back to top
2024. szeptember 08. 01:20

KezdőlapORBBútor Róbertnek megvolt az idei három verseny – jöhet a bónusz?

Bútor Róbertnek megvolt az idei három verseny – jöhet a bónusz?

-

Bútor Róbert Székesfehérvárra is elvitte a Citroën C3 WRC-t, ahol a nehézkés kezdés után annyira belejött, hogy három gyorsot is megnyert – aztán a végén szokás szerint kiállt a versenyből.

„Ugyanúgy ki fogunk állni a végén, mint eddig, nincs az eredményt illetően célkitűzésünk. Jóízűt szeretnénk versenyezni, élvezni a száguldozást és azt, hogy ilyen autóban ülhetünk. Ahogy a többi futamon is, csak szeretnénk részt venni, és jót autózni.”

Így érkezett meg Bútor Róbert és Tagai Róbert a Székesfehérvár Rallyra, ahol olyan jót autózott a páros, hogy három gyorsot is megnyert, és az abszuolút második helyén zárt volna, ha szokás szerint nem adja le a menetlevelét, hogy ne raboljon pontokat az ORB rendszeres résztvevőitől.

„Az első nap azért kicsi nehézkésen indult, azt gondoltam, hogy a tempónk elegendő lesz ahhoz, hogy ott legyünk az első háromban. Az első gyorson kiderült, hogy ez nagyon nem elég – mondta a RallyCafénak Bútor Róbert, akinek a Citroën C3 WRC-je most is lenyűgözte a nézőket. – A másodikon rá kellett tenni egy lapáttal, ami sikerült is, de már kicsivel túl volt a pillanatnyi komfortzónámon.”

A vasárnap viszont már kifejezetten jól sikerült, mindhárom győzelmét akkor érte el Bútor Róbert.

„Négyet tréningeztünk erre a versenyre, majdnem minden pálya ismeretlen volt a számomra – mondta a fokozatos gyorsulásról a rutinos pilóta. – Ugye a tréningen hatvannal lehetett menni, és mivel mi ezt annak ellenére is szigorúan betartjuk, hogy ez már nem jellemző a magyar ralira, nem mertem a hatvanas, nagyon lassú tempóról azonnal százötven-százhatvanra váltani. Egyszerűen hozzá kellett szoktatni a szervezetemet, gyorsról gyorsra igyekeztem előrelépni, és vasárnapra tudtunk annyira felgyorsulni, ami az élmezőny szintjéhez kell. Természetesen ezzel az autóval – ez mindenképpen komolyabb, mint az R5-ösök, de azt hiszem, hogy nem sokkal gyorsabb, nüansznyi különbségek vannak már csak. Nagyon kellett feszülnöm, a fiatalok iszonyatosan gyorsak. Örülök, hogy vannak – Mixi, Német Gabi, Velenczei Ádi is egyre gyorsabban és megbízhatóbban megy, minden elismerésem az övék.”

Fotó: Sári Péter

Bútor Róbert bevallottan jobban szeret murván versenyezni, de az idei Székesfehérvár Rallyt betonon rendezték – ennek a Citroën C3 WRC minden bizonnyal jobban örült, mint a pilótája.

„Az autó szempontjából pozitív volt ez a verseny, szinte hozzá sem kellett nyúlni, egy hátsó féktárcsa repedt el, de az mindig elreped aszfalton, egyedül azt cseréltük ki – vont mérleget Bútor Róbert. – Egyébként semmi nem lazult, nem lógott, nagyon jól bírja az autó az aszfaltot. Én jobban szeretek murván menni, improvizatívabb, élvezhetőbb, látványosabb a nézőknek is, de ez a verseny most aszfaltossá vált, remélem, hogy jövőre visszatér a murvára, és azon tudunk menni.”

No de hogyan tovább a közeljövőben?

„Igazából három versenyt terveztünk erre az évre, és az megvolt – válaszolta zárásként Bútor Róbert. – Most már csak a bónusz jöhet, ha jön. Megpróbáljuk összrakni a Nyíregyháza Rallyt, meglátjuk, hogy a támogatók és a saját pénztárcáink hogyan engedik – na meg a kedv, a csapat és a szabadidő… Azért próbálunk egy záró futamot menni az idén Nyíregyházán, de ha nem jön össze, akkor jövőre folytatjuk!”

Friss