2024. április 20. 14:04

KezdőlapF1600 lóerős Subaruval csapatta Amerika legveszélyesebb útján a volt F1-es pilóta (videó)

600 lóerős Subaruval csapatta Amerika legveszélyesebb útján a volt F1-es pilóta (videó)

-

A hétköznapokon nem nagyon lehet száguldozni a Sárkány Farka néven elhíresült útszakaszon, de Scott Speed a Red Bull jóvoltából most megtehette.

Nem akármilyen élményben volt része a 2006-ban és 2007-ben a Toro Rossóval a Forma-1-ben induló, az utóbbi tíz évben javarészt ralikrosszban versenyző és bajnoki címeket nyerő Scott Speednek. A 39 esztendős amerikai a Red Bull Rally jóvoltából Amerika egyik legveszélyesebb, egyúttal legélvezetesebb, 18 kilométeres, 318 kanyarból álló, Tail of the Dragon néven (A Sárkány Farka) elhíresült útszakaszán tehette próbára magát és 600 lóerős Subaruját még tavaly, a Red Bull azonban csak most tette közzé a felvételeket az eseményről, így mi is most tudunk csak ámuldozni rajta.

Az Észak-Karolina és Tennessee államok határán húzódó 129-es út ezen szakasza az autósok és motorosok egyik paradicsoma, ahová kifejezetten azért utaznak el emberek, hogy a festői a környezetben, nemzeti parkok, erdők és folyók mellett autózzanak, vagy motorozzanak egyet.

Scott Speed, Subaru WRX STI
Festői környezet Fotó: Red Bull Content Pool

Az átlagosan 56 méterenként kanyart tartalmazó útszakaszra a hétköznapokon spéci szabályok vonatkoznak, például tilos az előzés, de ha valaki gyorsabb, azt el kell engedni az erre a célra kialakított helyeken. A sebességhatár 30 mérföld/óra (48 km/h), de nyugodtak lehetünk afelől, hogy rengetegen nem tartják be. Olyan nagyon sokkal többel persze nem lehet menni, mert a kanyarok legtöbbje szűk és beláthatatlan, úgyhogy így is rendszeresek a balesetek. Scott Speed viszont azért ment, a Red Bull ugyanis lezáratta neki a teljes útszakaszt, így nem kellett a forgalommal megküzdenie.

A Subaru WRX STI 600 lóerős, négykerék-meghajtású ralikrossz változatával száguldozó amerikai idejéről a Red Bull semmit nem árult el, de nem is ez a videó lényege, hanem az, hogy lélegzetelállító felvételeken bemutassa, mennyire nehéz ez az útszakasz, és Speed – nevéhez méltón – milyen tempósan robog végig rajta.

Íme:

Egy kis extra:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss