2024. április 25. 13:12

KezdőlapNE VEDD ELKotán Péter is a RabócsiRingen tölti a Húsvétot

Kotán Péter is a RabócsiRingen tölti a Húsvétot

-

Örökös magyar bajnokunk nélkül nincs rallycross szezonnyitó, és a Legendák Tornája is elképzelhetetlen lenne nélküle, Kotán Péter is ott lesz a Matador Nemzetközi Rallycross Fesztiválon és a húsvét hétfői versenyen is.

Ha minden jól megy, akkor én is el tudok indulni a futamon és ezzel megkezdjük sorozatban  a 36. szezonunkat. Magán az eseményen viszont mindenképp ott leszünk, mert két éve már, hogy Lackó Lehelnek építem a Super–1600 autóját és mentorálom is őt. Ebben a szezonban a cél a bajnoki cím, úgyhogy elsősorban arra koncentrálunk.

Hétfőn pedig ott a Legendák Tornája, amire megtiszteltetés, hogy Rabócsi Tibor meghívott, és természetesen örömmel mondtunk igent a felkérésre” – sorolja a programot Kotán Péter, aki bár mindig készségesen felveszi a telefont, de arra, hogy beszélgessünk már időt kellett találni a munka-család-felkészülés Bermuda-háromszögén belül. Az interjú összejött, és hogy ne csak szakmázzunk, a húsvéti sonka kérdésköre is előkerült, aminek elfogyasztása szintén komoly logisztikát igényel majd.

“A versenyen történő sonkaevés megszokott dolog nekünk, azt is mondhatnám, hogy lassan hagyomány. A 36 éves pályafutásomból 30-ban biztos, hogy volt Húsvétkor verseny. Régen Szombathelyen, aztán átkerült Máriapócsra, így nekünk talán az lenne furcsa, ha nem a szervizparkban ennénk a sonkát. Ebben az évben a locsolást kell majd megoldanunk, mert most Húsvét hétfőn is a pályán leszünk.”

Kotán Péter
foto: STom/Kotán Péter

A kérdés Kotán Péter esetében is adódik, hogyan fog megbirkózni a 35 éves beidegződésektől gyökeresen eltérő szakágak autóival?

“Szerintem a driftautó lesz a legnagyobb kihívás, mert olyannal még sosem mentem. Hátsókerekes tapasztalatom van, de a drift teljesen más lesz. Ennek ellenére azt gondolom, kihívás, és igyekszem a legjobban megoldani. Amatőr gokarttal pár éve többször mentem, mert a gyerekeimmel gokartozgattam. Aztán amikor gyorsabbak lettek, akkor úgy gondoltam, hogy ezt ne erőltessük tovább. De természetesen megmérkőzünk ezekkel is. 

Talán a három közül a Suzuki hibrid áll hozzám a legközelebb. Persze van, aki itt nagy előnyben lesz, mert egy fél szezont ment ezzel az autóval, de ahogy hallom olyan „ellenfél” is van aki hetek óta tréningezik. Én nem szakítok a „hagyományokkal, itt is edzés nélkül állok oda a starthoz” – mondja az örökös magyar bajnok, és a hangjában ott az a csak bajnokokra jellemző versenyláz, ami miatt biztosak lehetünk benne, hogy amint megkapja a rajtjelet mindent bele fog adni a pályán. Persze ezt tagadja, a versenyautón kívül benne is győz a racionalitás:

A rendezvény lényege, hogy olyan pilótákat sikerült összetoborozni, akiket már nagyon várnak a nézők. Nem is arról szól majd, hogy ki a legjobb, hanem az a lényeg, hogy jó hangulatú rendezvény legyen, és a nézők is közelebb kerülhessenek hozzánk versenyzőkhöz.

Fontos az is, hogy segítünk vele, de bízom abban, hogy jövő évben már nem azért kell versenyezni, hogy segítsünk, hanem azért mert ennek kapcsán elindul egy hagyomány, amit folytatni fogunk. Sok olyan pilóta van, akit meg lehet még hívni, és lehet, hogy idén kedvet kapnak hozzá” – foglalja össze a célokat Péter.

