2024. április 23. 10:55

KezdőlapNE VEDD ELIfj. Kiss László rallycrosszal és a Legendák Tornájával kezdi a szezont, de...

Ifj. Kiss László rallycrosszal és a Legendák Tornájával kezdi a szezont, de épül a rallyautó is

-

Jó hangulatban és eredményesen akar versenyezni ifj. Kiss László azokon a futamokon, ahol elindul ebben az évben. A húsvéti hétvégén a Matador Nemzetközi Rallycross Fesztivál mellett ott lesz a Legendák Tornáján is.

Tavaly két versenyen indult a Speedbox pilótája. Máriapócson döntőbe jutott, a nyirádi szezonzárón pedig az elődöntőig menetelt. Ebben az évben is a munka és a család az első, de talán egy kicsit több idő jut a versenyzésre is. Ifj. Kiss Lászlót az első futam előtti tesztre menet értük el.

Minimális fejlesztést kapott a Peugeot, de a nagy változásokat elhalasztottuk. Terveztük, hogy egy alublokkos, nagynyomású befecskendezéses  motort fejlesztünk, de ez elég komoly beruházás lett volna. Mivel ebben az évben sem megyek teljes szezont, elhalasztottuk” – mondja a miskolci versenyző, majd azt is kifejtette, hogy miért nem megy teljes szezont.

„A munkahelyi elfoglaltságok és a család miatt csak azokon a pályákon akarok menni amik nekem tetszenek, és az időmbe is belefér. A Nyirádi Eb-re beneveztünk, de még nem tudom, hogy elfogadták e vagy sem, mert limitálva van az indulók száma. Máriapócson Húsvétkor mindenképp indultam volna, hiszen hazai pálya. Ha Nyirádon el tudok indulni az Eb futamon és tetszik, akkor még pár EB futamon szívesen mennék, és ha Nyirádon lesz Ob futam ott is rajthoz akarok állni.”

„Azt szoktam mondani, hogy úgy szeretnék menni, mint a raliban Bútor Robi: kevés versenyen indulnék, de azt vérprofin akarom csinálni. Mondanám, hogy az is fontos, hogy érezzük jól magunkat, de ha jó sikerül egy verseny, akkor ez már magától értetődik.”

ifj. Kiss László
foto: SPEEDBOX Racing Team

Rallycross után váltott rallyra, majd vissza ifj. kiss László, és hiába hasonlít a két szakág, különbségek azért jócskán vannak – gondolja az újságíró, majd elégedetten hallgatja amikor a versenyző igazolja a gondolat helyességét.

A legnehezebb a gumik kiismerése volt, még mindig nem vagyok velük teljesen kibékülve. Ezek ballonosabb gumik, olyan, mintha murvagumikkal mennénk aszfallton. Picit nehéz volt a féktávokon a visszajelzést megéreznem, de összességében jól érzem magam az autóban” – mondja Laci, aki a bajnokságban is jól érzi magát. A bajnokság nagyon színvonalas. Kárai Tamás a vb, Eb, ob és egyéb bajnokságokban szerepléssel és a sok fejlesztéssel szerintem a mezőny előtt jár egy picit, de a többiek is magas színvonalon vannak, így a hazai bajnokság szerintem a jobbak közé tartozik. Az autók jók, többféle márka versenyez, szerintem a szurkolók is jól érzik magukat a pálya szélén.”

A nézők sem felejtették el a korábbi bajnokot, és úgy tűnik azt is örömmel veszik, hogy még mindig pokoli gyors a 600 lóerős Peugeot-val.

„Máriapócson és Nyirádon is nagyon sokan jöttek oda hozzám. Jól esett, hogy emlékeznek rám, és most is figyelemmel kísérnek, szurkolnak nekünk.”

ifj. Kiss László
foto: SPEEDBOX Racing Team

Ifj. Kiss László felesége Kissné Varga Zsuzsanna mostanában itiner helyett mesekönyveket olvas. Micimackó kalandjai sem tudják feledtetni a versenyek hangulatát, így ha teheti ő is ott van a pálya szélén.

„Amikor a gyerekek mellett megteheti, akkor eljön a versenyekre. Nem titok, hogy nagyon hiányzik neki a versenyzés. Szeretnénk is rally futamon is indulni. Megvan még az Evo VI-osom, amit szeretnénk még fejleszteni, egy nagyon színvonalas és gyors autót építeni belőle, és azzal szeretnénk majd menni. Ez sajnos nem mostanában lesz, mert még csak most kezdődik az autó újjáépítése” – árulja el a remek hírt ifj. Kiss László.

2022 Húsvétja mindenképp bekerül a haza autósport krónikáiba, hiszen a Legendák Tornája olyan kuriózum, ami reméljük egy hosszú sorozat első versenyét jelenti. A Kiss család két versenyzővel is képviselteti magát a RabócsiRingen Húsvét hétfőn.

„Örülök, hogy újra egy pályán versenyezhetek az öcsémmel, és az is egy elismerés, hogy meghívtak egy ilyen eseményre. Érdekes kihívás lesz, mert driftautóval még sosem mentem. Most persze úgy vagyok vele, hogy örömautózás lesz, de amikor a rajthoz állunk, abban a pillanatban már mindent beleadunk. Szerintem ezzel mindenki így van, ezért biztos vagyok benne, hogy nagyszerű esemény kerekedik belőle. Remélem sok néző eljön, és az is fontos, hogy jótékony cél érdekében lépünk pályára” – fejezte be Laci, majd a mondat vége után pár perccel már a Peugeot kormánya mögé ült.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Rallycafe

Friss