back to top
2024. szeptember 17. 02:44

KezdőlapORBKettős öröm az ORB2-ben: Faltusz Dávid győzött, Baksai László bajnok!

Kettős öröm az ORB2-ben: Faltusz Dávid győzött, Baksai László bajnok!

-

A győri belvárosi gyorsaságin először az ORB2 mezőnye haladt végig, a szakaszt és a versenyt is a most bemutatkozó Faltusz Dávid, Csáki Zsuzsanna páros nyerte, míg Baksai László és Erdei Zoltán a könnyeivle küzdve ünnepelte meg a bajnoki címet.

Az utolsó napjához érkezett a II. WHB Győr Rally, amelynek leglátványosabb és a nézők száma alapján leginkább kedvelt szakasza a belvárosi gyorsasági. Hatalmas tömeg látogatott ki már délelőtt is a názői pontokra, könnyen elképzelhető, hogy megdől a tavalyi, húszezres nézőszám. Elsőként az ORB2-es mezőny ment végig a pályán, a szakasz pedig több kérdésről is döntött.

Például a kategória győzelméről, a hazai pályán versenyző Faltusz Dávidék ugyanis a lámpafényes szombat esti gyorsaságin, a jól ismert Rábaringen átvették a vezetést összetettben, négy másodperces előnnyel várták a belvárosi szakaszt. Annak ellenére, hogy óvatos versenyre készültek, odapörkölték a legjobb időt, így az élete első versenyén induló Faltusz Dávid Csáki Zsuzsanna navigálásával megnyerte a versenyt! Faltusz tavaly is ott volt Győrben, de jogosítvány híján csak a showtime-kategóriában ment körbe – az idén pedig berúgta az ajtót. Nem vállalunk nagy kockázatot azzal, hogy nem ez volt az utolsó győzelme…

„Még nem tudom felfogni, hogy megnyertük, kell egy-két nap, mire feldogozom – mondta a célban Faltusz Dávid, akit navigátora, Csáki Zsuzsanna percíz és higgadt versenyzőként jellemzett. – Nagyon örülünk, biztonságit akartunk autózni, de úgy látszik, megvolt hozzá a tempónk. A Rábaringen fordult meg a verseny, mi jól mentünk, Laciék becsúsztak, és álltak fél percet, de az is kellett hozzá, hogy mi nem csúsztunk be. Rendkívül boldog vagyok, hogy otthon tudtam megnyerni az első versenyemet. Nagyon jól szervezett verseny volt, végig élveztem, remélem, hogy jövőre is visszatérünk, és ugyanilyen jót tudok autózni. A belvárosi szakasz elképesztő volt, rengeteg néző, hatalmas flow, nem volt felgumizva, úgyhogy kicsit csúszott, de ez benne van.”

Faltusz Dávid
Forrás: Faltusz Dávid Facebook

Közben a bajnoki cím miatt is ment a matekóra, a bajnoki címért küzdő Rónavölgyi Endre, Percze Nándor páros ugyanis szombat délután futóműhiba miatt elszállt, így Baksai László, Erdei Zoltán kettős már Győrben bebiztosíthatta az elsőséget. Kicsit óvatos versenyzéssel ötödiknek jöttek be a belvárosi gyorsaságin, de maguk mögött tartották a Tamás Gyula, Sztrakon Bence kettőst, az abszolút második hellyel pedig megszerezték a bajnoki címet – a célban bizony a könnyeikkel küzdöttek.

„Huszonnyolc évet vártam a bajnoki címre, de gyorsan eltelik az idő, és úgy tűnik, későn érő típus vagyok – mosolygott Baksai. – Sokat dolgoztunk ebben az évben ezért, kellett hozzá egy kis szerencse is, de végig ott voltunk az elejében, talán mondhatom, hogy megérdemelten nyertünk, végre összejött egyszer nekünk is. Mindig elbuktunk valami nüanszon, elsősorban technikai hibákon, ez óriási élmény, és nagyon örülök. Köszönöm a csapatnak, Kasza Zoli bácsinak a motort, és a családomnak, hogy elviselték ezt a sok évet, amit ezzel a hülyeséggel töltök!”

Erdei Zoltán is keresgélte a szavakat, de azért összeszedte a gondolatait.

„Alig tudok megszólalni… Most számoltam össze, huszonöt évet töltöttem eddig a raliban, végigjártuk a ranglétrát, néző, komálós, szerelő, navigátor, versenyző. Sofőrként bajnok lettem, most navigátorként is sikerült, nagyon örülök neki.”

A bajnoki cím megszerzése miatt biztosan emlékezetes marad a II. WHB Győr Rally a párosnak, de Baksai Lászlót megkérdeztük, hogyan tetszett neki a futam.

„Őszinte leszek, kétségekkel vártuk a versenyt, mert sok kilométert kellett menni, de nagyon jó szakaszokat raktak össze a szervezők. Így, hogy bajnokok lettünk, ez a legjobb verseny, de ettől függetlenül is jók voltak a pályák. Ha jövőre is jövünk, fel kell kötni a gatyát, vannak azért helyek, ahol még sokat lehet gyorsulni. Most ennyit kellett kiadni magunkból, hogy meglegyen a bajnoki cím, nem akartunk kockáztatni.”

Eközben zajlott az élet az ORB1-ben is, a Ravazd-Tényő szakaszon Ollé Sasáék estek egy nagyot, szerencsére ők jól vannak, viszont olyan mélyre zuhant az autó, hogy feladták a versenyt. Klausz Kristófék kereket cseréltek ugyanott, egy kisebb malőr után felnit törtek. Miután az ORB2 elvonult a célceremóniról, kisvártatva megjött a belvárosi gyorsra az ORB/ORC és Historic mezőny is, a nézők pedig csak gyűltek és gyűltek.

Az ORB2 végeredménye itt olvasható.

Friss