2024. május 02. 02:02

KezdőlapORBHoffer Zsolttal értékeltük a 2023-as rally szezont

Hoffer Zsolttal értékeltük a 2023-as rally szezont

-

A rally szezon végéhez közeledve Hoffer Zsolt szakágvezetőt kérdeztük a 2023-as szezonról.

Tavaly december 1-én kaptam meg a feladatot, hogy vezessem a rally szakágat, amivel részben voltak elképzelésem, részben nem. Nagyon nehéz volt úgy, hogy átadás átvétel nélkül, a pillanatnyi helyzet ismerete nélkül tudtunk nekifogni a munkának. Éppen ezért nagyon hálás vagyok azoknak, akik a szakágban, bizottságban mellém álltak és nagy lendülettel nekiláttunk együtt dolgozni. Így készült el az RVSZ, így tudtunk nagyon nehezen összerakni egy versenynaptárt, amihez nem csak az időpontot, hanem a rendezőt is meg kellett találni. Küzdelmes és nehéz év volt, ahol szerettünk volna a kedvében járni a versenyzőknek is. Itt a sprint volt az -amiből még van egy-két futam-, amivel kapcsolatban nagyon bizakodó voltam, nagyon nagy igények jelentek meg, majd épp az igényeket jelzők nem érkeztek meg a versenyekre. Ez nagy csalódás, de ha az ORB, ORC és a Historic bajnokságokat nézzük, akkor azt gondolom, hogy igen erős a magyar mezőny. Az időbeli eloszlás is jó volt, persze becsúszott egy-két kisebb hiba, ünnepnap, de ezt korrigáltuk. A Rally Hungary előtt a Diósgyőr Rally talán kicsit közel volt, de ez az én elképzeléseim miatt alakult így, mert szerettem volna, hogy az ORB2 előbb lezáruljon. Ez így is lett, Czékmány Norbiék megnyerték a bajnokságot és ott voltak a Rally Hungaryn, ami cél volt.

Tesztversenynek is remek volt a Diósgyőr Rally.

Igen felkészülésnek is jó volt, hasonló pályákkal, mint a Rally Hungary, és maga a verseny előtti teszt is ott zajlott a későbbiekben.

Minden egyes feladat, ami előttetek állt, akár a bajnokságok összeállítása, akár az RVSZ, akár az új versenynaptár és a rendezők kiválasztása olyan léptékű, amiből egy is elég lenne egy szezonra. Hogyan bírtátok energiával?

Alapvetően mindenkinek, így nekem is, van egy főállása, ahol helyt kell állni. Emellett sokszor a hajnalba nyúlóan próbáltuk végrehajtani a feladatokat. Eleinte engem is meglepett, hogy mekkora az érdeklődés, és a versenyzők akár éjszaka is felhívtak egy-egy ötlettel. Az ötleteknek örülök, várom is őket, de néha már elég magasra nyúlt a fáradság-görbém. Ettől függetlenül próbáltuk tudatosan összerakni a dolgokat. Az RVSZ-szel nagyon megküzdöttünk, igyekeztünk minden sportban megszerzett tapasztalatot beépíteni. Persze nem sikerült minden olyan jól, ahogy szerettük volna, de igyekeztünk egy olyan anyagot létrehozni, amelyben mindenki megtalálja a maga bajnokságát és céljait. Ez jó százalékban sikerült, tökéletes persze nincs, és nem is tud az lenni, hiszen nem lehet mindenkinek a kedvében járni. Látjuk a fejlődési lehetőséget és már dolgozunk is rajta, és ez igaz a versenynaptárra is, és az egyéb más területekre. A versenynek tekintetében is elégedettnek kell lenni, mert minden lezajlott, jó színvonalon. Ezúton is szeretném megköszönni a versenyzők, a nézők, a sportbírók, sportszakemberek, rendezők és minden közreműködő segítségét.

Fotó: Sári Péter / Hungarian Police Rally Team

Két dolgot emelnék ki, ami engem meglepett. Egyrészt az, hogy új rendezők mennyire jól helytálltak, a másik pedig az, hogy a nézők megszólítása milyen jól sikerült. Jól viselkedtek, odafigyeltek, szemetet szedtek és még sorolhatnám.

