2024. április 27. 03:49

KezdőlapRXEgy 15 éves tini felel a világbajnok abroncsaiért

Egy 15 éves tini felel a világbajnok abroncsaiért

-

Johan Kristoffersson sikeres rallycross világbajnoki címét segítő csapattagok között volt egy 15 éves fiatal, aki először a padlót kezdte söpörni, és végül az ötszörös világbajnok gumijait menedzselte.

A hatodik osztály Svédországban a gyakorlati időt jelenti, és vérében a versenyzéssel talán elkerülhetetlen volt, hogy a fiatal Einar Friberg a motorsportban keressen lehetőséget. A motorsportos elkötelezettség nem véletlen, édesapja, Erik Per Eklund rallycross autóin dolgozott, nagyapja, Ove ‘Findus’ Friberg autókereskedő és rallyversenyző volt, míg dédapja, aki után a nevét is kapta, az a Svédországban legendás Sulviks-Einar volt, aki saját járműveit tervezte.

Einar Friberg jösseforsi otthonától alig néhány kilométernyire van a Kristoffersson Motorsport műhelye, így logikus volt, hogy azt a csapatot kereste meg először. Miután bemutatkozott a csapatfőnöknek, Tommy Kristofferssonnak, azzal kezdte, hogy a csapat versenyautóit mosta. Később visszatért az iskolai szünetben, hogy tovább dolgozzon a KMS műhelyében.

Kristoffersson
foto: Kristoffersson Motorsport

A tavalyi szezon előtti teszteken – a World RX új elektromos korszakának kezdete előtt – Einar már a Johan Kristoffersson Volkswagen RX1e-jén a gumikat gondozta, és ezt a szerepet a bajnokság során végig megtartotta.

„Amikor meghallottam, hogy Tommy felolvasta a nevem, mint állandó csapattag, libabőrös lettem. Hellben annyit dolgoztam, amennyit csak tudtam, minden időpontot felírtam, próbáltam nyomon követni az időjárást, ellenőriztem a gumik hőmérsékletét, és beszéltem Johannal arról, hogy melyik futam mennyire fontos neki” – mondta a fiatal gumifelelős az első versenyről.

Kristoffersson
foto: Kristoffersson Motorsport

A hétvége győzelmet hozott – Kristoffersson World RX pályafutásának 28. sikerét –, de fiatal gumimenedzsernek fel kellett áldoznia saját versenyzői pályafutását, hogy megvalósíthassa azt az álmát, hogy egy világbajnoki címet nyert csapatnál dolgozzon a sportág csúcsán. A svéd Crosskart Bajnokságban szerzett két bronzéremmel Friberg egyértelmű tehetség a volán mögött is, de választását úgy írja le, hogy „megéri áldozatot hozni”.

Einarnak más kompromisszumokat is meg kellett kötni, de annak ellenére, hogy sokszor hiányzik az iskolából, hogy a KMS-t minden eseményen elkísérhesse, a tanulmányi eredménye is kiváló. A tehetségének és szorgalmának köszönhetően, hogy ki tudta hagyni a negyedik osztályt, így most jár a felső tagozat első évében, egy évvel fiatalabb, mint a legtöbb jármű- és közlekedési szakos osztálytársa.

Tavaly sokat voltam távol az iskolától, de az a célom, hogy kamionsofőr legyek. A csapattal való utazás nagyszerű lehetőség arra, hogy tapasztalatokat szerezzek erről. Tökéletes a kamionnal utazás ahhoz, hogy mindent megtudjak a szállítási szabályokról, a vezetési időkről, a jegyekről és egyéb dolgokról. A versenyhétvégéken gyakorolom az idegen nyelvet, az idő legalább 80 százalékában angolul beszélek. Be kell pótolnom, amit az iskolában kihagyok, de megéri” – mondja szerényen a fiatal szakember.

Einar
foto: Kristoffersson Motorsport

A sok utazás emellett rengeteg személyes felelősséget is jelentett. Tavaly októberben Barcelonából Fribergnek egyedül kellett hazajutnia. Egy rossz repülőtéri terminál és késői kapuváltás kalandossá tette az utat, de mint bevallja, arra nevelték, hogy önálló legyen.

Einarban egy kicsit magam is látom” – mondja a világbajnok. „Körülbelül vele egyidős voltam, amikor elkezdtem a csapatban dolgozni. Remekül teljesít, és nem vagyok meglepve, hogy ilyen gyorsan feljutott a ranglétrán. Mindig ott van, és szívesen tanul, a tapasztaltabb szerelők nyakán lóg. Ha pedig jó munkát végzel, akkor hamarosan fontosabb feladatok elé kerülsz.”

Ezeket erősíti az idősebb Kristoffersson is, aki elmagyarázta, hogy Friberget nem kezelik gyerekként a csapaton belül.

“Einar fantasztikus! Ő érkezik elsőként reggel, és az utolsó, aki este távozik, késő este még egyedül csomagolja a lökhárítókat. Mindig hajlandó mindenben elmélyedni. A ranglétra legaljáról indult, és felfelé haladt. Kora ellenére a csapatunk szerves és nagyon természetes részévé vált, és a többiek is teljesen elfogadják. Egyértelműen ő a legfiatalabb tag, de senki sem veszi észre…”

Einar
foto: Kristoffersson Motorsport

Friss