back to top
2024. július 07. 11:29

KezdőlapORB30 éve: Ifj. Tóth János nyerte az első Miskolc Rallyt és életben...

30 éve: Ifj. Tóth János nyerte az első Miskolc Rallyt és életben tartotta bajnoki esélyeit

-

30 évvel ezelőtt tért vissza Miskolc környékére a magyar rallysport első osztálya, és ezen a versenyen akár a bajnoki cím is eldölhetett volna, azonban a bajnokavatást ifj. Tóth János győzelmével elhalasztotta. 

Miskolc központtal már szinte a magyar rallysport kezdete óta első osztályú rally versenyeket rendeztek, azonban az 1970-től 1979-ig tartó Bükk Kupa és az 1981–től 1987-ig tartó Porán Rally után 1994-ben elkezdődött a Miskolc Rally története is.

A 30 évvel ezelőtti verseny pedig nem is sikerülhetett volna izgalmasabban, hiszen Ranga László egy esetleges győzelemmel akár a bajnoki címet is bebiztosíthatta volna az 1. Miskolc Rallyn, mely a hét futamos bajnokság ötödik versenye volt. 

Ehhez azonban ifjabb Tóth Jánosnak és miskolci navigátorának, Papp Györgynek is volt néhány szava. 

A toyotás kettős ugyanis a verseny teljes egészében magabiztosan vezetve közlekedett és végül 58 másodperc előnnyel nyerni is tudtak. 

Ranga László és Büki Ernő kénytelen volt a második helyezéssel beérni Miskolcon, miután elektromos hiba keletkezett a Lancia Deltában, majd még egy defektet is begyűjtöttek. 

Az eredmény pedig azt jelentette, hogy csak a következő, pécsi Mecsek Rallyn tudta a baranyai kettős megszerezni a bajnoki címet, ami Ranga Lászlónak az utolsó, hatodik elsőség volt. 

A Miskolc Rally harmadik helyét Ferjáncz Attila és Tóth Csaba szerezte meg Ford Escort Cosworth-al. 

Friss