2024. április 27. 08:23

KezdőlapERCÚjra együtt Turán Frigyes és Zsiros Gábor - a Rally Hungaryn kezdik...

Újra együtt Turán Frigyes és Zsiros Gábor – a Rally Hungaryn kezdik a szezont

-

Hét év kihagyás után újra Zsiros Gabival áll rajthoz Turán Frigyes az ORB futamain. Nyolc év közös versenyzés, majd hét év szünet után, a régi-új páros élesben először az áprilisi Rally Hungary-n debütál.
Alig két héttel ezelőtt jelentette be Turán Frigyes, hogy elválnak útjaik Farnadi Ágnessel. A pilóta hamar megtalálta új navigátorát, ebben a szezonban ismét Zsiros Gábor ül a Volkswagen Polóba.
„Gabival szép évek kötnek minket össze, szakmailag nagyon jó navigátornak tartom és a barátságunk is megmaradt, így kézenfekvő megoldás volt, hogy újra ő üljön a jobbomon. Az autóban mindig remek összhang volt köztünk, Gabi jó hangulatot hoz a csapatba és rendkívül motivált az idei szezont illetően. Anno is hamar elkaptuk egymás ritmusát, nem hiába versenyeztünk együtt nyolc éven keresztül, szerintem most is gyorsan egymásra fogunk hangolódni. Szeretnénk idén minél jobb eredményt elérni közösen, már nagyon várjuk a veszprémi rajtot” – kezdi Turán Frici.
foto: Sári Péter
A duó 2010-ben a világbajnokságon – egyedüli magyarként -, 8. helyével abszolútban pontot szerezett, míg 2011-ben harmadik helyen végeztek az Acropolis Rally SWRC értékelésében és Németországban is dobogóra állhattak a kategóriában. Emlékezetesek a magyar bajnokságban elért dobogós helyeik is.
„Nagy öröm számomra, hogy 2016 után most ismételten együtt versenyezhetünk Fricivel. Anno a gerincemmel kapcsolatos egészségügyi problémák bezavartak, így jobbnak láttuk, ha tartunk egy kis szünetet a 2016-os idény végén. Két év alatt szerencsére sikerült rendbe tenni és míg külön versenyeztünk, addig is folyamatosan követtük egymás pályafutását, találkoztunk. Tavaly László Zolival mentem egy évet a Vb-n, majd egyre többször kerültünk kapcsolatba Fricivel és felmerült, hogy miért ne próbálnánk meg újra együtt? Mindkettőnknek hiányzik a tarsolyából egy magyar bajnoki cím, talán eljött a mi időnk” – mondja mosolyogva Zsiros Gabi.
„Fricivel mindig felszabadultan tudtunk együtt versenyezni, a pályafeldolgozását, itinerét kedvelem a legjobban, mert amit lediktál, azt maximálisan érti is. Kevés információból, tréningből tud gyorsan és fókuszáltan menni. Teljes mértékben támaszkodik a navigátorára, abból megy, amit hall és nem abból, amit lát. Kíváncsian várom az első tesztünket, nehéz versennyel indul a szezon” – teszi hozzá a navigátor.
Fotó: Sári Péter
A duó első versenye a Rally Hungary lesz, amire természetesen nagyon készülnek, hiszen ERC futamon folytatják közös pályafutásukat.
„Izgalmas versenyre számítunk, hiszen a murvás jelleg miatt akár egy napon belül is sokat tud változni a pályák minősége, tapadása, nyomvonala, amit emellett az időjárás is nagy mértékben képes befolyásolni. Alapvetően szeretünk murván menni, tavaly is sikerült jó tempót autóznom a veszprémi pályákon, idén sem változott a célunk. Jó lehetőség ez a verseny arra is, hogy az ikonikus rali pályáinkat Európa élmenői is megismerjék” – mesél a versenyről Frici.
„Nagyon sokat mentünk már ezeken a pályákon, szerintem a Lőtéren már a teljes magyar mezőny csukott szemmel át tud menni oda-vissza. A hangulat minden bizonnyal fantasztikus lesz, a nemzetközi mezőny még inkább megmozgatja a rali kedvelő közönséget. A felkészülésünk nem változik, tanulmányozzuk a belső kamerás felvételeket, mindenképp új, aktuális itinert készítünk majd, és a magyar bajnoki címet célozzuk meg pontos, gyors versenyzéssel” – árulta el Zsiros Gábor.
Fotó: Turán Frici sportolói oldal

Turán Frigyes navigátort vált a 2024-es szezonra

Friss