hétfő, október 3, 2022
KezdőlapRXFicza nem viccel, győzelemmel kezdte az idei szezont

Ficza nem viccel, győzelemmel kezdte az idei szezont

-

- Hirdetés -

A bajnokság második versenyén kapcsolódott be a rallycross STC-2000 kategóriájába ifj. Ficza Ferenc, aki első versenyén rögtön győzelemmel mutatkozott be.

„Várakozáson felül sikerült a hétvége. Nem gondoltam volna, hogy azonnal fel tudom venni a versenyt az élmezőnnyel. Ez a szezonra nézve is nagyon pozitív, de persze még meglepődhetünk. Az első lépés az volt a hétvégi sikerhez, hogy egy nagyon jól felkészített autóval érkeztünk a versenyre. Ehhez kellett az EAK M-Sport áldozatos munkája és sok-sok ember kitartása, nagyon köszönöm nekik ezt a munkát” – kezdte az értékelést ifj. Ficza Ferenc.

- Hirdetés -

Az első szabadedzésen már látszott, hogy ezen a hétvégén Ferivel is számolni kell majd az STC-2000-ben. Rögtön a legjobb idővel nyitott, de a második szabadedzésen már romlottak az idők, ám ennek magyarázata elég egyszerű.

„Csak joker köröket mentem, így az leggyorsabb köröket nem én futottam. Viszont ha a jokereket hasonlítjuk össze, ott is sikerült a legjobbnak lennem. Persze ehhez kellett az is, hogy az autó tökéletesen működjön. A pluszt pedig az adta, hogy az első pillanattól kezdve jól éreztem magam a Peugeotban. Kezes, jól mozog, élmény vele menni. Persze a beállításokban és bennem is sok van még, ezen dolgozni fogunk a következő versenyek előtt” – magyarázta Fecó.

Ficza
foto: EAK M-Sport
- Hirdetés -

Az első kvalifikáción aztán már összecsapott Fecó és Castoral, egy kisebb ütközés is volt közöttük, így Körmöczi Gergő nyert Castoral és Ficza előtt. Mint később kiderült, Fecó számára ez volt a mélypont a versenyen.

Kicsit elütöttem a futóművemet, aztán szétestem fejben is. Szerencsére tovább léptem, így már csak egy probléma maradt, hogy a rajtjaim nem voltak jók. Mindenki jobban rajtolt mint én, de szerencsére az autóm az első métereken jobb volt, mint Janzer Gyuri és Borka Petié, így az indulásnál összeszedett hátrányomat a kocsi ledolgozta az első kanyarig”-  mondja nevetve Feri, aki a második kavlifikációtól már minden futamot megnyert. Aztán azt is hozzáteszi sportszerűen, hogy ha nincs Körmöczi és Castoral motorproblémája, akkor minden másképp alakult volna. Ennek ellenére a szabadedzéseken futott legjobb idők, és a győzelem magáért beszél, és a pontok is jól jönnek majd a végelszámolásnál.

Ficza
foto: EAK M-Sport

„Nyilván sokat segített a hétvégi teljesítményben az is, hogy nem volt murva a pályán. Nagyon szeretem a murvát, az MX-5-tel is, és a tanulóim autóival is mindig évezem, ha laza talajon megyek, de a pályaautós rutinom itt közrejátszott az eredményben. Összességében nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen a hétvége előtt örültem volna, ha Gergő és Castoral mögött ott tudok lenni a dobogón. Hiányérzet épp emiatt van csak bennem, mert valóban szomorú vagyok, hogy nem tudtunk megmérkőzni a döntőben. Tudom, versenyzői közhely, őszintén mondom, vártam a csatát, még úgy is, hogy ha nem nyerek, hanem csak mögöttük végzek. De hát ilyen az autósport, remélem Máriapócson már senkinek sem lesz technikai gondja. Az előtt a hétvége előtt még tervezünk egy tesztet, és úgy folytatjuk a küzdelmet a bajnoki címért.”

„Nagyon örülök Borka Peti harmadik helyének is, hiszen ő a tanítványom. Most az a helyzet, hogy a pályán ellenfelek vagyunk, de ez nem okoz gondot. Sőt, azt érzem, hogy a kategóriában a többiekkel is csak a pályán vagyunk ellenfelek, amint vége a versenynek nagyon jó a viszony mindenkivel. remek csapat jött össze az STC-2000-ben, örülök, hogy itt versenyezhetek” – fejezte be Ficza Feri.

Folytatás a hazai bajnokságban június első hétvégéjén a Rabócsiringen.

Ficza
foto: EAK M-Sport
- Hirdetés -
SourceRallycafe

Friss