2024. április 24. 18:15

KezdőlapRXAz Európa-bajnok indulhat a vb futamon

Az Európa-bajnok indulhat a vb futamon

-

Anton Marklund a Rallycross-világbajnokság utolsó versenyhétvégéjén a világbajnoki mezőnyben indul egy Seat Ibiza RX1e-vel.

Szeptember elején Belgiumban véget ért a Rallycross Európa-bajnokság. Anton Marklund már bajnokként örömautózott és nyert, de talán ő sem gondolta, hogy ebben a szezonban még kap egy hatalmas lehetőséget.

A Rallycross-világbajnokság utolsó versenyhétvégéjén a Nürburgringen üzleti elfoglaltságai miatt nem tud rajthoz állni René Münnich, ezért szüksége volt egy beugró versenyzőre. Az Európa bajnokra esett a választás.

Anton Marklund fantasztikus szezonja Nyirádon kezdődött, a magyar versenyhétvégén dominált, Höljesben is nyert, a harmadik győzelmét pedig Belgiumban szerezte. Ezzel háromszor bajnok lett, 2012-ben a túraautók közt szerezte első címét, majd 2017-ben a Supercar kategóriában lett első.

A 29 éves Marklund egy évvel ezelőtt szerepelt utoljára világbajnokságon a Nürburgringen, egy Hedströms Motorsport által felkészített Hyundai i20-assal, és négy dobogós helyezést szerzett eddig a vb-n. 2019-ben Norvégiában a technikai szabályok megsértése miatt a győzelmet vették el tőle.

Münnich
foto: Fia World Rallycross / Red Bull Content Pool

Marklund most újra esélyt kapott, hogy megmutassa, helye van a vb mezőnyben. Igaz ezzel több pilóta is így van, de mivel továbbra sem készült el több elektromos RX1e autó, a bajnokság továbbra is nyolcszereplős. A részvételre csak helyettesítéssel van esély.

„Minden gyorsan összeállt. Szombat este felhívott a mérnököm, Laurent, aki mentorként és menedzserként is segít egy kicsit. Mesélt a javaslatról, és azt mondta, hogy mindössze tíz percem van a döntésre. Nem volt előttem a naptáram, de egyátalán nem kellett gondolkodnom a válaszon!” – mondta Marklund.

Fantasztikus évem volt az Európa-bajnokságon, és mindent elértem, amit elterveztem. Valóban azt hittem, hogy Spa után vége a szezonomnak – még az összes versenyfelszerelésemet is elraktam télre –, de az új elektromos World RX autók egyikével versenyezni nem az a lehetőség, ami minden nap felmerül, szóval igent kellett mondanom” – indokolt az Európa-bajnok.

A szezon utolsó fordulóját november 12-13-án rendezik a Nürburgringen. Az eredeti időpont júliusban lett volna, de az RX1e autók fejlesztésének elhúzódása miatt halasztottak. Az évzárót is dupla hétvégére tervezték, de a legfrissebb időrend szerint csak egy forduló lesz, szombaton a három előfutammal, vasárnap a progression versennyel, az elődöntőkkel és a döntővel.

foto: Fia World Rallycross / Red Bull Content Pool

 

Friss