2024. március 28. 12:33

KezdőlapRXRépási Róbert kategóriát váltott a Rallycross Eb részvételért

Répási Róbert kategóriát váltott a Rallycross Eb részvételért

-

A szurkolók mellett a versenyzőknek is nagyot dobbant a szíve, amikor kiderült, hogy 2022 május 21-22-én újra lesz Rallycross Eb futam Nyirádon. Répási Róbert a hír hallatán azon kezdett el dolgozni, hogy a pályán élhesse át az élményt. A népszerű rallycross pilóta ennek érdekében feljebb lépett a Super-1600-as géposztályba, így sikerrel nevezett az Eb EURO RX3 mezőnyébe.

„Amikor megtudtuk a csapattal, hogy végre visszatér Magyarországra a Rallycross Eb, azonnal eldöntöttük, hogy mindent meg kell tennünk, hogy részt vehessünk rajta. A kategóriaváltás is ennek köszönhető, ezért indulunk idén a Super-1600-as kategóriában. Azt gondolom, hogy az Eb a rallycross egyik csúcsa, a nyirádi pálya pedig a világ egyik legigazibb rallycross pályája, ami a kedvenc pályáim közé tartozik. Ez olyan kombináció, amit nem lehetett kihagynom, hiszen nekem már nincs olyan sok időm ebben a sportágban, mint a huszonéves fiataloknak. Itt a lehetőség, remek csapatom van, jó az autónk, ezért neveztünk erre a versenyre” – magyarázta Répási Róbert az indulás okát, majd azt is elárulta, mit szeret ennyire a Nyirád Racing Centerben,

„Egyre inkább az aszfalt dominál a rallycross pályákon, ami miatt egy-egy verseny inkább pálya- és gokartverseny hangulatú. Mi még a klasszikus pályákon nevelkedtünk, murvás, dobálós, bukkanós szakaszokkal, ahol izgalmasabbak a versenyek. Nyirád őrizte meg leginkább ezt a karaktert, olyan sodrós, murvás szakaszok vannak, ahol igazán lehet élvezni az autózást és az egymás elleni csatákat.”

Répási Róbert természetesen tavaly sem hagyta ki Nyirádot. Az Ob zárófutamán a dobogó tetejéig jutott, így szívesen emlékszik vissza az utolsó nyirádi szereplésre.

„Tavaly már tökéletes volt a nyomvonal, szerintem Eb minőség volt az út felülete. Más, alapvetően aszfaltos pályákon előfordult, hogy magasabbra kellett emelni az autót, mint a nyirádi murvás pályán. Olyan minőségű Nyirád sem mostanában volt, mint tavaly, és idén tudomásom szerint még ahhoz az állapothoz képest is rengeteget fejlődött a nyomvonal is, és a környezet is.”

A pálya fejlesztése, és az Eb visszatérése Kárai Tamásnak és csapatának köszönhető. Répási Róbert is elismeri azt a munkát, amit ez a csapat elvégzett a Nyirád Racing Centeren.

„Azt gondolom, hogy olyan kézbe került a pálya, aki elkötelezett az autósport és a rallycross iránt. Remélem, hogy ez a lendület ki fog tartani és akár világbajnoki szintig is eljutnak. Ehhez sok erőt, energiát és kitartást kívánok nekik.”

Répási Nyirád
foto: Répási Róbert

A versenyzők egyöntetűen ott akarnak lenni a Rallycross EB idei első versenyén, és Répási Róbert az esetleg hezitáló nézőket is arra bíztatja, hogy ne gondolkodjanak, május 21-22-én Nyirádot válasszák.

„A látvány, amit a Vörös Katlan nyújt és az a parázs harc, ami ott lesz látható, ritkán adatik meg egy magyar nézőnek. Most itt a lehetőség, hogy hazai pályán, testközelből figyelhessék azt a versenyt, amivel a 2022-es nemzetközi rallycross szezon elkezdődik. Ilyen szintű mezőnyt Magyarországon ritkán látni, így aki teheti, jöjjön el, nézze meg a versenyt és szurkoljon nekünk. Biztos vagyok benne, hogy aki ott lesz, két felejthetetlen nappal zárja azt a hétvégét.”

Répási Róbert ebben az évben már egy Super-1600-as Skoda Fabiával versenyez. A tavalyi évben ugyanezzel a márkával, de az STC-2000 kategóriában indult, és lett harmadik az év végi értékelésben. A hazai bajnokságban két futamon már ismerkedett az új autóval, és már a dobogóra is felállhatott.

„Az első verseny inkább csak teszt volt, mivel későn tudtunk nekifogni az autó építésének. Ott nem volt elődöntő, így nem sikerült döntőbe jutnunk. A második hétvégén, ugyan sikerült a dobogó második fokára állnunk, de tudjuk, hogy még sokat kell tesztelnünk, hogy az Eb-re megtaláljuk a legjobb beállításokat. Az autó nagyon tetszik, finomabb mozdulatokat igényel, mint a 2 literes autó, mert nem lehet nyomatékból autózni. Nagyon sok nagyon ügyes fiatal versenyző van a kategóriában, akik harcosabbak mint gondoltam, de felvesszük velük a kesztyűt. Nagy elvárásaink nincsenek az Eb-hétvégére, hiszen nem mi vagyunk a favoritok. Üzembiztos autót szeretnénk, hogy minden futamon tökéletesen működjön a kocsi. Ha a mezőny közepén tudunk végezni akkor már nagyon elégedett lennék, de valójában már az is hatalmas dolog, hogy egy hazai rendezésű Eb futamon elindulhatok a magyar közönség előtt” – fejezte be Répási Róbert.

A Szerencsejáték Zrt. által támogatott rendezvényen 35 versenyző áll rajthoz Euro RX1 és Euro RX3 kategóriában.

Répási Nyirád
foto: Répási Róbert

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss