2024. április 24. 18:04

KezdőlapRXVilágsztár járt Nyirádon - segített beállítani Kárai Tamás versenyautóját

Világsztár járt Nyirádon – segített beállítani Kárai Tamás versenyautóját

-

A sokszoros magyar bajnok és 2022-es hazai „Év rallycross versenyzője” cím birtokosa a hét elején Nyirádon Andreas Bakkerud segítségével finomította a csapat által épített Audi S1-et. A világsztárral való közös munka mellett a hazai szezonnyitó Matador Rallycross Fesztiválról, és a nyirádi Eb futam előkészületeiről beszélgettünk Kárai Tamással.

Hogyan került Andreas Bakkerud Nyirádra?
Megkérdeztem tőle, hogy eljönne e segíteni beállítani az autót, és menne e a kocsimmal. Igent mondott, elfogadta a meghívásunkat és elutazott Magyarországra. Kettő napot töltöttünk együtt. Első napon először én mentem az Audival, bemelegítettem egy kicsit, aztán pedig csak ő ment vele. A beállításokkal foglalkoztunk, és amikor megtaláltuk a beállításokat, utána felváltva mentünk a pályán.

Mit mondott az autóról, mivel a te autód egyedi, ti fejlesztettetek sok összetevőt?
Tetszett neki. A hajtáslánc és több más összetevő egyforma azokkal amivel ő ment, nem volt neki szokatlan. Szerintem sokkal rosszabb sem volt az autó annál, mint amihez szokott, és a mi elektromos szervónkhoz sem volt nehéz hozzászoknia. Pár kör után már jól érezte magát benne.

A pálya is tetszett neki?
Azt mondta, hogy nagyon nehéz pálya, veszélyes rajta menni, de összességében nagyon tetszett neki Nyirád. A dolgunkat az nehezítette egy picit, hogy elég hideg volt, reggel az első köröket közel nulla fokban teljesítettük.

Kárai, Bakkerud
foto: STom

Neked jelentett e újdonságot a közös munka? Milyen versenyző Andreas Bakkerud?
Nagyon közvetlen, nagyon normális srác. Egy nappal korábban érkezett, így együtt töltöttünk két estét. Jó hangulat volt, az egész csapat megkedvelte őt. Szakmailag is próbáltunk tőle minél többet tanulni, nyitott volt ezen a téren is. Rengeteg apróságot megosztott velünk, ezeket próbáljuk majd hasznosítani a nyirádi versenyen.

Lesz még hasonló alkalom?
Egyelőre nem, esetleg akkor, ha elkészül az új autó, akkor lehet, hogy meghívom annak a beállítására is. Beszéltünk róla, de még nem maradtunk semmi fixben.

A hazai szezonnyitóra is teszteltetek?
Mivel Máriapócs teljesen más pálya, ezért azzal még nem foglalkoztunk, őszintén szólva még el sem kezdtük a felkészülést. Most épp utazunk hazafelé, a fiúk rendbe rakják a kocsit és csütörtök-pénteken beszéljük át a csapattal a teendőket.

Kárai, Bakkerud
foto: STom

A magyar bajnoki cím a cél ebben a szezonban is?
Nem nagyon néztem még a nevezéseket, de azt hallottam, hogy jó mezőny jött össze. Biztos vagyok benne, hogy jó verseny lesz. A hazai bajnokságon még nem gondolkodtam, a húsvéti versenyt bemelegítésnek szántam az Eb-re. Két autónk lesz ebben az évben, de a konkrét menetrend majd attól függően alakul, hogy hogy érzem magam az évben. A fő cél a jó szereplés az Eb-n.

Kevesebb mint egy hónap az EB nyirádi szezonnyitójáig, hogy álltok a szervezéssel?
Úgy érzem, hogy jól, de ilyenkor mindig az van, hogy szembesülünk vele, hogy van egy ünnep is közben, kiderülnek az újabb teendők, akkor van egy kis pánik, de nekiugrunk és csináljuk. Hiába írjuk fel, hogy van tíz dolog, amit meg kell csinálni, elkészül belőle öt, és még jön hozzá kettő. Nem könnyű, de a versenyre készen leszünk. Annyira még nem stresszelünk miatta.

A mezőnyről vannak e már információk?
Reméljük a héten lesz nevezési lista is, de azt már látjuk, hogy erős mezőny lesz, jó csatákat várok és biztosak vagyunk benne, hogy a közönség is jól szórakozik majd.

A közönség mire számíthat, milyen fejlesztések, újdonságok lesznek?
Egy új lelátót építünk, a nézőtéren is lesznek mobil mellékhelyiségek. Komolyabb cateringgel várjuk őket, azt gondolom sokkal jobb lesz, mint tavaly. A legfontosabb persze az, hogy nagyon jó pályával és nagyon erős mezőnnyel várjuk a szurkolókat. Újdonság ebben az évben, hogy mindenki bemehet a depóba is, megnézhetik az autókat, bepillanthatnak a kulisszák mögé. A magam részéről pedig a jó szereplés a cél, ott szeretnék lenni az elejében.

Premierrel is készülsz, itt mutatod be az új autót. Miben lesz más, mint a mostani?
A legfontosabb, hogy erősebb motor kerül bele, ezen kívül szinte minden területen fejlesztettünk valami apróságot, abban bízunk, hogy a már most is nagyon jó régi autónknál is gyorsabb lesz.

Kárai, Bakkerud
foto: STom

 

 

 

 

 

Friss