back to top
2024. szeptember 12. 14:32

KezdőlapORB10 éve hunyt el a H-csoport egykori bajnoka, Pethő István

10 éve hunyt el a H-csoport egykori bajnoka, Pethő István

-

Tíz évvel ezelőtt augusztus 21-én az egész magyar ralitársadalom megdöbbenve fogadta a hírt, miszerint 42 éves korában elhunyt Pethő István, vagy, ahogy mindenki csak hívta, Tyutyu, aki halála előtt néhány hónappal még dobogón ünnepelt a szlovák Presov Rallyn. 

Pethő István első versenyére még az 1990-es évek közepén került sor, mi mással, mint a hazánkban oly népszerű Ladával, amivel nem kellett sok versenyen indulnia, hogy Tyutyu is igen népszerű legyen először a magyar rally fanok között, majd a környező országokban is. 

Azonban nemcsak látványos autózásával, de sokszor igen jó tempójával is kiérdemelte Tyutyu az elismerést.  

2003-ban, 31 évesen pedig a csúcsra is ért Lada VFTS-ével a legendás H-csoportban, ahol akkoriban olyan versenyzők alkották az élmezőnyt, mint Matics Mihály, Hodula Mihály, Osváth Péter, néhány versenyen pedig Balatonyi Árpád, valamint Varga Zoltán is beállt a csatázók közé, csakúgy, mint Zsírpapa, vagyis Zsíros Imre. 

Tyutyu 2004 végén aztán elköszönt a Ladától és előbb A-csoportos Toyota Celicára, majd Mitsubishire váltott. Először Evo VI-os Lancerrel harcolt a kategóriatársak ellen, majd eljutott az Evo IX R4-ig, mely az utolsó versenyautója volt. A japán márkával 2010-től már elkezdett néhány külföldi versenyre is járni, szlovák és mivel akkoriban az ORB-naptárában is szerepelt, a romániai Aradon is rajthoz állt, ahol 2011-ben a legjobb abszolút ORB eredményét elérve negyedik lett. 

A 2014. május 2-3-án rendezett szlovák Presov Rallyn pedig az abszolút harmadik helyet szerezte meg a szlovák mezőnyben. 

Akkor még senki sem gondolta volna, de ez volt az utolsó versenye, augusztus 21-én este érkezett a megdöbbentő hír, 42 évesen elhunyt Pethő István, akit családja mellett az egész magyar és szlovák rallytársadalom is gyászolt. 

Karrierje kezdetén Kipilla György töltötte be a navigátori szerepet, majd később többek között Ressely Balázs, Lovász Tibor, Rubóczky Attila, Igor Bacigál diktálta az itinert, utolsó versenyén pedig Csurja Jánossal az oldalán indult.  

Tyutyu, immáron 10 éve száguld az égi pályákon, de emlékét sosem feledjük.

Friss