szerint mégis lett végeredménye a bajnokság negyedik futamának, és a pontok harmadát is kiosztották. A futamot Ranga Péter és Czakó Janek nyerte, így megerősítették harmadik helyüket a bajnokságban. Az események után négy nappal kérdeztük a pilótát, elsősorban arról, hogy a bajnoki helyezés fényében változtattak e az idei terveken.

„Nagyon sokat készültünk a Veszprém Rallyra, mert a Mecseken tönkrement az első sperrdifferenciálművünk és a váltónk is. Szerda éjszaka hoztuk haza Csehországból az alkatrészeket, és csütörtökön, tehát az utolsó napon lett kész az autó. Épphogy maradt idő pénteken tesztelni. A teszten már éreztem, hogy sokkal jobban fordult az új differenciálművel, ami bizakodásra adott okot.”

A kvalifikáció felemásan sikerült a párosnak. A bíztató első kör után leszakadt eső ami miatt 10-20 centi mély sárban teljesítették a második kört. A legfontosabb rész viszont megint jól alakult, ötödik idővel fejezték be a kvalifikációt.

„A szuperül sikerült kvalifikáció miatt jó rajthelyet tudtunk választani vasárnapra. A terv az volt, hogy az elejétől igyekszünk tempósan menni, mert csak egynapos a verseny. Ez így is lett, az ORB értékelésben két második időt autóztunk. Mixivel nem tudtuk tartani a tempót, és az az igazság, hogy nem is akartam annyit vállalni, úgyhogy teljesen elégedettek voltunk az addigi helyezéssel.”

Ranga Péter
foto: Sári Péter

A második gyorsasági után pedig jött a hír a szomorú tragédiáról, ami miatt félbeszakadt a verseny. Ranga Péterék ekkor már úton voltak a harmadik gyorsaságira.

„Mixi kapott egy komoly büntetést, tehát jócskán mögénk került, de a tervünk nem változott, a saját tempónkban akartunk autózni. Azt azért láttuk, hogy az ob értékelés elejében tudunk végezni, ha nem lesz defektünk, vagy technikai hibánk. Már új gumikkal ki is álltunk az időellenőrzőbe, amikor jött a hír, hogy baleset történt. Utána megrendülve hallottuk a hírt, hogy mi történt Nemes Csabával.”

Érthető módon senki sem foglalkozott ekkor már a helyezésekkel és az időeredményekkel, attól a pillanattól kezdve ezek már nem voltak fontosak, mondja Ranga Péter.

„Nem is érdekelt már minket az eredmény, titkon abban bíztunk, hogy talán mégsem igaz a hír. Aztán később jött az üzenet a telefonokra, hogy félbeszakadt a verseny, és akkor tudtuk meg, hogy a két gyorsasági értékelése után mi nyertünk. A tragédia árnyékában és a csonka verseny miatt ez természetesen nem teljes értékű győzelem. A statisztikákban majd aként szerepel, de sajnos mindannyian tudjuk, hogy hogy alakult ki ez a végeredmény. Itt is szeretném kifejezni a magam és a csapatunk nevében is őszinte részvétemet Nemes Csaba családjának.”

– A versenyzők az FIA Regionális Rallye Versenyek Sportszabályzata 3.1.2. pontja alapján egyharmad pontot kapnak, mivel a gyorsasági szakaszok tervezett hosszának 25 %-át, de kevesebb mint 50 %-át teljesítették – így szól a felügyeli testületi határozat. Ennek értelmében a Ranga-Czakó páros 10 pontot kap, amivel közelebb kerültek a második helyhez. Kérdés, hogy az eredmény megváltoztatja e a terveket a szezon hátralevő részére?

„Amikor kiestek Friciék, már a szervizben bevillant, hogy a bajnokságban megelőzhetjük őket. Így viszont maradtunk a harmadik helyen, de ez sem változtat a terveinken. Mindent figyelembe véve, a Győr Rallyt ki kell hagynunk, a Rally Hungaryt pedig még megfontoljuk, mert az ERC futam is. Persze szívesen indulnánk mindkét versenyen, de nem akarjuk magunkat anyagi téren sem túlvállalni. A pályán és a pályán kívül is megfontolt vagyok, és ez most nem panasz, hanem tény. Örülünk, hogy ennyit is mehetünk, és szeretnénk a jövőben is versenyezni, ezt pedig – bármilyen csábító is egy év végi jó eredmény -, nem akarjuk kockáztatni. Azt is látni kell, hogy az autó revíziója, a szinte komplett új váltóval és differenciálművel két verseny költségvetését elvitte. Ezt családi és szponzori segítséggel meg tudtuk oldani, ezt próbáltuk egy szép eredménnyel meghálálni, de ez most sajnos csak részben sikerült” – összegzett Ranga Péter.

A Ranga Péter – Czakó Janek párost így Győrben nem láthatjuk – hacsak nem jön egy komoly meggyőzőképességgel rendelkező támogató -, de ha minden jól alakult a Rally Hungaryn újra ott lehet a pécsi páros.

Veszprém 2023
foto: Sári Péter

 

 

Friss