Ez után azt is elárulja, hogy néhány évvel ezelőtt a Dubaiban megrendezett autocross versenyen is rajthoz állt, ahol a sivatagban vezetett életében először versenyen Super Buggy-t, ami szintén egyedi képességeket igényel.

Valahogy nem meglepő az a mondat, hogy azzal a járművel is egészen jól elboldogult…. Azzal, hogy a Legendák Tornája Húsvét hétfőre került, a rendező egész hétvégés programot kínál a rajongóknak. A rallycross nézőknek érdemes lesz egy nappal tovább maradni, más szakágak szurkolói pedig jól teszik, ha már vasárnap kimennek a pályára.

“Úgy gondolom, hogy ez jó a rallycrossnak is, remélem sokan lesznek, akik ha már elutaznak Máriapócsra, akkor előbb érkeznek, és megnézik a rallycross versenyeket is. Van is egy építő javaslatom, jövőre lehetne egy kombinált jegyet is kibocsátani, ami az egész hétvégére érvényes” – mondja Kotán Péter, aztán persze áttérünk a rallycrossra is. Első kérdés a technikaváltásról szól, a válasz pedig nem meglepő.

“Marad a Ford. Bízom benne, hogy év közben tudunk fejleszteni is rajta, hogy még közelebb kerüljünk az élmezőnyhöz. Ha ez sikerül, akkor megismételhetjük azt a teljesítményt, mint két évvel ezelőtt Kakucson ahol vezettük a Supercars döntőt és megmutattuk, hogy ha összeáll minden, akkor ott vagyunk az élmezőnyben. Most azonban a legfontosabb, hogy ott legyünk a rajtnál, ehhez kell még néhány éjszaka a műhelyben.”

Kotán Péter
foto: STom/Kotán Péter

Bízunk benne, hogy így lesz, a korosodó kasztniba bújtatott csúcstechnika még mindig megdobogtatja a szíveket. A fiatalok rácsodálkoznak, az idősebbeknek pedig mindig élmény egy Escort Cosworth. Sajnos tavaly csak három versenyen láttuk Kotán Pétert.

Így adta ki a lehetőség. Nyirádon mindenképpen mentünk volna, bár sajnos sok szerencsénk nem volt, mert minden elromlott ami elromolhatott. Idén meglátjuk mi fog beleférni. Az időterv is szorosabb ebben az évben, a két fiam most érettségizik, akik oszlopos tagjai a csapatnak, ezért ez megnehezíti a helyzetünket a tavaszi szezonban. Kristóf a média ügyekkel foglalkozik ,Krisztián pedig az autó felkészítésében vállal jelentős részt, de most az iskolára is koncentrálniuk kell” – vázolja az idei terveket, aztán a harmadik szerepre a Super-1600-as projektre térünk át.

A két csapat a szervizparkban is összenőtt.

“Közös a szervizparkunk. Ha nem indulok akkor még spotterrelek is Lehelnek. A párom Betty és  Noémi felel a cateringért ahogy mostanában szokás nevezni, de  a fiúk is kiveszik a részüket a munkából, így a két csapat közösen dolgozik. Nem szabad elfelejteni Dr. Laczkó Lászlót aki szintén oszlopos tagja a csapatnak, ő az Astra kupában versenyez.”

“Azért vállaltam fel ezt a projektet, mert Lehelben azt látom, mint az én fiatalkori önmagamban. Lelkes, tehetséges, és ami nagyon fontos, hogy ott van a műhelyben, együtt csináljuk az autót, tudja, hogy milyen technikával versenyez. Ezt el is vártam tőle, és szerencsére érti is, hogy ez miért fontos. Megvan benne a kellő alázat és lelkesen részt vesz a folyamatokban.”

Kotán Péter
foto: STom/Kotán Péter

A végére már csak egyetlen kérdés maradt. Mikor lesz elégedett hétfő este Kotán Péter?

“Ha mi is tudunk indulni és ott leszünk a rajtnál. Ha Lehel feláll a dobogóra, ideális esetben a legfelső fokára, és ha hétfőn nem szégyenkezve jövünk el a Legendák Tornájáról és nem azt mondja a közönség, hogy ő már csak egy „ legenda.”!

Nos, ez utóbbitól nem tartunk…

Kotán Péter
foto: STom/Kotán Péter
Forrás:Rallycafe

Friss