Egyetértek ezzel. Azt kell látni, hogy nem „csak” egy rally futam zajlott le egy-egy helyszínen, hanem egy rendezvény. Ezeken meg kellett találni azokat a pontokat, ahol a nézők jól érzik magukat, megtalálják a számukra fontos, élménnyel teli pontokat, amihez vagy el kell menni messzebb, vagy éppenséggel házhoz jön az élmény. Első év, első próbálkozás volt, sok dolgot lehet még javítani. Mindennapi kapcsolatban vagyok a rendezőkkel, érezhető, hogy szeretnének tenni azért, hogy ez még jobb legyen, versenyző és nézőbarátabb, mert ez a kettő mindenképpen összetartozik.

Emellett ki kell szolgálni a támogatókat, partnereket, és azokat is, akik még nem rally-nézők, de szeretnénk, hogy azok legyenek a jövőben. Ez az év talán ebben is nagyot lépett előre.

Én mindig összekapcsolom a nézőkkel azt is, hogy hozzájuk kell elvinni a sportot támogató partnerek üzeneteit. Ebben is ki lettek szolgálva a nézők, eljutott hozzájuk, hogy kik azok, akik eddig is mellettünk álltak, és kik azok, akik most felismerték a rallyban az értéket. Azt hiszem elindultunk egy olyan komplex gondolkodás mentén, ami a jövőben nagyon hatékony és sikeres lehet.

Kiemelném azt is, hogy a szurkolók részéről is tudatos gondolkodással találkozhattunk és ezt már meg is köszöntem nekik. Sokszor mentem -60-ban, -90-ben végig a pályákon, vittük a zsákokat a szemétszedéshez és erre igény is volt. Az erdészetektől sorra kaptuk a visszajelzéseket, hogy a rally után tisztább az erdő, mint előtte. Biztonságos helyeken álltak, felelősen gondolkodtak és viselkedtek. Ennek is köszönhető, hogy olyan gyorsasági szakaszok kerülhettek be a versenyekre, mint például Tés, ami évtizedes szünet után térhetett vissza a rallyba. Ezek mind olyan aprónak látszó, de hatalmas eredmények, amelyek építik a jövőt.

Hoffer Zsolt
foto: Sulyok István

Év elején azt mondtátok, hogy tanulóév lesz. 2024 milyen év lesz?

A tanulóév tapasztalatait felhasználó második év. Sőt el is kezdődött már, hiszen dolgozunk már azon, hogy elkészüljön a versenynaptár, valamint az RVSZ módosításának alapjain. A technikai bizottság a technikai szabályozásokat vizsgálja felül, és minden egyéb területen le kell folytatni azokat az egyeztetéseket, amelyeknek a hatását már 2024-ben érezzük majd. Nagyon fontos a sportbírókkal való együttműködés, amiben talán sikerült egy szintet lépni. Találkoztam a jókedvvel, a jó hangulattal és egy bizakodó hozzáállással. Köszönöm a munkájukat, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak ők.

A végére egy személyes kérdés. Tudom, hogy sokat gondolkodtál, amikor elvállaltad ezt a feladatot. Ma ugyanennyit gondolkodnál?

Én azt gondoltam, hogy viszonylag sokat tudok a rallyról az elmúlt évek tapasztalatiból fakadóan, és ezt a tudást fel tudom használni. Ez a feladat egy teljesen más oldala a rallynak, ebből az irányból eddig nem tudtam megvilágítani, és rengeteg új ismerettel és nehézséggel találkoztam. Munka mellett ez borzasztóan nehéz, ha nem kapok ennyi segítséget a szakági bizottságban levő sporttársaimtól, akkor szinte lehetetlen feladat lett volna. Főleg úgy, hogy az előző sporttárs nem adta át az ismereteket, és így nagyon nehéz volt elindítani, sok plusz energiát emésztett fel. Közben a versenyzők joggal várták, hogy rendelkezünk ezekkel az információkkal, de sajnos nem így volt. Ma is legalább ennyit gondolkodnék, mint akkor. Borzasztó nehéz feladat. Nem is szeretném én értékelni a szezont, mert az számít, hogy ki hogyan élte meg. Tudom, hogy nagyon sokan pozitívan élték meg, és biztos van jópár negatív is. Ezekből a negatívokból viszont lehet tanulni.

Hoffer Zsolt
foto: Hoffer Zsolt

Friss