2024. április 29. 08:46

KezdőlapORBMegjelentek a Rally Hungary szakaszainak részletes térképei

Megjelentek a Rally Hungary szakaszainak részletes térképei

-

A 4. Rally Hungary hét gyorsasági szakaszon zajlik majd október 6-8-án. A verseny weboldalán már elérhetőek a részletes térképek.

A hét gyorsasági mellett már a szabaedzésen és a kvalifikáción is láthatóak lesznek a versenyzők, a Nyíregyházán rendezett szakaszra ingyenes a belépés.

foto: Rally Hungary

A Rally Hungary különlegessége a péntek esti szuperspeciál. A korábbi években megismert nyomvonalon, szinkronpályán, páros rajtoltatással indulnak a versenyzők, fordított rajtsorrendben. A mezőny első fele világosban, az élmenők sötétben, lámpafénynél teljesítik a pályát. A körítés a megszokott, a hangulat fantasztikus, és ugrató is lesz ezen az különleges esti programon, amit nem szabad kihagyni.

foto: Rally Hungary

Bár a Rabócsiring is beleszámít a verseny értékelésébe, mégis szombaton az Újhuta-Nyíri gyorsaságival kezdődik az igazán éles verseny, ahol már komolyabb különbságek is kilakulhatnak. A gyorsasági szakasz eleje keskeny erdészeti út, ahol a nézők 4-500 méter távolságon begyalogolhatnak a Flórika forrásig. A forrás után az erdészeti út végéig a nézők elől elzárt területen halad a verseny. Ezt követően szélesebb, jó minőségű aszfaltút következik Kishuta településig, ahonnan több látványos nézői pont is elérhető. Bózsva felé néhány murvás résszel is találkoznak a versenyzők, a híres katlan pedig most is felejthetetlen látványt ígér azoknak a szurkolóknak, akik ezt a helyet választják. Bózsván két derékszögű kanyar, utána egy jobbos-balos kombináció ad a versenyzőknek feladatot, a nézőknek pedig újabb lehetőséget a szurkolásra. Kisbózsva után egészen a célig ismét olyan szakasz következik, ahová kérik, hogy ne menjenek be a szurkolók. Szakmai szempontból a ritmusváltások adják ennek a pályának a nehézségét.

foto: Rally Hungary

A szobati második pálya a Füzér-Abaújvár elágazás közti szakasz. A Füzér melletti kerékpárúttól rajtol a gyorsasági és a településig tartó keskeny egysávos útra kérik, hogy a nézők ne menjenek be. Füzér központjából több látványos nézői pont is elérhető, a reggeli zárás előtt pedig a Füzéri vár parkolójához is fel lehet jutni, innen egész nap követhető a verseny a kijelölt nézői pontról. Az 552 méter magasan fekvő középkori várat elhagyva a versenyzők murvás szakaszon folytatják. A Hollóházi elágazás a következő nézői pont, amely két irányból is megközelíthető, Hollóháza felől és Szlovákia irányából is. Kékeden és Abaújváron is átszáguld a mezőny, majd Abaújvárt elhagyva újabb remek nézői ponton haladnak át, ez a rész Gönc irányából verseny közben is elérhető. Ez után egy tempós, szűk részen jutnak el a párosok a célig, ez a szakasz a nézők elől elzárt terület. A gyorsasági nehézségét a hosszúsága mellett a murvás rész jelenti, ahol az aszfaltos abroncsokkal kell a pályán maradni.

foto: Rally Hungary

Az első nap délelőttjén az Aranyosvölgy gyorsasági lesz az utolsó olyan szakasz amit délután megismételnek a párosok. Idén fordított irányban teljesítik ezt a pályát a versenyzők, és a nyomvonal is tartalmaz néhány változtatást a korábbi évekhez képest. Aranyosivölgyből rajtol a szakasz, itt az első kanyarokban kialakított nézői pontokról figyelhető a verseny. Másfél kilométert követően egy elágazóhoz érkeznek az autók, ez a pont is könnyen megközelíthető Tállya irányából egy kavicsos úton át. Az elágazótól balra indulva több híd is található, ahol áthaladnak a versenyautók. Tempós és technikás részek váltják egymást a következő szakaszon, majd a cél előtt Erdőbényéhez érve egy derékszögű jobbkanyarban található egy újabb nézői pont, amely Erdőbénye felől jól megközelíthető. A cél előtti néhány száz méteren keskenyebb, jó minőségű úton halad a pálya, ez a rész a nézők elől elzárt terület.

foto: Rally Hungary

A szombat délelőtti kör Nyíregyházán ér véget. A körgyorsasági jelleggel kialakított pálya a korábbi években megismert nyomvonal módosításával jött létre. Városi gyorsasági révén számos könnyen megközelíthető nézői pont, és a szokásos remek hangulat várható ezen a szakaszon. A Kossuth téren közlekedésbiztonsági programokkal várják a nézőket.

foto: Rally Hungary

Vasárnap reggel Óhután kezd a mezőny, ez a pálya kétszer szerepel a programban. A szakasz Óhutáról indul egy dobálós, rosszabb minőségű úton. Két-három kilométer után kisimul az aszfalt és a mezőny az 1300-as évek óta itt álló Regéci vár tövében található kanyarokhoz érkezik a mezőny, amelyek amellett, hogy látványos nézői pontok, a vár parkolójából könnyen megközelíthetőek, de ezt a helyet a zárás előtt kell megcélozni. A Fony mellett található cél előtti kanyarok szintén könnyen elérhetőek a nézők számára. A lassítók és a kitérő előtti pontos féktávok megtalálása lesz a versenyzők legnehezebb feladata ezen a gyorsaságin.

foto: Rally Hungary

Szintén kétszer, de kétféleképpen mennek végig a párosok Mádon, a szakasz hivatalos neve ezúttal Sárga borház. A rajtot és a célt mindössze néhány száz méter választja el egymástól. A nézők számára is az egyik legjobban megközelíthető helyszín, a parkolás is könnyű, és keveset kell sétálni a nézői pontokig. Az idei év újdonsága, hogy első alkalommal körgyorsasági lesz ez a pálya. Ez a versenyzőknek komoly kihívás, hiszen 25 kilométerre nőtt a táv, a szurkolók viszont kétszer is láthatják a kedvenceiket. A második alkalommal a verseny utolsó gyorsaságija lesz a Sárga borház nevű szakasz, az ekkor megszerezhető pluszpontok miatt is óriási csata várható, a cél után a parkolóban pedig egy ünnepélyes ceremónián köszöntik a verseny győzteseit.

foto: Rally Hungary

További részletes információk a Rally Hungary hivatalos oldalán találhatók.

Friss