2024. március 28. 16:22

KezdőlapRXÚjabb ötszörös világbajnoka van az autósportnak

Újabb ötszörös világbajnoka van az autósportnak

-

Barcelonában a Rallycross vb második napján Johan Kristoffersson megnyerte a World RX futamot, ezzel a bajnokság utolsó előtti fordulójában bebiztosította ötödik vb elsőségét is. Az RX2e-ben is bajnokot avattak, Viktor Vranckx nyerte a 2022-es szezont.

Stílusosan nyerte meg a rallycross történetének első csúcskategóriában kiírt elektromos világbajnokságát Johan Kristoffersson. A címvédő minden vasárnapi fordulóban első lett, ezzel megszerezte a maximális 20 bajnoki pontot. A tabellát 162 ponttal vezeti, mögötte a vasárnap második helyen végző Timmy Hansennek 123 pontja van, így a szezonzáró nürburgringi hétvégén már nem érheti utol az immár ötszörös bajnokot.

Kristoffersson
foto: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Johan Kristoffersson 2017-ben lett először világbajnok, előtte Pettre Solberg kétszer, majd 2016-ban Mattias Ekström volt a rallycross világbajnoka. A svéd 2018-ban megvédte címét, aztán 2019-ben Timmy Hansen lett bajnok, igaz Kristoffersson nem is indult, mert a WTCR-ben versenyzett. 2020-ban visszatért a sorozatba és háromszoros bajnokként fejezte be az évet. Egy évvel később Ekström csapatában megmutatta, hogy nem csak Volkswagennel hanem Audival is bajnok tud lenni. Emlékezetes szezon volt, Timmy Hansennel pontegyenlőséggel végeztek, Kristoffersson azonban egyel többször, három alkalommal győzött és ezzel bajnok lett.

2022-ben a finoman szólva is döcögősen induló technológia váltás sem akadályozta meg a svédet abban, hogy hatalmas fölénnyel megszerezze ötödik bajnoki címét és ezzel nem csak a rallycross, hanem az autósport történelemkönyveiben is kiemelt helyre került.

foto: @World / Red Bull Content Pool

Barcelonában az RX2e hozott nagyobb csatákat. A magyar szurkolók Nyirádról ismert „kedvence” Patrick O’Donovan a középdöntőben ismét nagyot alkotott, újra egy hazai versenyzővel tolt ki, és ezt most szó szerint lehet érteni.

A nagyszerű akció 10 másoperces büntetést ért, ezzel a döntőbe már nem jutott be, ott nem tudott újabb ámokfutást rendezni. A döntőt Isak Sjökvist nyerte Victor Vranckx előtt, de a belgának bőven elég volt a hétvégén gyűjtött 16 bajnoki pont ahhoz, hogy világbajnok legyen.

Vranckx
Viktor VRANCKX foto: @World / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss